Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
Nieuws in 2020
* Februari
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van April 2011
 
Een serie laatste nieuwtjes over De Zestig van Texel 25/4

NIEUW 22 & 23 april

Omfietsroutes bij de Zestig van Texel

Fietsers bij 60 km lopers worden afgeraden om de Hors en het eerste stuk strand te fietsen (bij elkaar 6.3 km) want het is gewoon te zwaar en je houdt je loper niet bij (ook niet met een mountainbike). Ook het tweede stuk strand langs De Koog (van ongeveer 4.5 km) is zwaar en ook daar kan je beter omrijden. Het zandpad door De Nederlanden is wel redelijk te fietsen mits je geen racefiets met dunne bandjes hebt. Ook met een gewone fiets is het het beste om al bij de verzorgingspost van De Muy (kraam 5) de route te verlaten via de klinkerweg langs het hutje van Staatsbosbeheer om verderop gewoon over het fietspad naar de Slufter te rijden. Het is namelijk een hele toer om met de fiets aan de hand de steile klim over het duin te doen, temeer omdat er een fietssluisje zit waar ook de lopers door willen. (Die hoge duinovergang ligt aan het eind van dit stuk van de 2e etappe, na het zandpad en het Slufterdijkje).

Hier komen de beschrijvingen van de 3 omrij-routes.

a) Route van de Mokbaai naar Paal 12

Zodra je het schapenrooster bij het natuurgebiedje De Petten gepasseerd bent, even opletten en niet meefietsen met de lopers rond de Mokbaai maar op de T-kruising van Molwerk en Mokweg, rechtsaf het tweede veerooster over, de Mokweg op richting Den Hoorn. Als je Den Hoorn binnenkomt eindigt de Mokweg op een weg die Naalrand heet en daar ga je linksaf de bocht om. Even verder volg je de bocht weer naar links en daar begint het Klif. Als je die uitgereden hebt, kom je op een kruising en ga je rechtsaf, het fietspad op, langs een weg die Rommelpot heet. Dat fietspad rijdt je langs de duinen helemaal uit, en ook als je in het bos De Dennen komt blijf je rechtdoor gaan, de Jan Ayeweg op. Die weg blijf je volgen – je passeert de T-kruising met de Nattevlakweg – en dan kom je het bos uit en rij je door de duinen naar Paal 12. Hier moet je loper het strand afkomen.
Als loper en fietser weer verenigd zijn, gaat het gezamenlijk terug naar het bos, en nu sla je op de T-kruising linksaf de Nattevlakweg in. Dit zijn de laatste kilometers van de 1e etappe (15.1 km) die eindigt met de chipmat op de wisselplek Turfveld. Hier in de kiosk zijn trouwens WC’s die door de deelnemers gebruikt mogen worden. Onder begeleiding van verkeersregelaars steek je de Westerslag over en blijf je de weg door het bos volgen. Een heel eind verderop kom je bij het begin van het Paggapaadje, met kraam 3, waar de loper door een hek het duin in gaat, weer naar het strand (paal 16,5). De fietsers worden geacht niet te volgen want het paadje is nogal smal en dan is mee- en terugfietsen snel hinderlijk voor (andere) lopers. Dus hier bij kraam 3 begin je aan de 2e omrijroute.

b)Route van het Paggapaadje naar Paal 21

Ga over het fietspad langs de Randweg almaar naar het noorden. Gewoon steeds rechtdoor dus. Eerst passeer je de T-kruising met de Ploeglanderweg – hier staat AV Texel lid Ruud Meedendorp eenzaam de auto’s te informeren dat ze de Randweg niet op mogen vanwege De Zestig – vervolgens passeer je de T-kruising met de weg naar Ecomare en Paal 17, en dan heet de Randweg opeens Ruijslaan. Blijf op het fietspad. Je passeert de Pelikaanweg en verderop kom je aan de rand van De Koog. Je komt voorbij Hotel Opduin (het chiqste van Texel) , en dan steek je de Badweg (naar Paal 20) over, een gevaarlijk punt (bij het reddingboothuis van de Koger whipperploeg). Blijf op het fietspad door het bos naar het noorden gaan. Je rijdt voorbij het voetbalveld van SV De Koog en de camping De Shelter en als het bos ophoudt kruist het fietspad de weg naar het strand, Paal 21. Linksaf richting Paal 21 heb je meteen rechts van je de ingang van De Nederlanden, het zandpad wat naar De Slufter gaat. Fiets naar de parkeerplaats van Paal 21 om je loper op te wachten. Durfals kunnen ook nog de klinkerweg nemen naar het strand maar je moet goed kunnen klimmen om je loper daar op de fiets bij te houden.
Zodra je loper bij De Nederlanden is, en je wilt dat zandpad niet zelf fietsen, ga je beginnen aan de 3e en laatste omrijroute.

Route van de ingang van De Nederlanden naar de Slufter

Ga weer linksaf het fietspad op, langs de weg die Ruigendijk heet. Een eind verderop ga je linksaf, het fietspad naar de vuurtoren in. Dit loopt het eerste stuk mooi door de duinen en dan kom je een paar huizen voorbij en passeer je de Muyweg (waar dus weer mer fietsers uit De Nederlanden komen). Blijf het fietspad gewoon volgen en dan zie je verderop de steile afgang waar je loper van het duin naar beneden moet. Even verderop is het doorkomstpunt met chipmat, na 28,3 km het einde van de 2e etappe. Vanaf hier is alles te fietsen.

De routes hierboven lijken voor debutant-fietsers soms wat ingewikkeld maar vergeet niet dat je met een heel peloton fietsers bent. Velen zijn niet voor het eerst bij De Zestig van Texel dus met gewoon meepeddelen met de stroom kom je er ook ..... ;-)
Veel succes bij het fietsen, wees vriendelijk tegen nietsvermoedende fietstoeristen en hinder andere lopers niet! Pal voor de finish wordt de fietser door de organisatie rechtsaf naar de StayOkay geleid dus spreek aub niet met je loper af dat je samen over de finish gaat want dat gebeurt dus niet.

Martien Baars

- - - - -

NIEUW 21 april:

Misschien is deze blogpost van mij wel leuk om op jullie site te vermelden
http://www.runningronald.nl/garmin-forerunner-305-info/routes-omzetten-voor-in-je-garmin-forerunner
Groeten en succes met de organisatie, Ronald Meijer
(http://www.RunningRonald.nl)

- - - - -

Het blijft de komende dagen lekker weer in Nederland. Volgens meteorologen houden de zomerse temperaturen nog minstens aan tot na het weekend.
Daarom attendeer ik u graag op bijgevoegde artikelen afkomstig van Sportzorg.nl:
Artikel: tien tips om aandoeningen bij warm weer te voorkomen
Artikel: advisering vochtgebruik tijdens evenementen
Daarnaast kunt u via onderstaande link een filmpje bekijken over 'advisering vochtgebruik' .
In het filmpje geeft Prof.dr. Maria Hopman van de afdeling Fysiologie van het UMC St Radboud te Nijmegen tips!
http://www.sportzorg.nl/bibliotheek/abc/warmte-en-inspanning.html
Het filmpje is vrij te gebruiken en kunt u via de 'embedded code' heel makkelijk integreren in uw eigen website.
Danny de Beer, Bureau Sportgeneeskunde Nederland, Bilthoven (dannyb <at> sportgeneeskunde.com)
(http://www.sportgeneeskunde.com)

- - - - -

Hoe liggen de Hors en het strand erbij?

Gisterenmiddag (bij laagwater ;-) even het strand op geweest bij Paviljoen Paal 9 en naar de Hors gelopen. Ik vind de Hors loodzwaar, het heeft lang niet geregend en eigenlijk zijn er geen harde, vlakke stukken. Alles is behoorlijk rul. Zelfs bij een dribbelpasje vloog mijn hartslag omhoog. Het voordeel is natuurlijk wel dat wat meer geoefende lopers dan ondergetekende nu maar 1 paslengte hoeven aan te houden en niet zoals vroeger steeds moeten schakelen tussen de hardere en de rulle stukken ;-) Wie de luxe heeft om al eerder dan maandag op het eiland te arriveren, raad ik aan om hier ‘even met het parcours in gesprek te komen’ zoals wijlen Guus Smit dat zo plastisch kon uitdrukken. Als je de Hors verkent vanaf de kant van de Horsmeertjes: de officiele route van De Zestig loopt langs de gele paaltjes.

Het strand tussen de Hors en Paviljoen Paal 9 is niet meer zo smal als op 13 april 2009 want ondertussen is er herfst 2009 een zandsuppletie geweest: http://www.rijkswaterstaat.nl/images/Factsheet%20Zandsuppleties%20op%20Texel_tcm174-239389.pdf

Wel is er al een tijd geen flinke storm meer geweest dus het profiel is nogal lastig van het strand. Bovenop is het vlak maar vrij rul (gemiddeld iets minder erg dan op de Hors) en bij de vloedlijn is het heel scheef op veel plaatsen.

Er is een nieuw, fris parcourskaartje: http://www.dezestigvantexel.nl/doek%20van%20de%20zestig.pdf
Maar loop aub een keer door de foto’s heen om iets meer voeling te krijgen voor de cruciale punten in het parcours: http://www.avtexel.nl/Route%2060%20km/album/index.html

Op mijn actielijstje staat nog dat ik een schriftelijke beschrijving van de omrijroutes voor fietsers heb beloofd te maken: die is hopelijk vrijdag te downloaden van http://www.dezestigvantexel.nl

Startnummers 60 km alleen op NIOZ

De startnummers zijn alleen voor de 120 km een dag eerder te krijgen: op zondag 24/4 op de StayOkay vanaf 15:00 tot de laatste 120 loper langs geweest is (en dat kan na aankomst van de laatste boot zijn ;-).

Voor alle 60 km lopers zijn die startnummers (en de eventuele huur- of koopchip) pas op het NIOZ af te halen op maandagochtend vanaf 08:30. Waarom is dat zo? Omdat de 120 km lopers op zondag al onze aandacht vragen. En voor ons is het logistiek heel lastig om alle 400 loperszakken (zoveel 60 km lopers staan er op dit moment nog op de startlijst) eerst op de StayOkay te hebben en dan nog naar het NIOZ te moeten verhuizen. Daarom dus.

Gebruik svp de achterkant van één van je twee startnummers om je persoonlijke gegevens in te vullen, zodat bij calamiteiten de mensen langs het parcours meteen weten om wie het gaat en hoe het thuisfront bereikt kan worden.
Het is overigens grappig om te zien dat de meeste lopers er voor gekozen hebben om alleen hun voornaam op het startnummer te laten drukken. De vorige keer vulde de organisatie de namen in en die gebruikte zo mogelijk de complete voor- en achternaam als dat op de 13 toegestane posities paste. Voor liefhebbers langs de lijn zoals ondergetekende werden naderhand de uitgebreide fotocollecties heel mooi ‘oefenmateriaal’ om achteraf naam en gezicht te combineren ;-).

Radio Texel doet live verslag

Radio Texel doet maandag 25 april van 14.00 tot 18.00 uur rechtstreeks verslag van de Zestig van Texel. Verslaggevers zijn aanwezig bij de finish in Den Burg om de lopers te laten vertellen hoe het was. De lokale omroep van Texel is op de vastewal te ontvangen via http://www.radiotexel.nl en op het eiland via 106.1 FM in de ether en 98.5 MHz op de kabel.

Ondergetekende gaat weer proberen wat flitsen van de eerste ronde van de 120 km op Ultraned te zetten. Later op de dag bij de 2e ronde en de 60 km is het de vraag of ik daar tijd en mogelijkheden voor heb. Maar er zijn zoveel twitteraars op en langs het parcours dat het snel duidelijk wordt hoe d epodia bij de 120 en de 60 km er uit komen te zien. Vanwege het gebruik van de Mylaps ChampionChip wordt in ieder geval op http://www.uitslagen.nl nog diezelfde dag duidelijk wat niet allen de winnaars geworden zijn maar ook de totale (officieuze) uitslag van alle gefinishten. ( Lastig vind ik zelf dat Uitslagen.nl de finishvolgorde alleen per leeftijdscategorie geeft en dat je dus goed door moet scrollen om de echte winnaar te zien: bij een ultraloop wint nu eenmaal lang niet altijd iemand onder de 40 .... Overigens heeft Iwan Oprins wel het plan om organisaties in de toekomst meer keuzemogelijkheden te bieden hoe ze hun uitslag op zijn site opgemaakt willen hebben ;-)

Op http://www.ultraplatform.nl heeft Mark de Boer voorbeschouwingen gepubliceerd. Zijn prognoses zijn bij de mannen 1. Luc Krotwaar, 2. Pascal van Norden, 3.Jan van der Marel, 4. Marc Papanikitas, 5. Pieter Mans; en bij de vrouwen 1. Inge Smit (-Tijsmans), 2. Mieke Hekkers, 3. Anita Joziasse, 4. Petra Domhof 5. Annette Voets.
Meerdere forumleden zijn het niet met hem eens en hebben al andere lijstjes gepubliceerd. Maandagavond 25/4 weten we wie gelijk heeft gekregen ;-) Waarschijnlijker heeft niemand het straks helemaal goed, dat is zo mooi van hardlopen en van ultralopen in het bijzonder .....
In een persbericht, vanmorgen naar de Texelse Courant gestuurd, hebben we zelf alleen de mogelijke winnaars genoemd: zie http://www.dezestigvantexel.nl

Dit artikel wordt aangevuld met nieuwe paragrafen en alinea’s als daar aanleiding voor is.

Groeten van Texel,

Martien Baars
(baars <at> nioz.nl)

PS Voor de nieuwelingen een stoomcursus over Jan Knippenberg en De Zestig van Texel:
http://www.janknippenberg.nl/page_1201439403748.html (over Jan Knippenberg)
http://www.ultraned.org/n_item/f4134_2008_03.php (ook over Jan Knippenberg)
http://www.ultraned.org/n_item/f1498.php (verslag Zestig van Texel 2003)
http://www.dehardloopkrant.com/artikel.php?date=2006-12-25%2014:00&id=Texel,%20het%20Mekka%20van%20de%20Nederlandse%20ultralopers (vooraankondiging Zestig van Texel 2007)
http://www.ultraned.org/n_item/f4512.php (verslag Zestig van Texel 2007) 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]