Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
17 jun 2019
Zes Uur van de Haarlemmermeer: WE GAAN LIVE!!!!
10 jun 2019
Verslagje Belgisch Kampioenschap 100 km 2019
10 jun 2019
Verslagje WK trail 2019
4 jun 2019
WK trail 2019 Portugal
Nieuws in 2019
* Juni
* 17 jun 2019: Zes Uur van de Haarlemmermeer: WE GAAN LIVE!!!!
* 10 jun 2019: Verslagje Belgisch Kampioenschap 100 km 2019
* 10 jun 2019: Verslagje WK trail 2019
* 4 jun 2019: WK trail 2019 Portugal
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Februari 2011
 
Summary. The results of the 20 editions of the Round the Haarlemmermeer / Schipholrun 1978 – 1997 have been imported in the data base of Ultraned.
Samenvatting. Dankzij de inspanningen van Ton Gevaert van de Bap van der Pol Hardloopgroep hebben we eindelijk een oud doel bereikt: de finishlijsten van alle 20 Rondes om de Haarlemmermeer 1978 t/m 1997 opnemen in het uitslagen-bestand van UN. Alleen van 1978 missen we de 2e helft van de uitslag.

Inleiding

Eind zeventiger/begin tachtiger jaren waren er maar twee ultralopen in Nederland: de RUN van 100 km in Winschoten vanaf 1976, en de Schipholloop, de ‘supermarathon’ van zo’n 61 km over de Ringdijk van de Haarlemmermeer met een proefeditie in 1977 en de echte wedstrijden vanaf 1978. Veel marathonlopers maakten hun ultradebuut in de Schipholloop, en gingen dan later ook een keer meedoen aan de RUN. De historie van het Nederlandse ultralopen ligt verankerd in deze twee lopen.
Over de RUN is in 2000 een boeiend overzichtsboek van Harm Noor verschenen en voor de Schipholloop heb ik middels een serie artikelen op Ultraned het verleden in kaart proberen te brengen. Die artikelen zijn onderling gelinkt en de hele serie wordt steeds onderaan elk artikel weergegeven (zie bijvoorbeeld hieronder). Een mooi startartikel is het overzicht van alle winnaars van de 20 edities van de Ronde om de Haarlemmermeer c.q. Schipholloop, http://www.ultraned.org/n_item/f2722.php In dat artikel staan tevens de verschillende namen die de loop in die 20 jaar gehad heeft, waarvan als bekendste dus Schipholloop (13 keer, van 1979 t/m 1991). Vanaf 1979 was de start en finish bij het sportcomplex Elzenhof op Schiphol en werd de afstand 61 km. Eerst was de looprichting over de Ringdijk tegen de klok maar vanaf 1983 werd de looprichting veranderd in met de klok mee, om de verkeersveiligheid van lopers en begeleidende fietsers te verbeteren.

Vanaf 1995/1996 werd de Nederlandse ultrakalender steeds voller en kreeg de Ronde om de Haarlemmermeer daar duidelijk van te lijden. De loop was altijd helemaal achterin het seizoen, eerst op de eerste zondag en later op de tweede zondag van november, en met vaak bar en boze weersomstandigheden. Het evenement over de Ringdijk trok steeds minder deelnemers terwijl het aantal vrijwilligers dat nodig was alleen maar toenam, vanwege de vele maatregelen die nodig waren om de lopersgroep door het steeds drukker wordende zondags-verkeer op de Ringdijk te loodsen. Na de 20e editie in 1997 legde de organisatie het bijltje er bij neer.

Het officiële archief werd door de toenmalige organisatoren vrij snel weggedaan, helaas, maar gelukkig had Ad Ulijn, de organisator van het eerste uur, nog veel bewaard en dat werd de basis voor de serie artikelen op Ultraned over de Schipholloop. Ook in ‘de doos van Ad’ zaten lang niet alle uitslagen maar middels oproepen op Ultraned kregen we langzamerhand (bijna) alle missende uitslagen binnen.

Voorjaar 2006 waren (bijna) alle uitslagen van de Schipholloop in ons bezit en kon ik een statistische analyse op de beste Nederlanders uitvoeren (http://www.ultraned.org/n_item/f3436.php ) met als belangrijkste conclusie: De tachtiger jaren vormden de bloeitijd van het Nederlandse ultralopen (als de Schipholloop maatgevend is of was voor de Nederlandse ultraprestaties).

Het invoeren en redigeren van de uitslagen

Het tijdrovende typewerk om alle uitslagen in Excel over te zetten en op Ultraned in te voeren was echter blijven steken. Wel had Ton Peters uit Schoorl de uitslagen van de eerste 5 edities klaargemaakt in Excel voor invoer op Ultraned maar de rest van de uitslagen bleef door tijdgebrek mijnerzijds alsmaar liggen. Tot november 2010: toen meldde zich Ton Gevaert, de webmaster van de site http://www.bappers.nl van de Bap van der Pol Hardloopgroep uit Haarlem. Die wilde ons graag helpen omdat ook hij de Schipholloop-uitslagen op zijn Bappers-site compleet wilde krijgen. In een mum van tijd wist hij de bestaande Excel-bestanden uit te bouwen tot een (bijna) complete set. Daarna zijn we nog de nodige weken bezig geweest om alle onduidelijkheden er uit te halen en om te streven elke lopersnaam zo consistent mogelijk op te nemen. Met heel veel genoegen wil ik het eindresultaat nu middels dit artikel publiek maken!

De finishlijsten op Ultraned zijn zoveel mogelijk identiek aan de originele, papieren uitslagenlijsten na afloop van de wedstrijd. Wel zijn allerlei duidelijke type- en schrijffouten verbeterd in de namen van de deelnemers en zijn nationaliteiten toegevoegd waar ze in de lijsten vergeten waren. Een enkele keer ontbreekt een voor- of achternaam en die hebben we naar beste weten proberen aan te vullen op grond van de edities daarvoor of daarna waar dezelfde loper aan meegedaan lijkt te hebben, of op grond van ooggetuigen die bij de wedstrijd aanwezig waren.
Door alle 20 uitslagen gezamenlijk te sorteren op achternaam heb ik inconsequenties en ongerijmdheden in de spelling van de namen proberen te achterhalen. Vooral de ei en eij en y geven nogal wat problemen. De moeilijkste keuzes heb ik als volgt besloten (maar graag reacties als het anders dient te zijn!), deels op grond van externe bronnen buiten de Schipholloop:

Wim Beije (ipv Beye)
Kees Bruijns (ipv Bruyns)
Johan Huijgens (ipv Huygens)
Joop Keizer (ipv Keijzer etc)
Wim Kluijskens (ipv Kluyskens)
Gerard Kuijper (ipv Kuiper)
Hans Kuypers (ipv Kuipers)
Hans Nieuwenhuijse (ipv Nieuwenhuyze)
Jan Ooijen (ipv Ooyen)

Ook de nationaliteiten van de lopers werden niet altijd duidelijk in de uitslaglijsten vermeld, maar die zijn zo goed mogelijk aangevuld. Ook daar geldt: als iets niet klopt, dan graag melden aan ondergetekende zodat we een en ander recht kunnen zetten !

Bij de eerste 6 edities werden alleen de initialen gegeven en dat tijdsbeeld is op Ultraned intact gelaten. Bij de Schipholloop (Ronde om de Haarlemmermeer) werden standaard de leeftijdscategorie en de verenigingen van de lopers vermeld, maar er zijn helaas ook edities waar de finishlijsten zulke zaken ontberen. En ook bij de meer complete lijsten staan toch vaak lopers in de uitslag zonder vereniging: in de meeste gevallen gaat het dan om een prestatieloper. De organisatie van de Schipholloop liet vanaf het begin prestatielopers toe, ook al was dat officieel voor KNAU-wedstrijden niet toegestaan. (Zie ook het nawoord van http://www.ultraned.org/n_item/f3265.php ).
De originele uitslag van 1994 vermeldde alleen achternamen maar middels een prijsvraag op UN zijn daar toen bijna alle voornamen bij gevonden. (Zie http://www.ultraned.org/n_item/f3333.php )

De oude leeftijdscategorie-indeling Sen – vet I – vet II – vet III kon om programmatische redenen niet exact op Ultraned gekopieerd worden maar werd vertaald in M – M40 – M50 – M60. Dat weerspiegelt de oude indeling in klassen van 10 jaar maar het betekent wel dat men bij het bekijken van de uitslagen van de Schipholloop op Ultraned zich dient te realiseren dat de aangeduide leeftijdscategorie een mengsel vormt van de de nieuwe indeling van klassen van 5 jaar. Dus een finisher getooid met de (oude) M40 kan ook een (nieuwe) M45’er zijn, en idemdito de getoonde oude M50 kan een nieuwe M55’er zijn ;-)

Ook Ton Gevaert heeft op de mooie site van de Bap van der Pol Hardloopgroep (http://www.bappers.nl, en dan onder Uitslagen) alle uitslagen van de Schipholloop opgenomen, maar voor zover mogelijk aangevuld met startnummers, leeftijden en de marathon-tussentijden. Bovendien heeft hij van elke editie ook ander materiaal ingescand: deelnemerslijsten, krantenverslagen en foto’s. Een prachtige verzamelplek om rond te struinen en het verleden van de roemruchte Schipholloop weer tot leven te laten komen. Neem eens een kijkje !

Ondertussen biedt het totale materiaal allerlei mogelijkheden om de historie van de Schipholloop ook statistisch verder in kaart te brengen. Hieronder een tabel met iedereen die 5 keer of meer wist te finishen. Dat zijn meer dan 80 lopers in totaal, wat al aangeeft hoe trouw het deelnemersveld van de Ronde om de Haarlemmermeer was. Koplopers zijn een vijftal lopers die 15 of meer keer van de 20 edities wisten te finishen. Die maakten er ook onderling een sport van om elke keer aanwezig te zijn. Grote animator Ad Ulijn kon zelf na 15 finishes in 1993 niet meer mee doen (vanwege een beknelde zenuw in zijn bil), maar Cas Robbe (toen 57 jaar) en Cees Oosterling (59) maakten dat jaar 1993 de volle 16 finishes uit 16 edities vol. Oosterling (59) kreeg bij het marathonpunt nog te horen dat hij te laat doorkwam en niet in de uitslag opgenomen zou worden maar wist over de gehele 61 km wel binnen de limiet te finishen. De lange serie van Cees Oosterling werd pas onderbroken in 1995 toen hij bij zijn 18e Schipholloop niet wist te finishen.

De tabel is wellicht niet helemaal correct omdat een deel van de finishers van 1978 ons niet bekend is. Het is heel spijtig dat namelijk de finishlijst van het eerste jaar 1978 niet compleet is. We hebben alleen de eerste twee velletjes met de eerste 50 finishers in ons bezit maar het heeft er alle schijn van dat er nog twee velletjes waren met in ieder geval nog zeker 44 finishers, zo niet meer. Ton Gevaert wist te melden dat finisher nummer 94 toen in 1978 D. Maarssen van de Brink was, in een tijd van 6.02.06.
Wie o wie helpt ons aan die laatste portie missende uitslagen van 1978?

Martien Baars
(baars <at> nioz.nl)

Aanvulling juli 2011: 14-voudig finisher Jan Wielens regaeerde op mijn oproep en bezorgde ons het missende deel van de uitslag van 1978. Zie het artikel van 28 juli 2011:
De tabel hieronder is inmiddels bijgewerkt. Tien lopers uit 1978, waaronder Jan Wielens zelf, sprongen een categorie omhoog en twee lopers uit 1978 werden toegevoegd omdat ze in totaal 5 keer gefinisht bleken.


- - - - -
Lopers die 5 of meer keer gefinisht zijn in de Schipholloop / Ronde om de Haarlemmermeer

Update 28 juli 2011
Vereniging(en) Jaar 1e finish Snelste tijd in het jaar

17 keer

Cees Oosterling AV Veluwe 1978 4.41.16 1985

16 keer
Cas Robbe Te Werve 1978 4.38.21 1979
Rob Brouwer Vet. Ned. 1979 4.38.17 1984

15 keer
Ad Ulijn NSL 1978 4.10.57 1984
Gerard Kuijper Startbaan 1979 4.25.19 1990

14 keer
Jan Wielens Vet. Ned. 1978 5:01:14 1981

12 keer
John Willems Vet. Ned. 1978 5.06.12 1982
Henk Bronswijk Olympus 70 1979 3.45.10 1985 runnerup

11 keer
Krijn Kroezen Vet. Ned. 1978 4.46.10 1983
Jan de Zwart NSL 1978 4:29:18 1981
Gerard Ridder AAC 1987 4.27.59 1987

10 keer
Cees van Gerven Bataven / Vet Ned 1978 4.54.28 1980
Peter van Brummelen 1979 4.37.25 1987
Theo Heemskerk NSL 1980 4.42.46 1983
Frans Be-Tjoen-Swan Vet Ned / HCA 1981 4.53.57 1987
Wim van Dijke AC Olympia 1983 3.47.05 1991 winnaar
André v d Zwan AV Rijnsoever 1985 4.27.38 1995

9 keer
Dick van Beek De Bataven 1978 4:59:07 1981
Joop Raaphorst Vet. Ned. 1981 4.31.37 1984

8 keer
Herman Waardenburg AV 23 / Phoenix 1978 4:34:46 1978 (59 km)
Henk van Bakel Haarlem / Haarlemmermeer 1979 4.23.43 1983
Nico Muller Blauw-Wit 1979 4.44.25 1984
Joop Snoep AVR 1979 5.04.04 1986
Hans Simonis V&L/TC 1986 4.43.20 1987
Koos Beijk 1987 5.36.51 1987
Herman Hoolwerf HAV / Vet Ned 1988 5.29.15 1989
Wim van Leest Groene Ster 1989 4.34.26 1992
Simon Pols AV Startbaan 1990 4.22.57 1992

7 keer
Siem Deen Vet. Ned. 1978 4:01:07 1978 (59 km)
Gerrit Glas Vet. Ned. 1978 5.00.35 1983
Tine Bronswijk Olympus 70 1980 4:56:01 1981 winnares
Henk Huizink Vet. Ned. 1980 5.41.50 1982
Henk Noor Aquilo 1982 4.00.38 1985
Lex de Boer Vet. Ned. 1985 4.26.53 1991
Wim Epskamp AV Haarlemmermeer 1989 4.04.15 1995
Guus Smit Vet. Ned. 1990 4.39.48 1995
Frans Woerden De Veenlopers 1991 4.08.38 1994

6 keer
Cor de Boer Trias 1978 4.10.29 1984
Rinus v d Graaf Vet. Ned. 1978 4.40.00 1985
Joop Keizer AV Edam 1978 3:45:06 1978 (59 km)
Derk v d Laan Aquilo 1978 4.18.04 1987
Willem Turnhout NSL 1978 5.00.16 1992
Wim Westerholt KAV Holland 1978 3.44.55 1989 winnaar
Jacques Wolvers GAC 1978 4.37.33 1982
W. Beije Vet. Ned. 1978 5.21.03 1980
Jan te Brake AVA 70 1978 4.58.10 1979
Joost Timmermans AAC 1978 5.05.56 1979
Willie Wupping AVA 70 1978 5:02:49 1981
Th.S. Blekendaal AAC / Vet Ned 1978 5.12.48 1983
Jan Willem Dijkgraaf De L.A.T./AC Cialfo 1978 5.30.45 1993
Arie v d Vlist AV Holland 1980 4.33.28 1987
G Advokaat Vet. Ned. 1981 4.36.32 1984
Harry Kerstens Cifla 1982 4.28.40 1983
Jaap Smallenburg Baarnse AV 1982 4.24.22 1987
Hans Cornelis onbekend 1984 4.37.55 1985
Peter de Rijk AV Startbaan 1987 4.54.01 1989
Ton Kortekaas Olympus 70 1989 4.25.54 1990
Ubel Dijk SV Jupiter 1992 4.58.22 1994

5 keer
Mart Diemeer Lycurgus 1978 4.20.32 1980
Jan Groenewegen Vet. Ned. 1978 4:56:10 1978 (59 km)
Ton v d Linden A.V. Haarlem 1978 4:53:00 1978 (59 km)
Cees v d Zwaan NSL / De Spartaan 1978 5.01.26 1984
Leo Jansen Vet.Ned. 1978 5.01.21 1980
Aad Vink CAV Energie 1978 4.48.53 1989
Cees Vingerhoed PAC 1979 4.56.59 1983
Gerko Vos KAV Holland 1980 4.14.14 1980
Toon Abbing Vet. Ned. 1981 4.52.46 1985
Herman Krijnen De Jonge Atleet 1981 4.17.18 1985
Egbert van 't Oever NSL 1981 4.36.38 1984
Ronald Seijsener NSL 1981 5:03:26 1981
Kees Bruijns AV 56 Goes 1982 4.10.23 1984
Wim Lammers Vet Ned / Nijmegen 1983 4.11.08 1983
Jan Ooijen GAC 1983 3.48.20 1988 winnaar
Mathieu Simons Vet. Ned. 1983 4.17.35 1984
Hans Vugts Vet. Ned. 1983 4.16.54 1985
Wim Akkermans Prins Hendrik / AVR 69 1985 3.52.49 1987
Herbert Kunst Vet Ned / AV Flakkee 1987 4.31.28 1991
Gerrie Stigter 1988 4.24.22 1991
Jaap Swart Haarlem 1989 4.39.42 1991
Krijn Griffioen GAC 1990 4.28.51 1990
Hans van 't Hof SC Voorne 1990 5.51.28 1991
John Verver Suomi 1990 4.25.41 1994
Jo Pfeifer Unitas 1991 5.18.33 1997 (62,5 km)
Henk Heemskerk Suomi 1992 4.45.51 1994
Thijs Roest SV Jupiter 1993 5.31.42 1997 (62,5 km)

Links naar alle 20 uitslagen:

1978 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419781203_1978_12.php#res

1979 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419791104_1979_11.php#res

1980 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419801102_1980_11.php#res

1981 – http://www.ultraned.org/u_item/f036619801102_1981_11.php#res

1982 – http://www.ultraned.org/u_item/f036619821107_1982_11.php#res

1983 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419831106_1983_11.php#res

1984 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419841104_1984_11.php#res

1985 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419851103_1985_11.php#res

1986 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419861102_1986_11.php#res

1987 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419871108_1987_11.php#res

1988 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419881113_1988_11.php#res

1989 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419891112_1989_11.php#res

1990 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419901111_1990_11.php#res

1991 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419911110_1991_11.php#res

1992 – http://www.ultraned.org/u_item/f036619921108_1992_11.php#res

1993 - http://www.ultraned.org/u_item/f187419931114_1993_11.php#res

1994 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419941113_1994_11.php#res

1995 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419951112_1995_11.php#res

1996 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419961110_1996_11.php#res

1997 – http://www.ultraned.org/u_item/f187419971109_1997_11.php#res  

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]