Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
24 feb 2020
Zes Uur van de Haarlemmermeer 2020: 20ste editie op zaterdag 27 juni
23 feb 2020
Belgisch Kampioenschap 24 uur, Baanultra Steenwijk 50-100 km
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2020
* Februari
* 24 feb 2020: Zes Uur van de Haarlemmermeer 2020: 20ste editie op zaterdag 27 juni
* 23 feb 2020: Belgisch Kampioenschap 24 uur, Baanultra Steenwijk 50-100 km
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Februari 2008
 
Onze man in Thailand,
een schriftelijk interview met de takke-leraar Wim Epskamp.door: Prisca Vis

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hoi Wim,
We zijn erg benieuwd hoe je het hebt in Thailand !
Vertel eens.....?? . Sawatdee

Waar zit je nu ?
” Op een stoel. Het komt vaak genoeg voor dat ik op de grond zit. Dat is namelijk een plek waar veel Thai zitten. En dat doen ze heel makkelijk en voor langere tijd. Mij lukt dat niet. Ook kinderen kunnen met groot gemak op de grond zitten. En de jongere kinderen op school werken ook wel op de grond.


Maar ik zit nu in Tak. Ongeveer 3, 5 maanden.
Tak is zo'n 425 km ten noorden van Bangkok. Het is een redelijke plaats, niet echt groot, maar ook niet klein. Er zijn weinig faciliteiten; een bioscoop is er niet. Het is ook wat meer traditioneel Thai. Er zijn weinig buitenlanders, die hier werken. Het is de hoofdplaats van de provincie Tak.”


Heb je lekker gewerkt vandaag?
” In de ochtend werk ik nu in een klas met 7 autistische kinderen. Zij worden begeleid door 2 leerkrachten. Deze klas is in een gewone basisschool. De samenwerking met die school is goed. Ook de kinderen weten dat er autistische kinderen kinderen op hun school zijn, die wel eens anders kunnen reageren.”

Eén van onze autistische; (dit is niet zo eenvoudig uit te leggen, maar in het kort komt het hier op neer; het gaat immers niet over een enkelvoudige stoornis, maar over een syndroom; dit is een veelheid van kenmerken, die zich in een bepaalde samenhang voordoen. De hoofdkenmerken van dit syndroom liggen in bijzondere afwijkingen van sociaal gedrag, bij communicatie en in sterk stereotiepe denk- en handelingspatronen) kinderen volgt in de ochtend lessen in een van de 'gewone' groepen van de basisschool.
Dat is prima, want de bedoeling is dat hij naar die klas overgeplaatst gaat worden.

‘s Middags ben ik vaak op het Special Education Centre. Van daar uit ga ik met een collega op huisbezoek bij kinderen, en hun ouders. Het gaat om kinderen, die niet in staat zijn om naar school te gaan of naar het centrum te komen. Het belangrijkste is informatie en tips aan de ouders geven. Ook worden er met de kinderen weer nieuwe oefeningen gedaan, als blijkt dat ze daar aan toe zijn. Echt onderwijs krijgen deze kinderen nog niet, omdat ze vaak nog jong zijn, of hun handicap zodanig is, dat zij er niet toe in staat zijn.)
We doen we ook ziekenhuisbezoek. Dat is om kinderen, die in het ziekenhuis verblijven onderwijs te geven.
Vandaag ben ik op het centrum geweest en veel leeswerk gedaan en gesproken met collega's.”


Hoe is je trainingsomgeving?
” Door de stad stroomt de Pingrivier. Dat is een brede rivier met ook brede wegen er langs. Daar is het leuk lopen. Voor een deel in de rust en voor een deel langs de markt. Voor mijn langere duurlopen ben ik aangewezen op de wat drukkere wegen. Daar vind je je weg natuurlijk ook wel weer.”

Heb je loopmaatjes ?
” Vorige week heb ik voor het eerst samen met iemand een stuk gelopen. Dus om nu te zeggen dat ik een loopmaatje heb.....Ik kwam hem onderweg tegen...was gezellig. Ik loop dus alleen, maar dat is geen probleem.

Wim, heb je al wedstrijden gelopen in Thailand? Zo ja, hoe was dat ?
“ Een tijdje terug, 18 november, heb ik aan de marathon van Bangkok meegedaan. Dat ging eigenlijk wel goed. Vroege start; 3.30 uur. Wel zo prettig, want dan heb je nog iets aan je dag. Het is dan nog redelijk koel. De verzorging is goed, elke 2 km. en later zelfs om de km. verzorgingsposten. Het parcours niet echt uitdagend. Ongeveer 30 km over een snelweg heen en terug. Dan in de stad een lus van 12 km. En het verkeer wordt niet overal tegen gehouden.

Begin december deed ik mee aan een, zoals aangegeven stond 10,5 km wedstrijd, in Tak. Dat was heel gezellig, veel mensen, die de 5 km liepen. Onderweg was er geen verzorging.... maar ik heb wel héééél snel gelopen. Dus die afstand was ongeveer 9 km denk ik, anders liep ik een pr ???? “


Mis je iets uit Nederland ?
” Voor de meeste van jullie niet zo leuk om te horen, maar het koelere weer. Hier in Tak is het elke dag warm, zelf nu het winter is, loopt de temperatuur overdag makkelijk naar de 25/30 graden. Alleen in de ochtend is het iets frisser, en daar probeer ik in de weekenden ook gebruik van te maken.

Soms zou het ook wel leuk zin om af en toe aan een wedstrijd deel te kunnen nemen. Die info ontgaat mij nog.
En natuurlijk zin er momenten waarop je bepaalde mensen mist, maar dan is er de snelle post!.”


Wat heb je zelf geleerd ?
” Dat ben ik nog aan het leren: Thai.
En dat het onderwijs op een geheel andere manier georganiseerd is dan in Nederland. Dat leerkrachten met veel minder middelen moeten werken (wat ik tot nu toe gezien heb) De werkdagen voor veel Thai lang zijn. Velen ook 7 dagen in de week werken. Zij ook weinig vakantie hebben. Maar of al dat vele werken ook altijd effectief is...?
De manier van leven is prettig; veel buiten en heerlijk eten. “


Heb je nog iets toe te voegen?
”Iedereen een goede gezondheid en veel plezier en succes met voorbereidingen op wedstrijden “

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]