Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
24 feb 2020
Zes Uur van de Haarlemmermeer 2020: 20ste editie op zaterdag 27 juni
23 feb 2020
Belgisch Kampioenschap 24 uur, Baanultra Steenwijk 50-100 km
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2020
* Februari
* 24 feb 2020: Zes Uur van de Haarlemmermeer 2020: 20ste editie op zaterdag 27 juni
* 23 feb 2020: Belgisch Kampioenschap 24 uur, Baanultra Steenwijk 50-100 km
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Augustus 2007
 
Voorwoord van Martien Baars. Nederland raakt voorlopig zijn meest constante en beste allround ultratopper kwijt: Wim Epskamp vliegt op 28 augustus naar Thailand voor een verblijf van zeker twee jaar. Zie: http://www.ultraned.org/n_item/f3803_2007_06.php
De positie van Wim Epskamp in het Nederlandse ultralopen wordt heel mooi geïllustreerd in een overzichtsartikel over de eerste 5 jaar van het UN-klassement, een puntenklassement aan de hand van prestaties in Nederlandse ultralopen: http://www.ultraned.org/n_item/f3632.php

Hieronder plaatsen we nog eens het portret dat André van de Vliert van ‘Eps’ maakte en op 24 februari 2006 op zijn ultraloper weblog publiceerde http://ultraloper.web-log.nl/ultraloper/2006/02/wim_epskamp.html .

Wim Epskamp

Ontspannen lopend is Wim Epskamp op zijn sterkst.

De ontspannen benadering van wedstrijden is het geheim van zijn successen binnen het ultralopen. Niet van tevoren een tijd of afstand in het hoofd, maar op zoek naar het goede gevoel. Met die benadering gaat Wim Epskamp tegenwoordig bij wedstrijden van start. Soms komt dat goede gevoel en rolt er een goede tijd of afstand uit. Soms niet en dan is het de ervaring die er voor zorgt dat de finish bereikt wordt. Toch is dat niet altijd zo geweest, en soms lukt het niet.

Het begin
Na jarenlang als voetballer aktief geweest te zijn, stapt Wim Epskamp in 1984 eigenlijk noodgedwongen over op het marathonlopen. Aanhoudend blessureleed verhinderen het op een leuke manier verder te voetballen. Hij sluit zich in mei aan bij de atletiekvereniging in Hoofddorp met de mededeling: "Ik wil in september een marathon lopen". Tijdens zijn voetbaltrainingen en tijdens het herstellen van blessures had hij al eerder gemerkt dat het hardlopen hem wel ligt. Na een paar maanden voorbereiding loop hij zijn eerste marathon dan ook in 2 uur en 52 minuten. Dit prikkelt zijn ambitie en hij neemt zich voor om te kijken hoe ver hij kan komen op die marathon.
Na een goede voorbereiding start hij het jaar daarop met de ambitie om zijn persoonlijke record te verbreken bij zijn tweede marathon. Hij komt na 3 uur en 9 minuten over de finish. Teveel bezig met de eindtijd en privé-problemen zijn de oorzaak van deze mindere prestatie.

Het vervolg
In de loop der jaren zal hij zal persoonlijke record op de marathon een aantal keren verbeteren. Via 2.50, 2.48 en 2.47 loopt hij in 1989 in Athene zijn persoonlijk record van 2.37. Reden voor die goede tijd is naast een goede voorbereiding een heerlijke ontspannen vakantie rond de wedstrijd.
In 1991 wil hij zijn P.R. in de marathon van Enschede verbeteren. De als voorbereidingswedstrijd gelopen marathon in Jacobiparochie, waar hij 2.42 loopt, belooft veel.
In de marathon waar het moet gebeuren komt hij na 2.52 minuten over de finish. Zichzelf teveel druk opgelegd, Stress!
Hij gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen en vindt die al snel.

Het ultra(berg)lopen
Een reportage in Runners over de Swiss Alpine marathon maken hem enthousiast. Hij schrijft zich in en loopt die wedstrijd over (toen nog) 67 km door de Zwitserse Alpen in ruim 6 en half uur. Het is een prachtige ervaring en hij zal hem nog vaak lopen. De ontspannen manier van lopen omdat tijden er niet toe doen en de prachtige natuur maken het tot een aantrekkelijk evenement. Na die wedstrijd in Zwitserland leest hij over de 100 km van Winschoten en een nieuwe uitdaging dient zich aan.
Samen met Hans Pleijster bereidt hij zich voor en Hans gaat ook mee als begeleider. Hij finisht na 7 uur en 36 minuten. Dat belooft nog wat!

Twijfel
Zijn tweede honderd kilometer wordt de nacht van Vlaanderen. Na een doorkomst op 10 kilometer van 39.50 is het na 65 km helemaal op! Hij besluit uit te stappen. Weer teveel gefocused op de eindtijd!!
De volgende keer in Winschoten finisht hij wel, nadat hij rustig gestart is, maar tijdens de 4e 100 km stopt hij weer na 75 kilometer. Hij gaat twijfelen of hij wel geschikt is als ultraloper en besluit nog 1 keer te starten (en te finishen) op een 100 km. De balans is dan in ieder geval positief! Hij krijgt het tussen 60 en 70 km erg zwaar, maar finisht na 8 uur en 6 minuten. Hij besluit om later dat jaar toch in Winschoten te starten. In 7.35 loopt hij een nieuw persoonlijk record!

De ommekeer!
Tijdens de 12 uur van Geldrop in 1995 is het weer zover. Na ruim 6 uur lopen gaat het niet meer en besluit hij te stoppen. Hij kan zich niet over de inzinking heen zetten.
Hij komt na zijn uitstappen in gesprek met Jos Cleemput. Die zegt: "Jullie Nederlanders gaan alleen door als het makkelijk gaat, zodra je iets tegenkomt waardoor het tegenzit, dan laten jullie de kop hangen en stoppen". "Hoe zit dat dan met die Belgische toppers als Paul Beckers en Lucien Taelman?", vraagt Wim. "Die kennen ook hun moeilijke momenten, maar knokken zich erdoorheen", alsdus Jos Cleemput.
Diezelfde avond tijdens een etentje, na een lang gesprek met broer Gerard besluit Wim dat het voortaan anders moet.
"Ik moet gewoon meer karakter tonen, als het minder gaat, dan gaat het maar even minder. Als het er niet zo mooi meer uitziet, dan moet dat maar'". "Ga wandelen, rustiger lopen. Je wilt altijd in een bepaald tempo. Dat kan op een 10 of 20 km. Boven de 60 -70 km krijg je gewoon perioden dat het minder gaat". "De enige reden om te stoppen is een blessure, maar niet het feit dat je je even niet lekker voelt of dat het wat minder gaat en je daarom een bepaalde eindtijd niet meer haalt".
Sinds die dag probeert Wim Epskamp met een andere instelling bij de start van een wedstrijd te staan.

Het resultaat
In 1999 loopt hij in de West Higland Way Race (een van zijn geliefde wedstrijden over ruim 100 mijl). Op het moment dat hij tweede ligt en uren door de regen heeft lopen ploeteren komt hij na 115 km bij een hotel (verzorgingpost) aan. Hij gaat naar binnen en besteld een koffie..., en nog een. En ook wat te eten.. De organisatie komt naar het toe en zegt. "Je moet verder, de nummer 3 komt eraan". Hij besluit nog verder op te warmen. even later gebeurt hetzelfde met de nummer 4. Uiteindelijk is hij ruim een uur binnen, maar vervolgt tenslotte samen met broer Ton zijn weg en haalt de eindstreep. "Een paar jaar eerder was ik op dat punt zeker gestopt", zegt Wim nu.
Het jaar daarna loopt hij in Schotland het parkoersrecord, terwijl de voorbereiding veel minder was, maar de ontspannen benadering bepaald een groot deel van het succes.
Nog meer voorbeelden:
"In 2001 tijdens de 24 uur van Apeldoorn werd ik beroerd. ik ben gaan liggen, naar de dokter geweest. Ik had geen koorts, mocht verder van hem. Ben toen weer gaan liggen". "In totaal ben ik 2,5 uur uit de wedstrijd geweest". "Toen weer verder gegaan". "Weer beroerd, weer 1 uur eruit". "Toch weer doorgelopen totaal 208 km".
"Wel uitgelopen. Een jaar of wat eerder was ik uitgestapt".
"Ik ben sportman genoeg om voor een prestatie te gaan". "Ik wil de wedstrijd uitlopen en zo goed mogelijk presteren". "Dat zit in me". "Van tevoren bedenk ik niet meer: ik wil zoveel km lopen, of ik wil deze tijd lopen". "Ik ben niet meer alleen puur met de wedstrijd bezig".
Nog een voorbeeld:
In 1996 is zijn p.r. op de 6 uur 80,3 km. Hij wil die in Gistel verbeteren en loopt als voorbereiding de 6 uur van Stein. In Stein loopt hij ruim 87 kilometer, het huidige Nederlandse record 6 uur
"Een p.r. komt voor mij altijd maar uit de lucht vallen".
"Factoren als ontspanning, plezier en lol met elkaar voor de wedstrijd zijn belangrijke factoren om goed te presteren en worden nogal eens onderschat".

Conclusie
In het lopen van Wim Epskamp is een mooie omslag te zien in de benadering van wedstrijden en het omgaan met tegenslagen tijdens de wedstrijd.
Wanneer voor de eerste keer een bepaalde afstand gelopen wordt, is het uitlopen vaak het hoofddoel. De tweede keer is moeilijker omdat je meestal toch de prestatie wil verbeteren. Uit bovenstaand verhaal wordt duidelijk dat dan een ontspannen wedstrijdbenadering en met een flinke portie doorzettingsvermogen heel wat bereikt kan worden!!!

André van de Vliert
(andrevandevliert provider casema.nl)

Tip van de UN-redactie: Dik Jagersma maakte een prachtig artikel over Wim Epskamp dat afgelopen vrijdagavond 24/8/08 op Hardloopnieuws.nl verscheen
zie http://www.dehardloopkrant.com/show_artikel.php?id=13790&zk=Epskamp 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]