Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
Nieuws in 2020
* Februari
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van December 2003
 
Beste vrienden,

Vanaf de eerste Jan Knippenberg Memorial heb ik proberen mee te doen, want rennen langs het strand is toch wel het einde - zoveel variatie : vast zand, los zand, drijfzand, enkelwegzakzand, zandkastelenzand etc...

Ik ben weliswaar een 2e garnituur loper, maar daarom niet minder fanatiek. Op de eerste JKM memorial run heb ik zelfs mijn eerste en enige prijs ooit gewonnen in een hardloopwedstrijd : een prachtige bos bloemen en en kus van de rondemiss voor een derde plaats !
Naast mij en hoger stond indertijd Bram van der Bijl, die mij later overhaalde om de Swiss Jura Marathon mee te doen - een cross loop van 7 dagen, elke dag een marathon+ door de bergen ....

MIJN PRESTATIES (jazeker, in hoofdletters !)

1e JKM op pinksterzondag 26-5-1996 : 3e plaats op de halve in 7.25.03

Het was zuidwesterstorm tegen : op mijn club AAV’36 vertelde ik dat ik 75 km tegenwind had gelopen. Niemand geloofde dat echt, maar ik had bewijzen doordat ik onze damestrimgroep toevallig net op het strand tegenkwam in Noordwijkerhout, waar we altijd op zondagochtend in de duinen trainen. “Wat ben jij nou aan het doen ??” “Nou, ik ben op weg naar Hoek van Holland...” Daarop volgde voorhoofdtikken en diep gezucht... heb je hem weer.... Gelukkig hadden de Noordwijkerhoutse Strandlopers daar een tafeltje met drinken en bananen staan, anders hadden ze me nog niet geloofd... Het was heel mooi weer, warm en een zonnetje. Veel toeristen, honden uitlaters en zandkastelenbouwers, dus veel manoevreren op de drukke gedeeltes zoals Noordwijk, Katwijk, Wassenaar en Scheveningen.

In Katwijk kon ik de beloofde drankpost niet vinden - ik was op alles voorbereid en had wat geld meegenomen en ben omhooggelopen naar die strandtent en heb een flesje AA drank gekocht en een broodje haring ! Dat verhaal doet het nog steeds goed als marathonlopers beweren dat je niets kunt eten tijdens het lopen : "ik eet broodjes haring tijdens een wedstrijd !".

Ik kan me ook nog herinneren dat Gerard Nijboer mij vroeg hoe het strand was na Monster, omdat de lopers van de 10 mijlen race zo klaagden dat het strand zo slecht te belopen was. Toen was het nou net eb zodat het strand daar nu juist heel goed te belopen was in vergelijk met bv. Zandvoort, waar het alleen maar zacht zand was... Ook een voordeel van het zachte strand - je krijgt geen spierpijn in de kuiten zoals op asfalt....

Hans Thijssen, ook van mijn club (AAV´36), heeft de eerste helft (Den Helder - Santpoort) gelopen in 8.50, die lag op de massagetafel van Suomi vlak voor mijn start.

2e JKM op pinksterzondag 18-5-1997 : 4e plaats op de halve in 7.00.50

Ik probeerde af te steken in Scheveningen haven, maar toen riep Simon Pols (die 3e werd) me terug... Deze loop was ook super want ik was toppers als Roel Keizer, Bart Kraan en Ria Buiten voorgebleven.... Later bleek dat die twee weken daarvoor de 24 uur van Apeldoorn hadden gelopen - maakt niet uit, verslagen is verslagen ! Het was toen de hele dag regen, we kwamen als verzopen katten over de finish. Ik zou binnen de 7 uur hebben kunnen finishen, maar ze hadden de streep verplaatst ! Daardoor was ik net boven de 7 uur..

3e JKM op paaszondag 12-4-1998 : wederom de 4e plaats op de halve in 6.57.34

Dit was ondanks het windje in de rug een hele zware, voor mij althans. Vlak voor Katwijk haalde Simon mij weer in. "Hoe gaat het ?" "Ik heb al twee inzinkingen achter de rug !" Simon liep keurig boven langs de haven rond, ik ging over de basaltblokken onderlangs – riep hij "Hé, AAV-er (Alphense Afsnij Vereniging !)". Ik moest echter de hoge zandheuvel op, toen lag hij weer voor en is dat gebleven. Ik zat onder het lopen steeds te denken aan de haringkar in Scheveningen – ik verlekkerde me al om daar een harinkie te scoren. Was die tent dicht ! Wel een teleurstelling. Weer op het strand gekomen kon je de schoorstenen van de Maasvlakte al zien, maar wat een eind is het dan nog… Het strand na Kijkduin was net van vloed af dus berezwaar doorzakzand. Toch een record gelopen ! Hiermee completeerde ik mijn trio’s halve JKM’s 1996-97-98.

4e JKM in 2000 ( ze gaan nu om het jaar met Texel): gemist.

Vakantie in de Belgische Ardennen, en evengoed nog de 60 km in Rienne gelopen tussen het kanoën door.

5e JKM op paasavond 30-3-2002 : eindelijk voelde ik me sterk genoeg om de hele aan te durven...

Helaas, ik verloor mijn drankflesje na een val in een Duitse kuil (al na een km !..), ik twijfelde bij Heliomare, verdwaalde bij de Hoogovens, miste de drankpost bij de sluizen en ben toen gestopt bij de soep en Beerenburg/trappist in Santpoort... wat een misère. Toch heerlijk gelopen door de nacht. Tussen Egmond en Castricum lag een Duitse onderzeeër op het strand, toen moesten we omlopen langs de autoweg. Ik wist echter een mooi paadje door het duin – daar loop je dan moederziel door die prachtige duinen en bossen met alleen de maan boven je als gezelschap – een geweldige ervaring !
NB Ronald Nickel, één van de drie Duitsers in het startveld van 23 van de hele JKM 2002, trotseerde onwetend de op scherp staande torpedo´s en liep gewoon rechtdoor over het strand ! Die drie kwamen allen aan in Hoek van Holland: Karl Graf werd 4e, Ronald werd 5e, en volhoudster Anke Drescher werd 11e en was daarmee de laatste die de hele volbracht. Maar liefst 12 starters staakten vroeger of later de strijd. Waaronder dus helaas ondergetekende.

6e JKM op zaterdag 10 april 2004 : wil revanche nemen voor het debacle van 2002

Helaas...... de oude hele en halve JKM zijn er niet meer! Maar de duin / strandloop van 50 mijl naar en van Bergen zal ongetwijfeld ook grandioos worden ! De 21 km van Fort Kijkduin door Noordkop Atletiek is ook geweldig en wordt fantastisch georganiseerd door enthousiaste en lieve mensen ! (Noot van MB: deze halve marathon heet ook de Herfst Halve Marathon en is op de 2e zondag van oktober)
Ik hoop dat iedereen meedoet op 10 april 2004 ondanks dat het geen "echte" JKM zal zijn...

Het is wel een heel verhaal geworden, misschien iets om te plaatsen op Ultraned ? Je wordt weer helemaal enthousiast als je zo terugdenkt aan die prachtige lopen. Van de 2e JKM heb ik toevallig nog de hele uitslag - als je die nog wilt hebben kan ik hem wel even doorfaxen. Van de 1e heb ik geen uitslagen, helaas.

Groeten, Jos Broersen (Alphen a/d Rijn) jos_broersen@hotmail.com

Nawoord van Martien Baars. Dat de JKM leeft bij de deelnemers aan die eerste 5 edities, blijkt ook weer uit bovenstaand email die op 16 december ontvangen werd. Het plaatje van de deelnemers en de uitslag van de allereerste JKM van 1996 is voor de ‘hele’ en de eerste 'halve' compleet, maar bij de tweede ‘halve’ van 1996 (van Santpoort naar Hoek van Holland) staan nog steeds vraagtekens. Maar de oplossing lijkt weer wat dichterbij gekomen door de ontvangst van foto's van Jaap Vis uit 1996, die 22 december in mijn brievenbus vielen! Dus later in deze kerstperiode kunt u nog de verschijning op UltraNed van een drietal van die foto's verwachten, waarbij de startfoto in Santpoort de 'kerstpuzzel' zal vormen. Van de 9 solostarters in Santpoort (plus het duo Bram Heikamp/Jack Kamminga) zijn nu 6 namen bekend: Ria Buiten, Jaap Vis, Bram van der Bijl, Jos Broersen, Hans Nieuwenhuijse, JanWillem Dijkgraaf. Wie o wie zijn de resterende drie? 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]