Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
17 okt 2019
Voorbeschouwing WK 24 uur 2019 Albi
16 okt 2019
Website Ultraplatform tijdelijk uit de lucht
14 okt 2019
Uitslagen en wedstrijden weekend 12-13 oktober
5 okt 2019
Jan Albert Lantink verbetert Wereldbestprestatie M60 100 mijl
Nieuws in 2019
* Oktober
* 17 okt 2019: Voorbeschouwing WK 24 uur 2019 Albi
* 16 okt 2019: Website Ultraplatform tijdelijk uit de lucht
* 14 okt 2019: Uitslagen en wedstrijden weekend 12-13 oktober
* 5 okt 2019: Jan Albert Lantink verbetert Wereldbestprestatie M60 100 mijl
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van November 2004
 
Over Gerrit van Rotterdam, de KNAU en, natuurlijk: Peter Stein

Ik vraag mij af of Gerrit van Rotterdam louter is gestopt als bondscoach om de fakkel aan een ander door te geven. Maar goed, ik kan niet in zijn huid kruipen, het blijft bij een sterk vermoeden.

Wat ik niet begrijp is dat hij de aanstelling van de nieuwe bondscoach afdoet met 'dat verdient niet de schoonheidsprijs'. In het Engels noemen we dat een understatement. Immers, als lopers niet gekend worden in de aanstelling van een bondscoach en dan ook nog eens botweg geconfronteerd worden met iemand die helemaal geen achtergrond in ultra-training heeft, dan hebben we niet over een gemiste schoonheidprijs. Dan hebben we het over een grof schandaal.

Wat dit betreft is er niets nieuws onder de zon. Ik herinner me nog dat Henk Heemskerk werd aangesteld als bondscoach, dat was in 1997, vlak nadat ik Texel had gewonnen. Die man had totaal geen benul van wat ultralopen nou eigenlijk inhoudt. Hij kwam zelfs met het idiote advies om bij warm weer je achterhoofd niet met een spons af te koelen, want dat zou gevaarlijk zijn. Met een dergelijke onkunde was die man een gevaar voor de atleten.

Ik schreef KNAU- directeur Bert Pauw destijds een brief over de manier waarop ze Heemskerk naar voren brachten. Die brief wat netjes opgesteld, ik meldde enkel feiten.

Uit het antwoord dat ik kreeg bleek een enorme arrogantie. Het kwam er op neer dat de lopers maar fijn rondjes moesten blijven draaien en dat de KNAU wel wist wat goed voor ze was.

Gerrit van Rotterdam haalt twee dingen door elkaar, als hij het over de KNAU heeft. Het is inderdaad zo dat ze daar geen cent te makken hebben. Maar dat heeft niets te maken met de aanstelling van een ultra-bondscoach. Ultra bondscoaches zijn nooit betaald en worden sowieso niet betaald. Dus geld speelt hier geen rol. Het gaat om een mentaliteit.

Waar we mee te maken hebben is een aloude arrogante cultuur, die zichzelf meer en meer onderuit haalt. Als je niet naar atleten luistert, dan kan het toch niet anders dan fout gaan? Zo kun je toch absoluut geen structuur voor de toekomst scheppen?

De KNAU heeft op deze manier sponsoren, waar je tegenwoordig van afhankelijk bent, niets te bieden. Ik heb samen met mijn eigen sponsoren die zaak destijds doorgelicht. Managers van hoog niveau kwamen tot de conclusie dat de cultuur bij de KNAU te stoffig en gesloten was om daar maar een cent aan te besteden. Die cultuur houdt de KNAU zelf in stand. Dat noemen ze in de sponsorenmarkt een gebrek aan uitstraling.

Als bovendien een potentiele sponsor weet van het reilen en zeilen bij de KNAU, bedenkt hij zich wel twee keer voordat hij daar geld in stopt. Dat reilen en zeilen heeft andermaal als voorbeeld de aanstelling van de huidige bondscoach ultralopen: te idioot voor woorden.

Nu over Peter Stein. Natuurlijk vind ik dat hij gelijk heeft als hij zegt dat ultralopen van een bedroevend laag niveau is in Nederland en dat trimmers niet geselecteerd mogen worden voor een nationale ploeg. Daar ga ik niet meer over bekvechten, die discussie hebben we verleden jaar gehad.

Stein legt echter de vinger op de zere plek, hij doet dat beter dan ik dat deed. Het gebrek aan realiteitszin bij veel ultralopers in Nederland schept ook een bepaalde cultus. Waarbij mensen die anders denken, maar zich niettemin inspannen om de zaak op een hoger plan te brengen, zo'n beetje in de ban worden gedaan. Het heeft iets weg van de Gereformeerde Zwarte Kousen kerk.

Stein weet waar hij over praat. Ik ken niemand die zich zo met hart en ziel voor ultralopen heeft ingezet als hij. De man weet ook wat er voor nodig is om een hoog niveau te bereiken. Daarin is hij hard. Maar topsport is hard.

Ik denk dat het beter is om dat hele selectie-en bondscoach idee in de ultradiscipline af te schaffen.
Dat hoogdravende gepraat over prestaties en selecties leidt nergens toe, het gaat bij ultralopers toch om de beleving? Loop of wandel dan gewoon gezellig de ene tocht na de andere, stukje koek erbij, naderhand koffie of wellicht een biertje. Zo'n sfeer past hier veel meer. Misschien kan ultralopend Nederland in deze samenwerken met de wandelvereniging. Die heeft mooie tochten al jaren panklaar liggen.

Dirk Westerduin
dwesterduin@yahoo.com 

 
[ top pagina ]