Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
27 okt 2019
Wereldrecord vrouwen van Camille Herron op de 24 uur
26 okt 2019
WK 24 uur over de helft
22 okt 2019
Backyards Ultra's, de nieuwe trend in het ultralopen
21 okt 2019
Uitslagen en wedstrijden weekend 19-20 oktober
Nieuws in 2019
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van September 2008
 
Winschoter Courant, maandag 18 september 1978

Vijfentwintig kilometer voor de meet kreeg Mike Newton reeds zijn eerste gelukwensen. Het was meteen de erkenning van zijn onbetwist meesterschap. De felicitaties kwamen van Uwe Schüder, de West-Duitser, die zo triomfantelijk driekwart van de koers als leider van de meute dravers had gefungeerd. De wijze waarop hij vlak voor Nieuweschans door Newton werd ingehaald en moeiteloos voorbijgestreefd, was zo imponerend, dat Schüder er geen problemen mee had om spontaan zijn meerdere te erkennen. Sportief drukte hij in het voorbijgaan de hand van zijn rivaal. In een even mooie als krachtige kadans vervolgde de Brit zijn koers. Om uiteindelijk met tien minuten voorsprong op Schüder te zegevieren. De opmars van Newton, die in Winschoten zijn vierde honderd kilometerrace van dit seizoen beeindigde en driemaal als winnaar, was opmerkelijk. Halverwege had hij op de koplopers nog een achterstand van ruim zes minuten. Hij dacht toen zelfs aan opgeven. “Ik merkte echter dat ik steeds dichter bij de koplopers kwam. Dat gaf mij nieuwe kracht. Vervolgens ging het steeds gemakkelijker.” Hoe gemakkelijk onderstreepte hij met zijn tijd: 6 uur, 43 minuten en 16 seconden. Nog nimmer overlapte hij zo snel de honderd kilometer. Weliswaar bleef de Noor Casper Berg vorig jaar onder de 6.40, doch de weersomstandigheden waren bij Run ’77 gunstiger.

Newton was de enige van de favorieten, die zich niet het hoofd op hol liet brengen door de plaatselijke kanshebber Derk van der Laan. De Aquilo-atleet ging uit de startblokken alsof de duivel hem op de hielen zat. Hans van Kasteren, de winnaar van de eerste Run, Joop Keizer, Uwe Schüder en Marcel Hallmans durfden de Winschoter niet laten gaan. Per slot werd Van der Laan vorig jaar een uitstekende tiende en de hem toegedachte kracht was te groot voor het volgende kwartet om hem uit het oog te verliezen. Newton had daar beduidend minder moeite mee. Evenals Jan Knippenberg, doch van hem is bekend, dat hij pas na een slordige vijftig kilometer op dreef begint te komen.

Maar Derk van der Laan greep te hoog. Waarschijnlijk was de druk van het favoriet-zijn te zwaar. Voor hem werden de laatste veertig kilometer een complete martelgang. Dat hij desondanks weigerde de bezemwagen in te duiken, tekende zijn voortreffelijke instelling. Zelfs de eerste vrouw uit het gezelschap wist hij niet voor te blijven. Toen Renate Horber, een in Zwitserland wonende Apeldoornse, puffend in De Klinker neerzeeg, had Derk nog vijf kilometer voor de boeg ....

HET WEDSTRIJDVERLOOP
Ruim zevenendertig minuten doet de kopgroep over de eerste tien kilometer en tot twintig kilometer blijft de groep compleet. Derk van der Laan is de eerste, die gas terug moet nemen. Aan de boorden van het Pekelderdiep betaalt hij de tol voor z’n onbezonnen activiteiten in de beginfase. Schüder, Van Kasteren, Hallmans en Keizer geven elkaar evenwel nog geen duimbreed toe. Tot de passage van het marathonpunt. Daar krijgt de West-Duitser vleugels. Binnen een kilometer neemt hij enkele tientallen meters voorsprong. Voor Joop Keizer, de lichtvoetige loper uit Avenhorn stapelen de problemen zich op. Met een fikse braakpartij probeert hij zijn ingewanden tot rust te krijgen. Het resultaat is vooralsnog niet merkbaar. Hij moet Van Kasteren en Hallmans laten gaan.

Op de helft van het traject heeft Schüder een voorsprong op Van Kasteren en Hallmans van één minuut. Op eenzelfde achterstand volgt Keizer als vierde. Knippenberg is inmiddels warm gedraaid. Hij begint Keizer met rasse schreden te naderen om hem vervolgens gemakkelijk te passeren. Dan begint Mike Newton aan zijn onstuitbare opmars. Keizer is de eerste die hij in het oog krijgt. Het is de kick, die de Engelsman nodig heeft. Hij verhoogt zijn tempo en Keizer is geslagen. En ook Knippenberg moet eraan geloven. Ondertussen blijkt Van Kasteren in grote problemen geraakt. Nadat hij Hallmans heeft moeten laten gaan besluit hij vlak voor Bellingwolde ermee te stoppen. Niet begrijpend laat hij zich door een volgauto afvoeren. “Ik snap er niks van. Ik voelde mij zo goed. Ik heb er geen enkele verklaring voor, dat het niet meer gaat. Maar ik kan gewoon niet meer.”

ZWEEPSLAG
Op de Amdijk probeert Marcel Hallmans de hem voorbij snellende Newton te volgen. De poging is tot mislukken gedoemd. Het iets krachtiger aanzetten is teveel voor de spierenbundels. Met een “zweepslag” stort de Nijmegenaar in de berm. Wel laat hij zich nog masseren, doch een zweepslag is niet van het ene moment op het andere weg te strijken. Ook voor Hallmans is Run ’78 ten einde.
Dan rest Newton nog slechts Schüder. Een paar honderd meter voor Nieuwe Schans is het zover. In een vloek en een zucht ligt er een gat van vele tientallen meters. De geroutineerde Duitser past er wel voor op om zijn tempo niet te versnellen. Hij laat de Brit rustig gaan.

GEEN FUT
In Nieuwe Schans, bij de controlepost van tachtig kilometer, passeert Knippenberg met de melding, dat hij geen fut meer in z’n lijf heeft. De vaart is er volledig uit. Tegen de felle noord-wester in op het onbeschutte gedeelte naar Beerta komt hij slechts uiterst traag vooruit. In tegenstelling tot Joop Keizer, die duidelijk over zijn inzinking heen is. Nog voor Beerta heeft hij Knippenberg achterhaald. De wedstrijd is bekeken en de prijzen verdeeld. In triomf legt Mike Newton de laatste tien kilometers af. Luid aangemoedigd door langs de route wonende kijkers.

Opmerkelijk fris laat de Engelsman, die zich een alleszins waardige vervanger toonde van John Keating, de loftuitingen bij de finish over zich heen komen. Geeft toe, toch met enige angst Schüder voorbij gegaan te zijn. “Toen ik hem passeerde dacht ik maar aan één ding: zo hard mogelijk doorlopen. Dan zie ik wel of hij mij achterna komt.” Meent ook, dat Derk van der Laan, door zijn te hoge aanvangstempo verschillende lopers uit hun doen had gebracht. “Zijn wisselende tempo heeft de eerste groep kapot getrokken.” Een mening, die door Schüder wordt gedeeld. De West-Duitser wijt het ontactische lopen van de Winschoter evenwel aan onervarenheid. “Je wordt natuurlijk geen geroutineerde honderd kilometerloper als je maar één wedstrijd per jaar loopt.”

Joop Keizer, die evenals vorig jaar opnieuw de beste Nederlander werd, was vol lof over Newton. “Dat was klasse, zoals deze man zijn zaakjes had opgebouwd. Toen hij mij voorbij ging, wist ik meteen dat daar de winnaar ging.” Over zichzelf was de Noord-Hollander best tevreden. “Ik heb mijn derde plaats toch niet alleen te danken door het uitvallen van verschillende andere lopers. Uiteindelijk duurt de race honderd kilometer!”

JAN J. RITZEMA

Uitslag.
1. Newton (Eng) 100 km in 6.43.16
2. Schüder (WDl) 6.53.18
3. Keizer (Ned) 7.06.14
4. Knippenberg (Ned) 7.10.16
5. Wüttenweber (WDl) 7.26.09
6. Bronswijk (Ned) 7.29.03
7. Leus (Ned) 7.31.34
8. Tonneman (WDl) 7.40.07
9. Hage (Ned) 7.48.37
10. Oudhof (Ned) 8.06.53
11. Deen (Ned) 8.11.50 (eerste veteraan)
12. Schültig (WDl) 8.19.59
13. Smallenburg (Ned) 8.24.04
14. Campbell (Eng) 8.28.47
15. Van de Burk (Ned) 8.28.50.
Eerste dame: Riet Horber (Zwi) 8.59.40.

- - - - -

In diezelfde Winschoter Courant stond ook nog een aanvullend artikel waarin Jan J.R. zijn hart luchtte. Ritzema was een verslaggever die de Run zeer toegedaan was zoals ook blijkt uit zijn opmerkingen.

SLECHT VERKOCHT
Afgezien van misschien een klein oneffenheidje mankeerde er aan Run ’78 op het technische vlak niets. Alle controleposten waren uitstekend bemand, de ravitaillering liet niets te wensen over en overal waren nijvere masseurs present om onwillige spieren weer in het gareel te brengen.
Toch zullen de organisatoren van een eventuele volgende Run er goed aan doen beduidend meer aandacht te schenken aan het “randgebeuren”. Zaken die niet direct te maken hebben met het overbruggen van honderd lange kilometers, maar die van onschatbare betekenis zijn om tot een ontwikkeling te komen, die boven het regionale niveau reikt. Als zich daar één noordelijk atletiekfestijn toe leent, is het de Run.
Zo deden de organisatoren opmerkelijk weinig om de loop buiten ons gewest enige bekendheid te geven. In tegenstelling tot voorgaande keren bleef bijvoorbeeld de televisie weg. Dat is een fout van de eerste orde geweest.
Daarnaast is het belang van de sponsors sterk onderschat. Zonder mogelijke uitwassen van sponsoring in het geding te brengen, mag gesteld worden, dat het aantrekken van een geldschieter zekere verplichtingen met zich meebrengt ten opzichte van deze financier. Ook daar zijn de organisatoren van Run ’78 te lichtzinnig aan voorbij gegaan. Het had tot gevolg, dat één van de sponsors zich woedend van het evenement afwendde met de opmerking: ‘Dat is eens, maar nooit weer!”
De Stichting Run, die in het leven is geroepen om het volgend jaar de organisatie van de 100 kilometer-race ter hand te nemen, doet er goed aan, lering te trekken uit de fouten van deze keer. De slogan “The best of Europe” was dit jaar niet meer dan een loze kreet!
Jan J. R.

Met dank aan de NDC Mediagroep (uitgever van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant) voor hun toestemming om bovenstaand artikelen uit de Winschoter Courant van 18 sept. 1978 op UltraNed te mogen publiceren. De NDC Mediagroep heeft alle rechten van vroeger van indertijd zelfstandige kranten als de Winschoter Courant.

Nawoord Martien Baars.
De artikelen over de run ’78 (in die eerste jaren werd de RUN nog niet met hoofdletters geschreven) vond ik in één van de plakboeken van Bé Lohof (Veendam) die ik te leen had. Bé werd 28e in die 3e Run.
Heel verrassend is de opmerking ‘Toen Renate Horber, een in Zwitserland wonende Apeldoornse, puffend in de De Klinker neerzeeg, had Derk nog vijf kilometer voor de boeg ......’
Dat inspireerde tot een vervolgartikel omdat het impliceert (of juist niet) dat het Nederlandse record 100 km bij de vrouwen al sinds de RUN van 1984 op 8.22.10 had kunnen staan . . . . Zie http://www.ultraned.org/N_item/f4358.php

Zie voor een voorbeschouwing over de 33e RUN op zaterdag 13 sept 2008 het uitgebreide artikel van Dik Jagersma op Hardloopnieuws.nl: http://www.dehardloopkrant.com

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]