Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
7 dec 2019
IAU WK 50 km 2021
6 dec 2019
Kalender Ultraned 2020
28 nov 2019
Wetenschappelijk onderzoek naar maagdarmklachten bij hardlopers
27 nov 2019
10th Belgian Coast Total Run 01-02-2020
Nieuws in 2019
* December
* 7 dec 2019: IAU WK 50 km 2021
* 6 dec 2019: Kalender Ultraned 2020
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van December 2004
 
Voorwoord Martien Baars. Naast de RUN Winschoten van 100 km was er jarenlang de ultraklassieker rond de Haarlemmermeer van 61 km. Begin december 1977 deden 12 atleten van AV Holland (Leiden) een trainingsronde om de Haarlemmermeer. Die proef resulteerde een jaar later in de eerste Schipholloop van 59 km, gehouden op 3 december 1978. De grote ‘trekker’ in de organisatie was Ad Ulijn, die tot 1993 zelfs ieder jaar heeft meegelopen. In 1992 ging de loop bijna niet door, maar werd door AV Haarlemmermeer (Hoofddorp) en AV Kombij Sport (Badhoevedorp) gered. Hieronder wordt de voldoening verwoord die na afloop van de 15e editie van 8 november 1992 overheerste. Vijf jaar later, na afloop van de 20e editie, viel het doek wel definitief.
Met maar 82 lopers aan de start van de Ultraloop om de Haarlemmermeer op die 9e november 1997, en maar liefst 200 vrijwilligers op de been om o.a. de toen 62,5 km lange route te bemannen, waren de verhoudingen zoek. Het werd ook steeds moeilijker om alle deelnemers en medewerkers voldoende veiligheid te garanderen in het steeds drukker geworden verkeer op de ringdijk. Wel bleef het ultra-virus zich onder de lopers van Hoofddorp vermeerderen en zomer 2000 werd bij AV Haarlemmermeer spontaan een 6 uur gehouden. Die Zes Uren van de Haarlemmermeer, al snel een KNAU-wedstrijd, wordt tegenwoordig op een mooi parcours in Cruquius georganiseerd. De eerdere datum eind juni is vanaf volgend jaar vervroegd: de 6e editie is op zaterdag 28 mei 2005.

Het Parool, 9 november 1992, Sport p.19

Nostalgie redt geesteskind van Ad Ulijn
door BERRY BRINKHORST

BADHOEVEDORP - In de sporthal van omnivereniging Kombij hing de zoete geur van massageolie. Op een stretcher lag een atleet bewegingsloos naar het plafond te staren. Het leek alsof de man, na 61 kilometer hardlopen, de handen van de masseur niet meer voelde. De weersomstandigheden (twaalf graden boven nul, een zonnetje en geen wind) mochten dan perfect zijn; de Ronde om de Haarlemmermeer eiste gisteren wel zijn tol. Een stretcher verderop lag Ad Ulijn. Het contrast tussen deze diehard en zijn broze buurman was evident. De bijna 46-jarige slager uit Hoofddorp, die alle vijftien edities afwerkte en deze keer bij de veteranen als veertiende in 4.54 finishte, oogde alsof hij net een ontspannen trimloop had afgewerkt.

" Vandaag moest ik mijn basisconditie aanspreken, ik maak de laatste tijd te weinig kilometers," biechtte Ulijn op. " Dat komt doordat ik 65 uur per week aan het werk ben en daarnaast veel in de begeleidende sfeer doe. Ik train een ren- en tourclub, een marathongroep en de centrale brandweer. En ik zwem regelmatig, omdat ik wat meer triatlons wil gaan doen. Ik heb al een keer een 'kwartje' gedaan. Best mooi, maar weinig voldoening. Je wordt er niet echt moe van." En dat past niet in de sportieve filosofie van Ulijn. Vanaf 1965, toen hij als dienstplichtig militair samen met de gerenommeerde middenafstandloper Haico Scharn begon als crosser, had hij slechts een streven: zoveel mogelijk kilometers maken. Een flinke longinhoud en een lage hartslag vormden een gezonde basis om grensverleggend bezig te zijn.

In 1974 liep hij in Zandvoort zijn eerste marathon (tijd: 2.59.58) en achttien jaar later heeft hij er maar liefst 96 (persoonlijk record: 2,36.00) op zijn naam staan. Alsof dat niet voldoende is voltooide Ulijn ook 25 ultra-lopen (boven zestig kilometer), met als beste resultaat een tweede plaats in 1984 op de honderd kilometer van Winschoten. "Van lopen gaat een verslavende werking uit," is Ulijns ervaring. " Het lichaam vraagt erom. Je kunt niet stoppen, geeft jezelf niet de tijd om van een blessure te herstellen. Dat komt ook doordat medische begeleiding vaak te wensen overlaat. Gelukkig ben ik er niet aan ten onder gegaan, ik heb op tijd de gevaren onderkend. Ik ken jongens die zo met het lopen bezig waren, dat een echtscheiding op den duur onontkoombaar was."

Volgens Ulijn is zijn hyper-actieve gedrag noodzakelijk om het eigen lichaam in evenwicht te houden. " Zo raak ik veel overtollige energie kwijt. Zou ik dat niet doen dan word ik dik en krijg ik hartklachten. Zoals veel van mijn familieleden, van wie de meesten te jong overleden zijn." Ulijn daarentegen was na de lange tocht door het polderlandschap springlevend. Voor hem kon de dag niet meer stuk, nadat het voortbestaan van zijn geesteskind - vorig jaar nog bekend als 'Schipholloop' - op het laatste nippertje was gered.

Ondanks het feit dat veel atleten niet op de hoogte waren dat de vijftiende editie doorging, telde het deelnemersveld 103 inschrijvingen. Voor de organisatie voldoende om quitte te spelen. Aanvankelijk pakten donkere wolken zich samen boven de Haarlemmermeer. Door de voorgenomen sloop van het sportcomplex 'De Elzenhof' (het vaste onderkomen tijdens de loop) op het Schipholterrein, viel de nationale luchthaven als hoofdsponsor af. Toen vervolgens mede-organisator atletiekvereniging Holland uit Leiden niet genoeg vrijwilligers had, berustte Ulijn in zijn lot. Tot een zestal liefhebbers van AV Haarlemmermeer hem echter liet weten alles in het werk te stellen om 'zijn' wedstrijd van de ondergang te redden. Hij zag oude beelden herleven; zei direct zijn medewerking toe. Gedreven door nostalgische gevoelens wisten de 'laatsten der Mohikanen' de atletiekvereniging Kombij Sport uit Badhoevedorp en diverse sponsors vervolgens enthousiast te krijgen om hun medewerking te verlenen aan de internationaal hoog aangeschreven klassieker. Alleen om die reden keek Ulijn tevreden achterom.

Hij vertelde met passie het verhaal over de drie middenstanders die verslingerd waren aan hardlopen, maar nooit aan een marathon konden deelnemen omdat die altijd op zaterdag werden gehouden. "We besloten uit arren moede een wedstrijd op zondag te organiseren op ons trainingsparcours van 61 kilometer, de omtrek van de Haarlemmermeerpolder. Op 3 december 1977 vertrokken 12 atleten onder barre winterse omstandigheden. Het jaar daarna tijdens de eerste officiële Schipholloop werd ik derde, dat was mijn beste resultaat. Natuurlijk had ik graag een keer willen winnen, maar daar is het nooit om te doen geweest. Met je kameraden de afstand volbrengen in een sfeer van saamhorigheid, dat is voor mij het unieke karakter van de ultra-loop."

Was vroeger puur fanatisme de drijfveer, tegenwoordig beleeft Ulijn vooral plezier aan het lopen. Sinds hij in 1987 door een ernstige ziekte maanden niet aan sporten toekwam, kon hij zich eenmaal hersteld niet opladen om weer op zijn oude niveau terug te komen. "Tijdens mijn ziekte was ik doodsbenauwd dat ik nooit meer zou kunnen lopen. 'Als ik dat niet meer kan, wat heeft het leven dan nog voor zin? ', vroeg ik mezelf regelmatig af. Als je na zo'n vervelende periode dan weer kunt lopen, beleef je de sport op een andere manier. Ja, misschien wel gezonder. Neem nou vandaag. Ik ben zo ontspannen bezig geweest, het is net alsof ik helemaal niet gelopen heb. In een woord heerlijk."

De overwinningen in de vijftiende Ronde om de Haarlemmermeer gingen naar Michel van den Luijtgaarden (3.48.50) en Desiree Heijnen (4.36.27, nieuw parcoursrecord).
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]