Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
Nieuws in 2020
* Februari
* 19 feb 2020: 25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
* 11 feb 2020: Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Oktober 2013
 
Summary. The setup of the 11th edition of the Jan Knippenberg Memorial 2014 will be more simple than in the three previous 100 mile editions (2008 – 2010-2012). On Easter Saturday 19 April the distance will be about 123,5 km in total, with start at 24:00 on Good Friday 18 April in Hook of Holland. The detour halfway over the sluices and around the steelworks will be skipped: instead there will be a boat crossing from IJmuiden Marina to the Noordpier at the other side of the entrance of the North Sea Canal. The 80,5 km run (50 miles) will change as well, and will cover only about 58,5 km, from the Noordpier to Den Helder. The entry procedures will be opened Friday 4 October: https://www.inschrijven.nl/

Inleiding
Het zesmanschap Vrienden van de JKM, dat de Jan Knippenberg Memorial van 2012 organiseerde, is wat uitgedund. Het clubje bestaat op dit moment nog uit Peter Kamermans (coördinatie startplaats Hoek van Holland), Henri Thunnissen (coördinatie verzorging), Mikel Knippenberg (coördinatie PR) en Martien Baars (coördinatie finishplaats Den Helder). De voorzitter van de 2012 editie, Dick de Waal Malefijt, heeft na die voor hem zeer intensieve editie besloten om zijn bemoeienissen met de JKM niet te continueren. Een en ander is overigens in goede verstandhouding met de anderen afgesloten. Binnenkort wordt zijn archief (met draaiboek en vergunningaanvragen), samen met de wegwijzerbordjes van Scheveningen en Katwijk, overgedragen aan de blijvers in de organisatie. Ook Carel Schrama, de coördinator van de vele begeleiders en verkeersregelaars voor de omleiding over de sluizen en rond de hoogovens in IJmuiden, had al vroegtijdig aangegeven dat hij die klus na drie succesvolle edities (2008-2010-2012) niet nog eens opnieuw ter hand wilde nemen, omdat het teveel ten koste ging van o.a. het eigen (ultra)lopen. Het is niet gelukt om een andere coördinator in IJmuiden te vinden.
Na ampel overleg is daarom onderzocht of de constructie van de West Coast Challenge (http://www.westcoastchallenge.nl/ ), met overtocht per boot in IJmuiden, voor de JKM gekopieerd kon worden. Het bedrijf Pro Rib Events is bereid gevonden om de overtocht van de lopers van de hele JKM te verzorgen. Dat gaat gebeuren met een snelle RIB, een Rigid Inflatable Boat (zie http://www.proribevents.nl/ )

Kortere afstanden van hele en halve JKM
Vanwege de inkorting van bijna 20 km bij IJmuiden, heeft de organisatie besloten om niet langer vast te houden aan de afstanden van 161 en 80,5 km (100 en 50 mijl) voor de hele respectievelijk halve JKM. Daarmee is ook de noodzaak van de ruim 20 km lange aanloop van (Vlaardingen of) Naaldwijk naar Hoek van Holland vervallen. Ook voor die eerste 20 km was namelijk een heel peloton fietsbegeleiders nodig.
De startplaats wordt een locatie in Hoek van Holland en als starttijdstip wordt gedacht aan 24:00 op vrijdagavond 18 april. Dus twee uur later dan de afgelopen edities gebruikelijk was, maar de lopers komen nu al na een paar km op het strand van de Rechtestraat . Peter Kamermans heeft voorgesteld om die eerste kilometers geneutraliseerd te laten lopen in groepsverband en de wedstrijd pas echt op het strand te laten losbranden. Zoals gebruikelijk begint de hele JKM ’s nachts met laagwater maar is het hoogwater op het laatste stuk naar IJmuiden (om 07:03 is het daar hoog). Na de overtocht naar de Noordpier kunnen de lopers nog een paar uur last van het hoge water blijven houden.
De bootovertocht van de Marina naar de Noordpier gaat zoveel mogelijk in kleine groepjes. Er zal aan beide oevers een wedstrijdleider aanwezig zijn. De geklokte aankomsttijd in de Marina bepaalt het tijdstip dat een loper weer mag starten op de Noordpier voor het tweede deel. In de praktijk zal het dus een drieluik zijn van wachten – varen – wachten. Gedacht wordt aan een totale pauze van 30 minuten maar misschien zal uit de verdere besprekingen met Pro Rib Events blijken dat de pauze niet langer dan bijvoorbeeld 15 of 20 minuten hoeft te duren.

Er zullen van de organisatie uit geen voertuigen meer op het strand rijden. Lopers wordt aangeraden zo mogelijk een persoonlijke verzorger met auto te regelen, zodat bij onverhoopt uitvallen men over eigen vervoer en eigen bagage kan beschikken. Daarnaast wil de organisatie proberen met 1 of 2 auto’s of busjes van verzorgingspost naar verzorgingspost te rijden, o.a. om een deel van de gestopte lopers naar IJmuiden respectievelijk Den Helder te brengen waar hun bagage in depot gehouden wordt. De verzorgingsposten zullen in principe weer op dezelfdeplekken staan als bij de editie van 2012, maar we moeten nog verder puzzelen. Zo denken we bijvoorbeeld aan een extra post in het eerste deel bij Langevelderslag.

Voor de startplaats van de halve JKM bij de Noordpier wordt gedacht aan één van de strandpaviljoens aldaar. Op die manier kunnen de halve JKM lopers, als ze vroegtijdig aanwezig zijn, het strijdverloop bij de hele JKM van nabij volgen. De organisatie wil een pendelbusje regelen om halve JKM lopers die met openbaar vervoer komen, op tijd aan de zuidpunt van de Reyndersweg te krijgen voor de start om 09:00 (?).

Als de finishplaats weer Tennisclub Topspin in Den Helder wordt, geven eerste berekeningen als totale afstand voor de hele JKM iets van 123,5 km en voor de halve JKM iets van 58,5 km.
De eerste ideeën over het tijdschema zijn als volgt:
- start van de hele JKM om 00:00 Hoek van Holland, doorkomstsluiting Marina IJmuiden 08:00 (na circa 65 km), finishsluiting om 17:00 Den Helder, dus looplimiet 17 uur (inclusief de bootoversteek);
- start van de halve JKM om 09:00 Noordpier, finishsluiting om 17:00 Den Helder, dus looplimiet 8 uur.
Zodra meer zekerheid over de logistieke setup gekregen is, zal dat gemeld worden op de vernieuwde website http://www.janknippenbergmemorial.nl en ook hier op Ultraned.

Toelatingseisen hele JKM
De bekende toelatingseisen voor de hele JKM blijven gehandhaafd, met dien verstande dat de organisatie wat ruimer met wildcards zal werken dan bij De 120 van Texel gebruikelijk is. Lopers die menen op grond van bepaalde prestaties in aanmerking te komen voor zo’n wildcard, worden vriendelijk gevraagd in contact te treden met Martien en Henri (martien.baars <at> nioz.nl en thun007 <at> home.nl).
Lopers die de afgelopen 6 jaren (2008-2013) voldaan hebben aan één van de volgende criteria zijn sowieso gerechtigd om in te schrijven voor de hele JKM:
a) een officiële 100 km wedstrijd binnen de 9.30
b) een officiële 12-uurswedstrijd met 120 km of meer;
c) een officiële 24-uurswedstrijd met 200 km of meer;
d) een finish op de Spartathlon
e) een finish binnen de tijdslimiet op De 120 van Texel van 2009 of 2011 of 2013
f) een finish binnen de tijdslimiet op de hele JKM van 2008 of 2010 of 2012

Opening inschrijving op vrijdag 4 oktober
Het inschrijfgeld voor de hele JKM gaat 60 euro bedragen (exclusief het T-shirt) en voor de halve JKM 35 euro (exclusief T-shirt). Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen niet-leden en leden van de Atletiekunie. In de inschrijfprocedure wordt de mogelijkheid geboden als extra een functioneel T-shirt te bestellen voor 10 euro. Zowel de hele als de halve JKM zullen aangemeld worden voor de Marathon en Ultra Cup 2014. Ook zal het IAU Bronze Label worden aangevraagd. De JKM wordt onder auspiciën van AV Texel weer als officiële wedstrijd bij de Atletiekunie aangemeld.
Het streven is om in de loop van vrijdagavond 4 oktober de inschrijving te openen via https://www.inschrijven.nl
Onze Vlaamse (en Duitse) loopvrienden kunnen ook via het Nederlandse formulier inschrijven. Qua betalingen en qua automatische incasso is er geen verschil meer tussen het Nederlandse formulier en het Engelstalige formulier want ook van de buitenlandse rekeningen kan het bedrijf van Iwan Oprins (de initiator van Inschrijven.nl/Uitslagen.nl) nu incasso’s plegen ;-). Uw rekeningnummer dient als IBAN-nummer ingevoerd te worden (zie https://www.ibanbicservice.nl/SingleRequest.aspx voor omzetting van uw rekeningnummer naar de IBAN-code).
Net als in 2012, zullen de inschrijvers via Nieuwsbrieven op de hoogte gehouden worden van nieuwe ontwikkelingen op het logistieke vlak.

Slotwoord
De organisatie beseft dat het loslaten van de 100 en de 50 mijl bij de JKM bij sommigen tot veel tandengeknars zal leiden omdat de afstanden van 100 en 50 mijl nu eenmaal erg aanspreken. Toch hopen wij dat ook in de nieuwe opzet de JKM nog tot veler verbeelding zal spreken omdat de kern van het evenement gehandhaafd blijft: in één nacht/dag over het strand van Hoek van Holland naar Den Helder ….

Namens de vrienden van de JKM,
Martien Baars
(martien.baars <at> nioz.nl)

PS Prachtige JKM-voorbereidingslopen zijn de West Coast Challenge op 14 december 2013 (http://www.westcoastchallenge.nl/inschrijving-en-contact.html )
en de Dutch Coast Ultra Run by Night op 17/18 januari 2014 (http://dutchcoastultrarun.punt.nl/ ) 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]