Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
Nieuws in 2020
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* 21 feb 2000: Zolder 50 km
* 3 feb 2000: Zolder, Belgisch nieuws en de KNAU in actie...
* Januari
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van November 2007
 
Waarom ultralopen nooit wat wordt

a) Het ultralopen is geen Olympische sport en zal dus altijd weinig ondersteuning en aandacht krijgen.

b) Ultrawedstrijden duren veel te lang voor live reportages op radio en TV en boeien de toeschouwer onvoldoende vanwege het lage looptempo dat teveel lijkt op jogging.

c) Wereldwijd zien hardlopers de marathon als het ultieme doel. Nergens wordt massaal aan ultrawedstrijden meegedaan, met alleen de Comrades (89 km) en de Two Oceans (56 km) in Zuid-Afrika als uitzondering.

d) De IAU is een goedwillende maar nogal amateuristische organisatie – zonder bestuursleden uit belangrijke ultralanden als de USA en Zuid-Afrika - die maar beperkt erkenning bereikt bij de IAAF. De 24 uur is nog altijd geen officiële discipline.

e) Internationaal en nationaal neemt de breedte van het veld aan toppers en subtoppers af, zowel op de marathon als de ultramarathon. Doorstroming van snelle Afrikanen van de marathon naar de ultra zal niet gebeuren zolang het prijzengeld bij de ultra laag blijft.

f) Ultralopen zit net als andere kleine takken als berglopen en snelwandelen in het ‘verdomhoekje’ van de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie. Uitzending naar internationale kampioenschappen wordt niet of nauwelijks ondersteund.

g) Bij de internationale kampioenschappen 100 km en 24 uur doen geen Nederlanders meer mee met de internationale top maar ook de teamresultaten zijn teleurstellend, mede door een tanende animo voor deelname aan de nationale teams ten gunste van de individuele wedstrijd-planning.

h) Er is geen gerichte scouting en de doorstroming van subtoppers op de marathon naar het ultralopen is onvoldoende; bovendien kiezen looptrainers niet voor specialisatie in het ultralopen en trainingsschema’s voor de ultra worden niet gepubliceerd in de algemene hardloopmedia.

i) De Nederlandse ultrakalender is vol van kleine, gemoedelijke trimlopen en zelfs de paar wat grotere ultrawedstrijden (Winschoten, Texel en Stein) hebben een vrij dunne organisatorische basis die draait op de gedrevenheid van een paar personen. De 24 uur Apeldoorn, de enige 24 uur die Nederland nog kende, lijkt in 2007 zijn laatste editie te hebben gehad.

j) Ultraned is al jaren niet meer de spreekbuis van het ultralopen in Nederland en België en is saai vanwege de achterhaalde layout en de onbegrijpelijke ranglijstjes van de gedateerde Marathon en Ultra Cup en het inhouds- en prijzenloze Ultraned klassement. Het papieren medium Marathon Plus is verdwenen en de 100 Marathon Club is zieltogend.


Waarom ultralopen zo’n ontzettend boeiende sport is

1) Het menselijk lichaam is evolutionair zo ontwikkeld dat het urenlang en zelfs dagenlang achter prooien aan kan lopen. Het moderne ultralopen is gebaseerd op die aangeboren capaciteit voor de uitputtingsjacht.

2) Net als andere individuele duursporten is ultralopen een prachtige sport om te volgen, met een onvoorspelbaar wedstrijdverloop waar juist de combinatie van fysieke kwaliteiten met de sterkte van de menselijke geestkracht een doorslaggevende rol speelt.

3) De langeafstandsloper in de natuur: dat is het beeld van de meeste landschapslopen waaronder ‘mythische klassiekers’ als de Comrades, de Spartathlon en diverse berg-ultralopen in zowel Europa als in de USA (de 100 mijl trail races). ‘Lopen is geen sport maar een manier van reizen’. De eenzame loper in een leeg en onherbergzaam landschap leent zich heel goed voor documentaires.

4) In het nog jonge bestaan van de IAU is inmiddels bereikt dat het ultralopen als tak van atletiek door de IAAF erkend is. Er bestaan zelfs al officiële wereldrecords 100 km.

5) Juist het mentale aspect maakt ultralopen tot een duursport bij uitstek voor de wat oudere langeafstandsloper. Er is een geweldig potentieel aan lopers boven de 35 jaar, met onverwachte toppers op de ultra op latere leeftijd.

6) De Koninklijke Nederlandse Atletiekunie heeft in 1995 de Nederlandse Kampioenschappen 100 km en 24 uur ingevoerd en de functie van ‘bondscoach ultralange afstand’ formeel ingesteld in 1997. Oud-marathonlopers met affiniteit voor de ultra bieden goede ingangen bij de bond om zo nodig ultrazaken te bepleiten.

7) De functie van bondscoach of bondscoördinator ultralange afstand zou naar Belgische voorbeeld dienen te worden uitgebreid tot een clubje bevlogen ultratrainers en -lopers die onderling de taken als selectie en scouting, en het regelwerk en de begeleiding bij de internationale kampioenschappen zouden kunnen verdelen.

8) Scouting voor mogelijke talenten op de ultra dient te geschieden bij zware marathons en lange etappelopen en meerdaagsen. Oud-marathonlopers en oud-triatleten kunnen op latere leeftijd in de afbouwperiode ‘schitteren’ op de ultraloop en zo’n tweede loopcarrière zou door een actieve benadering gestimuleerd kunnen worden.

9) De NL-ultrakalender is gegroeid naar zo’n 25 evenementen met een mooie spreiding in de types en de data van de verschillende ultralopen. Op parcoursen van 400 m tot maximaal 10 km zijn er drie verschillende 50 km en drie verschillende 100 km lopen, en zeven lopen over 6 uur plus één over 12 uur. Daarnaast zijn er maar liefst tien landschapslopen van 50 tot 161 km plus een etappeloop door heel Nederland. Een nieuwe Nederlandse 24 uur komt wellicht al in 2008 van de grond.

10) Er is een pluriforme schrijfcultuur over het ultralopen ontstaan, want naast columns op het papier van hardlooptijdschriften en het periodiek ‘42’, zijn er ultra-verhalen op frappant veel sites en weblogs, die halfjaarlijks gebundeld worden in de ‘Ultraloper’. De site Ultraned.org heeft in acht en een half jaar een nationale en zelfs internationale reputatie opgebouwd, en is de hoofdbron voor kalender en uitslagen van ultramarathons in de lage landen.

Martien Baars
(baars provider nioz.nl)

PS Bovenstaande is bedoeld als een serie punten op de achtergrond van de ultrabijeenkomst van 10 november in Hulshorst, met de positieve kijk als contrast tegenover de negatieve kijk ;-) 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]