Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
27 okt 2019
Wereldrecord vrouwen van Camille Herron op de 24 uur
26 okt 2019
WK 24 uur over de helft
22 okt 2019
Backyards Ultra's, de nieuwe trend in het ultralopen
21 okt 2019
Uitslagen en wedstrijden weekend 19-20 oktober
Nieuws in 2019
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Juni 2006
 
ChiRunning: energiezuinig hardlopen zonder blessures
ChiRunning is een energie-efficiënte vorm van hardlopen waarbij de kans op blessures aanzienlijk wordt verkleind. Dit komt onder andere doordat de beenspieren sterk worden ontzien. En spieren die nauwelijks gebruikt worden kosten weinig energie en kunnen ook moeilijk geblesseerd raken: ‘What you don’t use, you can’t abuse’. Bij ChiRunning gebruik je vooral spiergroepen rondom het bekken, terwijl de beenspieren veel meer dan bij de gebruikelijke hardlooptechnieken ontspannen zijn.

Chi
Bij ChiRunning is ‘Chi’ ofwel levenskracht de motor en niet zozeer spierkracht. Chi is de kracht die ook wordt onderkend in de acupunctuur, in de vechtkunsten Aikido en T’ai Chi en de bewegingskunst Chi Kung. De Chi zetelt in je ‘kern’, je centrum. De bewegingen vinden plaats vanuit je kern en langs een verticale as die door je lichaam van je hoofd naar je staartbeen loopt.

Techniek
Het belangrijkste onderdeel van de ChiRunning techniek is de houding. Het is essentieel dat je lichaam van opzij gezien een rechte lijn is tussen schouders, heupen en enkels. Het rechthouden van het bekken is hiervoor een voorwaarde. Vervolgens gaat het erom deze rechte lijn van je lichaam iets naar voren te laten hellen en je voeten aan de achterkant op te tillen. Je zet vervolgens automatisch je voet weer onder je neer, anders zou je op je neus vallen. Door voorover te hellen trekt de zwaartekracht je naar voren, in plaats van dat benen en voeten je naar voren duwen. Je zet beslist niet af met de voet. De mate waarin je helt bepaalt de snelheid waarmee je loopt: hoe meer je helt, hoe langer je pas wordt. Als je meer voorover helt, moeten je buikspieren harder werken om je houding recht te houden. De landing vindt plaats op de middenvoet (zeker niet voor het lichaamszwaartepunt en beslist niet op de hiel of voorvoet). De pasfrequentie is vrij hoog, rond de 90 passen per voet per minuut. De voeten worden echt opgetild aan de achterkant (geen shuffle), maar niet met een extra spierinspanning. Het gaat meer vanzelf door het momentum en de elastische capaciteit van de hamstring. Hoe meer je ontspant, hoe gemakkelijker het gaat. Daarnaast is het belangrijk een efficiënte armbeweging te gebruiken en enigszins te roteren met het bekken.

Mind & body
ChiRunning past bij mensen die gemotiveerd worden door het plezier in het lopen, de kern van de zaak. Je richt je op het proces, het lopen zelf, en niet op het resultaat. Dat resultaat komt vanzelf wel als het proces goed gaat. ‘Go with the flow’ is een belangrijk principe bij ChiRunning. Onderstaand staatje geeft een aantal verschillen weer tussen wat gebruikelijk als een goede manier van hardlopen wordt gepropageerd (hetgeen ‘Power Running’ genoemd zou kunnen worden) en ChiRunning:


Power Running ChiRunning
-------------------------------------------------------------------------
Spierkracht Levenskracht
Resultaat–georiënteerd Proces–georiënteerd
‘bigger is better’ ‘less is more’
Inspanning Ontspanning
Lange hersteltijd tussen trainingen nodig Geen/weinig hersteltijd tussen trainingen nodig
‘no pain, no gain’ ‘no pain, no pain’


ChiRunning voor ultralopers
ChiRunning is ontwikkeld door een ultraloper, Danny Dreyer, die al meer dan 30 jaar ultra-afstanden loopt. Hoe langer de afstand, hoe minder spierkracht een rol een speelt. En hoe meer ChiRunning kan betekenen voor de loper. Zeker voor ultralopers. Die willen immers vooral veel lopen. Natuurlijk wil je ook resultaten boeken, maar bij ultralopen gaat dat zelden goed als je probeert te forceren. ‘Go with the flow’ werkt beter. Toch zijn ook ultralopers wel eens geblesseerd door overbelasting. Met ChiRunning kun je die overbelasting tot een minimum beperken. Gevolg: minder of geen spierpijn na wedstrijden of lange trainingen, minder of geen blessures, en dus meer lopen.

Marion Meesters
www.loopblessurevrij.nl

 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]