Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
27 dec 2019
Eindstand M&U Cup 2019
11 dec 2019
Wat te doen in de Kerstvakantie?
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van September 2002
 
Het EK 24 uur te Gravigny is nog maar net afgelopen weekeind geweest en het EK 100 kilometer te Winschoten staat al weer voor de deur.

Gravigny was een mooi kampioenschap. Vooral de strijd bij de vrouwen was van hoog niveau. Jammer eigenlijk dat Edith Berces van begin af aan de strijd aan is gegaan met Reutovitch. Had ze op een tempo van rond de tien en een half gestart, had er beslist een betere eindafstand ingezeten; meer dan 240 kilometer of zelfs een wereldbeste prestatie. Aan het eind van het etmaal viel de druk weg waardoor het tempo in de laatste twee uur aanzienlijk terug viel.

Mooi is natuurlijk ook de prestatie van Jens Lukas, die duidelijk winst boekte ten opzichte van de Fransen en Hrmo door een vlakker schema te hanteren. In de open race zagen we een Braziliaan met ruim 220 kilometer. Volgend jaar tijdens het WK in Uden zou Brazilië dus een goede ploeg op de been kunnen brengen die goed is voor 700 kilometer of meer, met Nunes –mits deze geen voorkeur geeft aan de Spartathlon- en nog twee 220 lopers. Uden belooft sowieso een nieuwe mijlpaal te worden in de ontwikkeling van de 24 uur. Gelukkig wordt in Nederland ook al gewerkt aan een sterk team voor het WK 2003.

Het parcours in Gravigny was beslist niet makkelijk. In het dal van de Iton lag de ronde van 1435 meter lengte. Vergelijk de Iton met de Geul in Zuid Limburg en het dal met het Geuldal rond Valkenburg en u krijgt een aardige impressie van de omgeving aldaar. De sfeer was formidabel; de vrijwilligers zette zich voor meer dan honderd percent in voor het evenement. Smetje was misschien de dopingcontrole, maar dat valt buiten de bevoegdheden van de organisatie. Na afloop moesten de nummers één en twee naar de dopingcontrole, plus nog wat atleten die via loting waren aangewezen. En bij die laatste liep het mis. De atleten waren al richting douches toen de stewards van de dopingcontrole de atleten gingen opzoeken. Geen blaam voor de organisatie, want hiervoor is de uitvoerder van de controle verantwoordelijk; sterker nog, de organisatie heeft daar geen enkel vat op, en heeft zelfs om eerlijkheidsredenen geen inzage in de lotingprocedure. Zou dit wel zo zijn, zou zelfs de hele procedure aanvechtbaar gesteld kunnen worden. Toch goed denk ik dat atleten dit verschil beseffen, want maar al te makkelijk wordt dat op een lijn getrokken met de organisatie van het evenement.

Waar we ons nu op mogen verheugen is het EK 100 kilometer in Winschoten. Uw verslaggever van UltraNED zal weer ter plaatse zijn en live verslagen schrijven en met enige regelmaat publiceren op deze site. In Winschoten loopt tot nu toe ook nog alles op rolletjes, dus we kunnen ons weer verheugen op een heerlijk weekeindje loopsport.

Traditiegetrouw zal ik weer in de late uurtjes van de zaterdag avond samen met Peter Stein langs het parcours op een terrasje zitten in de Rozentuin. Dat is ongeveer één kilometer voor de doorkomst door de Klinker. De grote stroom verslagen moet dan al bij u binnen zijn, want de kampioenen zijn dan al lang bekend. Maar als verslaggever zal ik tot laat in de nacht wachten totdat alle deelnemers over de finish zijn.

Volgend jaar is het WK 100 kilometer in Taiwan. Ik denk niet dat ik daar als vrijwilliger op eigen kosten naar toe ga voor verslagen te schrijven. Wel het EK 100 kilometer in Moskou en het WK 24 uur in Uden staan op mijn lijstje. Met een –overigens niet onaardige- trip naar Moskou, denk ik dat ik weer aardig bij draag aan de verslaggeving van de ultramarathon via internet. Moskou ken ik nog van het WK 1996, waar Nederland toen Wim-Bart Knol en Hans Pleister aan de start (en aan de finish) had. Ik verheug mij er al op Moskou weer terug te zien, evenals de vele internationale atleten, maar die zien we ook komend weekeind in Winschoten al.

Tot schrijfs komend weekeind

Anton Smeets
ton.smeets@ou.nl

PS Met 1385 bezoekers op maandag 9 september is weer een nieuw record aantal bezoekers per dag genoteerd voor UltraNED. We verwachten echter dat dit record komend weekeind weer zal sneuvelen.

PPS Marathon Plus heeft een dermate vertraging opgelopen dat besloten is de nummers 3 en 4 in een dubbelnummer uit te brengen. Er is dus niets mis gegaan met postbezorging of administratie of iets dergelijks.
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]