Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
27 dec 2019
Eindstand M&U Cup 2019
11 dec 2019
Wat te doen in de Kerstvakantie?
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
* December
* 31 dec 2005: Een aantal korte mededelingen
* 30 dec 2005: Waarom waren er jarenlang geen Belgen bij buitenlandse (ultra)wedstrijden?
* 30 dec 2005: Henk van Hoek bekroont supersolo (Schipholloop 1985)
* 29 dec 2005: The beast is back!
* 28 dec 2005: De voorinschrijvers bij de Zes Uren van Epe
* 27 dec 2005: Gratis Silvestermarathon te Meerssen
* 26 dec 2005: OP DE DREMPEL
* 24 dec 2005: La Trans Gaule 2006
* 23 dec 2005: Herkauwend het jaar uit: terugkijken in het leesvoer van UltraNed
* 22 dec 2005: Leiden Marathon van 11 naar 18 juni 2006
* 21 dec 2005: 6-DAAGSE ULTRA WEDSTRIJD VAN VELDHOVEN, 30 JULI TOT EN MET 5 AUGUSTUS
* 21 dec 2005: Wordt Epe 6 uur spannend voor UN-eindklassement?
* 20 dec 2005: Stichting Ultraloop Winschoten (RUN) wint Provinciale Sportprijs Groningen
* 19 dec 2005: Ria Buiten: sportvrouw van het jaar in Dronten
* 17 dec 2005: Binnenmaas Non Stop en Marathon 18/3 doen mee aan de Marathon & Ultra Cup
* 13 dec 2005: Self-Transcendence 100 km toch zaterdag 10 juni
* 12 dec 2005: Winnaars 1e editie DataByte zes uur van Steenbergen ook weer aan de start bij 2e editie op 5 maart 2006
* 11 dec 2005: Driehuis-Rotterdam met Hermy Heymann
* 10 dec 2005: Han bijt hond!
* 8 dec 2005: Kalender 2006 Deense marathons en ultra's
* 8 dec 2005: Help Pakistan de winter door!
* 7 dec 2005: Hermy Heymann is halverwege zijn 340 km
* 1 dec 2005: La Bouillonnante : nieuwe trail vanuit Bouillon a/d Semois!
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van December 2005
 
Haarlems Dagblad, maandag 4 november 1985, Sport, p. 19

Atleten en surfers jagen vissen in Ringvaart op de vlucht

Door Huub Snoep


BADHOEVEDORP/LISSERBROEK. – De 61 kilometer lange Ringdijk en Ringvaart rond de Haarlemmermeerpolder vormden gisteren het decor van diverse supermarathons. Zo zegevierde Henk van Hoek in de achtste editie van de door Atletiek Vereniging Holland-Leiden georganiseerde ‘Schipholloop’. Op het water bleek Maarten Sikkema over het meeste uithoudingsvermogen te beschikken in de tweede, overigens tot 50 kilometer ingekorte Haarlemmermeer-surfronde, terwijl Tjerk Schalkwijk en Ton Bonte respectievelijk per rolski en rolstoel het traject het snelst aflegde.

De sportvissers van de HSV de Sportvisser uit Noordwijk hadden gisteren langs de Ringdijk van de Haarlemmermeerpolder ter hoogte van de Weteringbrug een allesbehalve rustige morgen. Ze besloten dan ook een vroegtijdig einde aan hun visochtendje te maken, toen eerst atleten op de dijk en vervolgens vele tientallen surfers op het water de vissen op de vlucht joegen. De sporters te land en te water hadden echter geen oog voor de ‘dobberproblemen’ van de sportvissers.

Voor de surfers, die gistermorgen om acht uur in Lisserbroek al het ruime ‘sop’ kozen, was het letterlijk pompen of verzuipen, terwijl de kilometersvreters meer met verstand op nul en blik op oneindig vochten tegen de pijn, dorst, honger en uitputting.

Henk van Hoek had daar gisteren in de achtste editie van de ‘Schipholloop’ allemaal maar weinig last van. Opvallend fris kwam de 38-jarige atleet uit Helmond na 3 uur 42 minuten en 36 seconden over de finish, nadat hij de 61 kilometer lange superloop, op de eerste kilometer na, geheel in zijn eentje had afgelegd. Van Hoek, die in 1983 al eens eerder had gewonnen (hij liep de afstand toen in 3.41.30, een prestatie die tot nog toe nog niet is overtroffen), maar vorig jaar door een verblijf in Ierland verstek moest laten gaan, besloot al meteen na de start bij sportcentrum De Elzenhof op de luchthaven Schiphol nabij Badhoevedorp het tempo hoog te houden. Toen hij na amper een kilometer omkeek, bleek de rest van het 97-man tellende peloton al amechtig naar adem te happen.

“Ik heb toen maar besloten om door te gaan. Zestig kilometer is dan wel een avontuur, maar ik had zeker verwacht dat ze me zouden terughalen.” Aan het woord Henk van Hoek, na afloop van de superloop tevreden nippend aan een biertje. Constant lopend (gemiddeld 17 a 18 minuten per 5 kilometer- red.) liep zijn voorsprong al snel op tot één minuut op een groep van zes, waarin de winnaar van vorig jaar Henk Bronswijk het eigenlijk alleen moest opknappen. “Het is een oude gewoonte van Van Hoek om meteen na de start weg te gaan”, aldus de winnaar van vorig jaar, die overigens gisteren wel een persoonlijk record liep. “Ik was dus niet verrast, maar ik kom nu eenmaal moeilijk op gang. Ja en dan is het afwachten of er bij je tegenstander een inzinking komt.”

Dat laatste zei Henk Bronswijk niet zomaar, immers verleden jaar pakte hij in de slotfase uit een schijnbaar verloren positie toch nog de zege. Met nog tien kilometer te gaan verspeelde de Belg Francois van Camp toen een voorsprong van bijna drie minuten . Nu moest diezelfde Van Camp evenals zijn landgenoten verstek laten gaan. Zij hadden een startverbod, omdat zij verleden week in eigen land al een monsterwedstrijd hadden gelopen. Een startverbod dat de organisatoren van de ‘Schipholloop’ duidelijk ongelegen kwam. Juist de Belgen waren de afgelopen jaren de smaakmakers van deze ronde.

De door Bronswijk zo gehoopte inzinking bij Henk van Hoek (“Als je bovenbody goed blijft, kun je blijven doorgaan”) bleef echter uit. Sterker nog, ter hoogte van Lisserbroek bedroeg zijn voorsprong al bijna 2½ minuut op de inmiddels tot vier man geslonken achtervolgende kopgroep. Ter hoogte van Zwaanshoek besloot Bronswijk een laatste wanhopige poging te wagen. De tempoverhoging van de diesel uit Naaldwijk had slechts nare gevolgen voor zijn naaste belagers Wim van Dijke, Jan Honcoop en Paul Smitka, die één voor één moesten lossen. Henk van Hoek (“Ik werd prima op de hoogte gehouden over het hoe en wat in het achterveld”) paste ook zijn tred aan, waardoor zijn voorsprong zelfs even tot boven de drie minuten zou oplopen.

Behalve lopers gingen er gisteren in Badhoevedorp ook rolskiërs en rolstoelatleten van start. Van de laatste groep was Ton Bonte het eerste rond. Met 3.54.58 was hij 12 minuten langzamer dan Henk van Hoek. Dat gold niet voor Tjerk Schalkwijk. Gestoken in een snel ‘schaatspak’ was hij op de rolski’s een uur sneller dan kilometervreter Van Hoek.

Waren de omstandigheden voor de lopers nagenoeg ideaal (weinig wind, lekker zonnetje, misschien iets te koud), voor de surfers was de tweede Haarlemmermeersurfronde een dag om snel te vergeten. Vanaf de start in Lisserbroek was het vaak een kwestie van rollen en pompen om vooruit te komen. Maarten Sikkema ging dat het beste af, zodat hij eigenlijk van meet af op kop heeft gelegen. Van deze door windsurfvereniging Zeegerplas uit Alphen aan de Rijn georganiseerde surfronde haalde overigens niemand de finish. De organisatie besloot gisteravond rond zes uur om de wedstrijd tot 50 kilometer in te korten. Tot de uitvallers behoorde ook Olympisch kampioen Stefan van de Berg, die het vlak voor de Mooie Nel met rugklachten voor gezien hield. De winnaar van vorig jaar, John van der Starre, eindigde dit jaar als derde.

Fotobijschrift: Het was gisteren op en langs de Ringvaart een drukte van belang. Vooral ter hoogte van de Leimuiderbrug, waar de atleten (gestart op Schiphol) en de surfers (vertrokken vanuit Lisserbroek) elkaar tegenkwamen. Voor een groepje sportvissers uit Noordwijk was het wekelijkse visdagje bedorven.

Nawoord Martien Baars. Met dit verslag van 1985 pakken we de draad van de historie van de Schipholloop weer op. Het tijdsbeeld van deze 8e editie van de supermarathon is al weer behoorlijk gedateerd: de surfsport was op zijn hoogtepunt in Nederland. Opvallend is ook dat bij deze editie de Belgen niet deelnamen omdat zij een startverbod hadden. Een week eerder hadden zij ‘in eigen land al een monster-wedstrijd gelopen’. Wie weet nog welke Belgische ultrawedstrijd dat was ? En waar werd zo’n startverbod op gebaseerd? De Schipholloop viel toch na die bewuste Belgische wedstrijd? Gold dat startverbod alleen voor de selectie van ultralopers of hadden in die tijd de nationale bonden algemene regels ter zelfbescherming van de langeafstandslopers?
Terecht wordt hierboven in het artikel van Huub Snoep opgemerkt dat ‘de Belgen’ bij de vorige edities van de Schipholloop de smaakmakers waren. Al bij de allereerste editie van 1978 deden er 4 Belgen mee en vanaf 1980 (Jean Sebille) waren ze prominent aan het front van de wedstrijd aanwezig, met als hoogtepunt de overwinning van Frans van Camp in 1982.

Opmerkelijk is dat de Belgen niet alleen in 1985 niet naar de Schipholloop kwamen, maar eigenlijk zijn ze na 1984 10 jaar lang absent in de Haarlemmermeer. Had dat met dezelfde problematiek te maken? Of was het prijzengeld niet hoog genoeg en was ook het ontbreken van reis- en startgelden reden om voortaan niet meer aan de Schipholloop mee te doen? In 1989 is daar nog wel de 50-jarige Angela Mertens die als bekende Belgische ultraloopster (op wereldniveau) de Schipholloop met deelname vereerde en natuurlijk won, maar pas vanaf 1994 zien we weer prominente Belgische mannen in de wedstrijd.

Die Schipholloop van 1985 was voor Wim Akkermans, 28 jaar, zijn eerste ultralange afstand. In het archief van Ad Ulijn zit een bladzijde uit het clubblad van Prins Hendrik, waarin Akkermans verslag doet van een geslaagd debuut. De kern van zijn verslag: ‘Het zou een goede wedstrijd worden, dat voelde ik gewoon. Direct in het begin zou zich een kopgroep vormen waarin de winnaar zat. Ik liep kort achter de kopgroep en ik heb geprobeerd om aansluiting te krijgen om uit de wind te lopen, maar dat zou een fiasco geworden zijn en dus besloot ik om mijn eigen wedstrijd te lopen. Het ging erg ontspannen en op 20 km kwam ik door in 1.16.45. Er zou zelfs een p.r. in zitten op de marathon. Er werd een tijd genoteerd van 2.44.15 (mijn beste marathon was Eindhoven 1984 met 2.47.56) en met nog zo’n 19 km te gaan ging het nog erg goed. Tot zo’n 8 km voor de finish zat ik op een tijd van plusminus 4 uur. Helaas moest ik enkele minuten prijs geven omdat ik door branding onder m’n voeten veel pijn kreeg. Er is mij verteld dat de oorzaak hiervan is, dat onder het eelt vocht komt te zitten, waardoor door transpireren een brandend gevoel ontstaat. Ik laat nu m’n voeten ook voortaan goed behandelen, zodat dit niet meer voorkomt. Dat ik blij was met een tijd van 4.06 kan ik wel zeggen en in het totaal klassement behaalde ik een 7e plaats, dit resulteerde in een 4e plaats bij de senioren.’

Snelle marathon-tussentijden werden door veel lopers geklokt: van de eerste 25 mannen (zie die uitslag hieronder), kwamen er maar liefst 19 binnen de drie uur op de marathon door. Van die 25 eerste mannen, zijn er 4 jonger dan 30 jaar. Met 24 jaar was Hans Pleijster de jongste, en hij werd 9e overall. Die positie had hij ook al in 1984, toen hij een heel mooi debuut (?) op de ultra maakte (met de mooie eindtijd van 4.05.48).

Uitslag Schipholloop 1985
Achtste editie, zondag 3 november 1985
100 starters, 72 finishers
(hieronder de 3 gefinishte vrouwen en de eerste 25 mannen)

Naam vereniging leeftijd categorie eindtijd 61 km (tussentijd marathon)

1 Mareike Bestenbreur Veteranen Ned 36 V Vet 4.45.20 (3.11.27)
2 Tine Bronswijk Olympus '70 38 V Vet 4.58.20 (?.??.??)
3 Hetty Passchier Blauw Wit 27 Vsen 6.03.57 (4.00.02)

1 Henk van Hoek HAC Helmond 38 Msen 3.42.36 (2.30.43)
2 Henk Bronswijk Olympus '70 42 Vet 1 3.45.10 (2.33.48)
3 Wim van Dijke Olympia 36 Msen 3.48.12 (2.34.18)
4 Jan Honcoop Hellas 42 Vet 1 3.49.55 (2.34.18)
5 Paul Smitka Veteranen Ned 40 Vet 1 3.57.56 (2.34.37)
6 Henk Noor Aquilo 33 Msen 4.00.38 (2.40.50)
7 Wim Akkermans Prins Hendrik 28 Msen 4.06.00 (2.44.15)
8 Henk Hoeckx NSL 33 Msen 4.10.29 (2.48.52)
9 Hans Pleijster AAC 24 Msen 4.12.33 (2.43.06)
10 Kees Bruijns AV 56 30 Msen 4.12.45 (2.48.57)
11 Hans Vugts Veteranen Ned 44 Vet 1 4.16.54 (2.51.00)
12 Herman Krijnen De Jonge Athleet 25 Msen 4.17.18 (2.46.12)
13 Brian Watson Atletico 73 42 Vet 1 4.21.09 (2.49.26)
14 Dirk van der Laan Aquilo 45 Vet 1 4.23.00 (2.49.48)
15 Jan Kracht Veteranen Ned 50 Vet 2 4.25.18 (3.01.32)
16 H.H. Flierman Veteranen Ned 42 Vet 1 4.27.12 (2.59.57)
17 Wim Lammers Nijmegen 42 Vet 1 4.28.46 (2.58.13)
18 Bruce McNeely AAC 37 Msen 4.29.34 (2.54.39)
19 Cor de Boer Trias 42 Vet 1 4.30.47 (2.49.05)
20 Hans Koster Veteranen Ned 33 Msen 4.34.24 (3.00.42)
21 Timmy Millard VAV 26 Msen 4.36.53 (2.57.22)
22 Jaap Smallenburg B.A.V. 49 Vet 1 4.37.13 (3.03.45)
23 Lex de Boer Veteranen Ned 38 Msen 4.37.45 (3.00.16)
24 Hans Cornelis 32 Msen 4.37.55 (3.03.58)
25 P.J. van Brummelen prestatieloper 38 4.38.18 (3.03.17)
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]