Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
Nieuws in 2020
* Februari
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van November 2007
 
Zaken van de afgelopen week.
De afgelopen week worden weer kleine stapjes zichtbaar. Er komen enkele individuele vragen van beginnende ultralopers binnen bij het platform. De vragen zijn doorgestuurd naar ultralopers met specifieke kennis op betreffend gebied. Ze hebben de vragen nauwgezet beantwoord. Dank daarvoor.
Ed van Beek heeft aangegeven dat 1 januari voor hem en voor de Atletiekunie geen harde datum is, dus als er enkele weken meer nodig zijn voor een nieuwe opzet, is Ed bereid de lopende zaken te blijven voortzetten. Hier volgen de gedachten en bevindingen van de afgelopen week.


Wat we merken en denken.
In de afgelopen weken herkennen we steeds meer de verschillende kwaliteiten die de ultrawereld in zich herbergt. Veel ultralopers en betrokkenen zijn perfectionistisch van aard en hebben op bepaalde gebieden vaak specifieke kennis.

De afgelopen jaren is er gewerkt met een paar mensen die probeerden structuur aan te brengen. In de kleine wereld van individualisten leverde dit regelmatig botsingen en onbegrip op. Voor niemand leuk. Niet voor de mensen die van de kant toekijken en weinig kunnen doen. Niet voor de mensen die de kar proberen te trekken. Zou dit anders kunnen? Is de in de ultrawereld beschikbare kennis niet beter te ontsluiten en uit te dragen? Kunnen we door iedereen te laten doen wat hij of zij het leukst vindt bouwstenen verkrijgen voor het ultralopen in het algemeen?

Hieronder formuleren we enkele ideeën om voor ons allen de weg vrij te maken om een klein stukje van de verantwoordelijkheid van het ultralopen op ons te kunnen nemen. We beseffen dat iedereen eerst zal willen weten wat het precies inhoudt, wat van hen verwacht wordt en met wie samengewerkt wordt. Daarom onze belofte dat we aanmeldingen niet direct wereldkundig maken, maar pas als met betrokkenen de vorming van het bestuur/het werkgebied is besproken.


Waar denken we aan en wat is nodig.
Het onderverdelen van het ultralopen in een platform/dagelijks bestuur en een aantal werkgebieden (communicatie, gezondheid, training, organisaties, tochten, etc). Daarnaast zoeken we naar mogelijkheden om op termijn (eenvoudige) aanspreekpunten in de regio op te zetten waar lopers meer binding met elkaar en het ultralopen kunnen krijgen. Hier een korte ruwe beschrijving:

Platform (in de loop der tijd overgaand in een soort dagelijks bestuur).
Het dagelijks bestuur, van bijvoorbeeld 4 à 5 personen, is een redelijke afspiegeling van de Ultrawereld, waarin zowel atleten, trainers, organisatoren en Ultraned zich vertegenwoordigd voelen. Het dagelijks bestuur formuleert beleid, handelt lopende zaken af (denk aan toewijzing NK’s, bepalen selecties, hoogte limieten, etc), faciliteert de verschillende werkgebieden en kijkt toe of de werkgroepen voldoende bemand zijn/blijven. Indien nodig worden openstaande vacatures ingevuld.
Voor een dagelijks bestuur is vooral daadkracht en functionaliteit belangrijk. Het dagelijks bestuur legt jaarlijks in november verantwoording af aan de leden. Tijdens zo’n vergadering kan bijvoorbeeld een deel van het bestuur opnieuw gekozen worden, wat een goede manier kan zijn ervaring vast te houden en vernieuwing mogelijk te maken.

Werkgebieden.
Het opzetten van werkgroepen voor specifieke onderwerpen van bijvoorbeeld 3 tot 5 mensen. De werkgroepen bouwen in de loop der tijd kennis op rond een bepaald onderwerp, houden (intern en/of) extern de Ultrawereld op de hoogte door een kenniscentrum of publicaties en staan open voor individuele vragen. De groepen vullen zelf hun werkgebied in, houden contact met elkaar via mailen en/of bellen en worden waar nodig ondersteund door het dagelijks bestuur. Geregeld is wisseling van de wacht mogelijk en als een groep onderbemand dreigt te raken, wordt de groep in samenwerking met het DB aangevuld.

Gedacht kan worden aan vrij homogene werkgebieden als:

- Interne en externe communicatie (invulling van huidige Ultraned, mogelijk versterkt met enkele redacteuren, wordt ook gevoed door andere werkgebieden)
- Gezondheid en voeding: zowel in het algemeen: is ultralopen gezond voor mensen of brengt het juist schade. als specifiek informatie over voeding, lichaamsfuncties, vitamines en mineralenhuishouding, etc.
- Training voor zowel prestatie- als wedstrijdloper: nadenken over het verhogen van het niveau, het uitwisselen van kennis, invulling geven aan kenniscentrum, trainingsprogramma’s voor verschillende afstanden, beantwoorden vragen, etc.
- Afstemming wedstrijdkalender, contacten met organisaties, NK’s, contact met Belgische vrienden.
- Trails, tochten en natuurlopen: een werkgebied waar organisatoren en vaste deelnemers met elkaar kunnen overleggen om van elkaar te leren, te versterken en problemen op te lossen.
- Historie, klassementen, archieven, artikelen, records.
-etc…..


Regiopunten
Tijdens de bijeenkomst in Hulshorst is uitgebreid gesproken over het nut en de wenselijkheid om geregeld gezamenlijk een duurloop te doen. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat lokaal in het noorden en in Noord-Holland al in beperkte mate groepjes actief zijn.
Een los/vaste regiobinding geeft voordelen van afwisseling (veel lopers lopen nu alleen), uitwisseling van kennis en opstap- en kennismakingsmogelijkheden voor mensen die wat meer over ultralopen willen weten.
De gedachten gaan uit of het mogelijk is dat per regio 2 mensen aanspreekpunt (mailen/bellen) willen zijn om bv. maandelijks een gezamenlijke duurloop te willen regelen voor iedereen die dat leuk vindt. Ook dat kan zonder veel poespas of structuur. Elke regio kan zo ook een regiobestand van lopers bijhouden en jaarlijks wat leuks organiseren.

Tot slot
Het zijn weer veel woorden, voor een simpele en platte structuur. Alles valt of staat eigenlijk of we er voor voelen gezamenlijk de schouders eronder te zetten en we met z’n allen de huidige vrijwilligers willen ontlasten. Ook als platform merken we dit al. Hermy Heymann die ook betrokken is bij de organisatie van de JKM heeft gemerkt dat dit de komende maanden zoveel tijd gaat vergen, dat hij het platform even laat rusten tot de strandloop voorbij is.

Tot zover voor deze week. We stellen wederom inhoudelijke en kritische reacties op dit stuk op prijs. Persoonlijke reacties of aanmeldingen voor een bepaald werkgebied, genoemd of niet genoemd, kunnen persoonlijk naar een van onderstaande mailadressen.


Tijdelijke werkgroep/platform: Wim Bart Knol (w.b.knol@wbkmo.nl ), Bob Stultiens (stultiens@improvebv.nl), Jaap Vis (jaapvis@gmail.com)

Ondersteund door Ed van Beek en André van de Vliert
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]