Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
27 dec 2019
Eindstand M&U Cup 2019
Nieuws in 2020
* Februari
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Oktober 2008
 
Met de komst van http://www.ultraplatform.nl zullen velen zich afvragen wat dat voor consequenties zal hebben voor UltraNed. Eigenlijk in de praktijk weinig tot geen. UN blijft de algemene site voor marathonlopers en ultralopers uit Vlaanderen en Nederland, en biedt daarbij alle ruimte voor aankondigingen, uitslagen en verslagen. UN blijft de vertrouwde plek voor de (inter-)nationale marathon- en ultrakalender, met daaraan gekoppeld het unieke bestand van de uitslagen waarbij gegevens per loper (m/v) op te vragen zijn. Iedereen kan zijn nieuws of verslag naar redactie@ultraned.org sturen en er vanuit gaan dat het in principe door de redactie geplaatst wordt of in de kalender of uitslagen verwerkt wordt.

Er is natuurlijk de nodige samenwerking tussen UN en de nieuwe site http://www.ultraplatform.nl (hier verder als UP afgekort) want André van de Vliert is redacteur bij beide sites en Martien Baars voedt als ‘inventarisator’ van de Nederlandse ultralopen niet alleen (een deel van) de UN-kalender maar zal ook gegevens aanleveren voor de NL-ultrakalender op UP. De twee sites UN en UP worden vooral complementair, en UP gaat alles bieden wat op UN ontbreekt. Zo is het Forum van UN (helaas) nooit gaan lopen maar het wel goed lopende ultraforum van André van der Vliert (http://ultraloper.yourbb.nl/index.php ) zal opgenomen worden in de nieuwe UP site:
http://forum.ultraplatform.nl
Daarnaast zal UP zich vooral richten op allerlei andere aspecten die op UN nooit goed uit de verf zijn gekomen. Te noemen valt praktische voorlichting en ondersteuning qua training, voeding en medische aspecten van het ultralopen. En UP zal natuurlijk sterk gericht zijn op de betere ultralopers die in aanmerking (willen) komen voor deelname in de nationale teams aan de WK’s en EK’s 100 km en 24 uur. Wat dat betreft zal UP te vergelijken zijn met http://www.ultramarathon.be waar de Belgische selecties voor 100 km en 24 uur hun podium hebben gekregen.

Er is de praktische afspraak tussen beide websites gemaakt dat UN en UP de andermans artikelen niet half of helemaal zullen overnemen maar dat ze alleen met een link naar elkaars artikelen zullen verwijzen. Dit voorkomt dat men exact dezelfde artikelen op beide sites tegenkomt.

Terug naar UltraNed. Hoe luidt het ‘statuut’ van UN?
UltraNed.org is een Nederlandstalige website van en voor ultralopers en marathonlopers in de Lage Landen. Op UltraNed staat zoveel mogelijk wedstrijdinformatie over ultramarathons en marathons in artikelen en in de kalender, niet alleen voor Nederland en België maar ook een relevante selectie uit het grote internationale wedstrijd-aanbod. Aan de kalender is een uitslagen-bestand gekoppeld waarin met name de uitslagen van alle ultralopen in Nederland en België worden opgenomen, plus van zoveel mogelijk marathons. Ook uitslagen van buitenlandse ultralopen en marathons met Nederlandse en Belgische deelnemers worden naar vermogen verwerkt. Sinds 2001 is UltraNed het medium waarop de Marathon- & UltraCup – een Belgisch/Nederlands regelmatigheidscriterium - de kalender en de tussenstanden publiceert.

UltraNed kwam op 21 maart 1999 in de lucht en draait sinds 2000 op een server van Omegatech, het IT-bedrijf van ultraloper Tom Hendriks (Hoofddorp), tevens de ontwerper van de structuur van het gegevensbestand van kalender en uitslagen. UltraNed is een pure vrijwilligers-site zonder commerciële reclame-uitingen op de pagina’s. Noch de redactie noch de technische gastheer (Omegatech) ontvangt een geldelijke bijdrage voor hun diensten.

De redactie beheert de website en selecteert de toegezonden nieuwsartikelen, aankondigingen, verslagen en uitslagen voor plaatsing als artikel of voor verwerking in de kalender of in de uitslagen. Daarnaast zijn er eigen redactionele bijdragen, bijvoorbeeld met statistische overzichten of beschouwingen of van historische verslagen van ultralopen en marathons uit de oude doos.

De belangrijkste spelregels die de UN-redactie hanteert zijn als volgt.

a) Bijdragen kunnen binnenkomen op zowel het gezamenlijke redactie-adres redactie@ultraned.org of bij slechts één van de redacteuren. De redactie beoordeelt of toegezonden bijdragen voor de doelgroep van UltraNed geschikt zijn en of er voldoende nieuwswaarde is of geschiktheid is voor publicatie als artikel. Bij een wedstrijd-aankondiging van een marathon of ultraloop kan de redactie ook besluiten te volstaan met het verwerken in de kalender. Zaken die bijvoorbeeld buiten UltraNed vallen zijn: de aankondiging van een halve marathon etc - zeer persoonlijke berichten/bedankjes aan wedstrijd-organisaties/bondscoach/medelopers – uitgesproken commerciële bijdragen en persberichten. Ook met het publiceren van persoonlijke sponsoracties zal de redactie terughoudend zijn.

b) Bijdragen dienen niet in te gaan tegen de Nederlandse of Belgische wetgeving. Bij haatdragende of kwetsende passages zal de bijdrage geweigerd of niet integraal geplaatst worden. Na intern redactieberaad kan de schrijver uitgenodigd worden met een gecensureerde versie akkoord te gaan of zelf de bijdrage te herzien. Ook voor bijdragen waarvan vermoed/verwacht mag worden dat die op enigerlei wijze negatieve commotie zullen geven, of waarbij de sarcastische of ironische toonzetting tot verwarring en verkeerd begrip zou kunnen leiden, zal dezelfde procedure gevolgd worden. In geval van twijfel bij of verschil van mening in de redactie, zal de oudste redacteur de knoop doorhakken over de te volgen strategie.

De laatste zinnen vormen een duidelijke beleidsverandering ten opzichte van de tot op heden bestaande redactiecultuur van UN om alle kopij van ultralopers ‘ongeremd’ te plaatsen. De historie van UN kent helaas een aantal kwesties waarbij ‘crisisbeheersing’ binnen de redactie ontbrak en de gemoederen in kleine of grotere kring hoog opliepen. Met enig vooroverleg binnen de redactie hadden de meeste van die gevallen tot veel minder pijnlijke uitkomsten geleid. Ook ultralopers zijn gewone mensen, met normale gevoeligheden, en het moge duidelijk zijn dat UN niet staat te juichen bij beschadiging van wie dan ook in de ultrawereld. Vandaar dat de redactie besloten heeft om niet langer alles ‘klakkeloos’ te plaatsen.

Hoe ziet de UN-redactie er momenteel uit? We kijken even terug naar het recente verleden. Eind 2006 besloot Tom Hendriks om formeel uit de redactie te treden en alleen nog zijn technische rol als provider en beheerder te handhaven. André van de Vliert trad tot de UN-redactie toe. Zie http://www.ultraned.org/n_item/f3594.php (31 dec. 2006)

Eind 2007 nam Jean-Paul Praet afscheid van UN en van de Cup en werd opgevolgd door Willy Jonkers. Als UN-redacteur was hij speciaal belast met de werkzaamheden voor de Marathon en Ultra-Cup, zie http://www.ultraned.org/n_item/f3852.php (UN 6 aug. 2007) en
http://www.ultraned.org/n_item/f3930.php (UN 25 sept. 2007).
Recent heeft Willy Jonkers besloten om het redacteurschap neer te leggen: http://www.ultraned.org/n_item/f4348.php (UN 2 sept. 2008). Gelukkig blijft hij voorlopig nog wel de Cup-publicaties op UN verzorgen.

Ondertussen is afgelopen juli 2008 wel Martien Baars weer formeel toegetreden tot de UN-redactie. Dat maakt in de praktijk weinig uit want in zijn vrije rol als ‘UN-freelancer’ was hij onverminderd actief. Maar voor velen was die vrije rol wat verwarrend en vooruitlopend op de nieuwe situatie van UN en UP heeft Martien de knoop doorgehakt en zich weer als redactielid van UN aangemeld.

Daarmee bestaat de UN-redactie momenteel uit 3 Nederlanders en 1 Belg: Herman Holterman, Martien Baars, André van de Vliert en Micha Havreluk.

Oproep voor nieuwe UN-redacteuren
Tot voor kort waren Willy Jonkers, Herman Holterman en André van de Vliert de mensen achter de schermen die zich bezig hielden met het invoeren van de uitslagen. Na Willy is ook André daar onlangs noodgedwongen mee gestopt, vanwege drukte in zijn werk en zijn nieuwe rol bij UP. Wel wil André proberen wekelijks een overzichtje van buitenlandse lopen en uitslagen op UN te presenteren, maar in de vorm van links naar de uitslagen op sites van de betreffende organisaties.
De enige UN-redacteur die op dit moment nog uitslagen invoert is daarmee Herman Holterman. De redactie heeft daarom dringend behoefte aan nieuw mensen die deze klussen op de achtergrond ter hand willen nemen. Om het Belgisch-Nederlandse karakter van UN te behouden, stellen wij het zeer op prijs als er Belgen zijn die zich daarvoor willen aanmelden. Micha Havreluk is al ‘naarstig op zoek in het vlaams loperswereldje naar 'volk' dat ons wil helpen met uitslagverwerking e.d.’. Verlicht zijn zoektocht door u aan te melden! Zie hieronder voor zijn email-adres.

Het algemene email-adres van de redactie waar u al uw kopij kwijt kunt blijft redactie@ultraned.org

Martien Baars
(Texel; baars provider nioz.nl)

mede namens
Herman Holterman (Hengelo; holterman provider introweb.nl)
Micha Havreluk (Genk; micha.havreluk provider skynet.be)
André van de Vliert (Werkhoven; andrevandevliert provider casema.nl) 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]