Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
27 dec 2019
Eindstand M&U Cup 2019
11 dec 2019
Wat te doen in de Kerstvakantie?
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van December 2001
 
De noodkreet van mijn hand hier op UltraNED op 10 december j.l. heeft het nodige losgemaakt. Dat onze website goed bezocht en gelezen wordt, blijkt uit het feit dat binnen enkele dagen de jobstijding in maar liefst drie regionale bladen in het Westland en omstreken stond. En op woensdag 12/12 moest ik telefonisch voor Radio West in drie minuten tijd uitleggen wat mensen er toe beweegt om dat stukkie strand van Den Helder naar Hoek van Holland bij nacht en ontij rennend af te leggen ;-).

In de loop van november, kort voor de jaarlijkse 'Memorial Day', de herdenking van Jan's sterfdag thuis bij Hanna Knippenberg-Piet in De Cocksdorp, werd langzaam duidelijk dat de continuering van de JKM in groot gevaar was. Ettelijke gesprekken en telefoontjes later werd mijn noodkreet geboren.

De eerste die reageerde was Wim-Bart Knol uit Den Haag. Ondanks dat hij mij eerder had toevertrouwd dat hij er al in berustte dat de JKM mogelijk ter ziele ging, was het hem toch blijven bezig houden. En had hij de knoop doorgehakt om dan maar mogelijk zelf samen met vrienden de organisatie ter hand te nemen! Op zijn marktonderzoek-bureau liep/loopt het nog steeds storm dus aan voldoende trainen voor eigen deelname aan de JKM kwam hij toch niet toe. De tweede die reageerde was ons aller Ton Smeets! Eerder redde Ton al de Fat Ass Fifty van begin 2000 (toen Ger Weijenberg verhuisde van Tilburg naar Schinnen), en dit jaar was hij de initiator en (mede)organisator van de vervangende Zes Uur van Texel op Tweede Paasdag 16 april, toen De Zestig vanwege MKZ-preventie doorgeschoven werd naar 21 oktober. En de derde die niet alleen vond dat de JKM behouden moest blijven maar er zich ook daadwerkelijk voor op wilde offeren, was onze toploper Wim Epskamp! Nu is het natuurlijk doodzonde om zo'n goede (en sympathieke) ultraloper met het regelen van de JKM op te zadelen, dus kon ik hem meteen geruststellen dat met de aanboden van Wim-Bart en AnTon de JKM zeker behouden leek te blijven. En dat we Wim dus graag op zaterdagavond 30 maart aan de start zien staan! (Hoewel hij na afloop van de vorige JKM - Wim's debuut op die wedstrijd, want hij is geen uitgesproken strandliefhebber - verzuchtte dat het één van zo niet de zwaarste wedstrijd was die hij had meegemaakt.)

Na het nodige onderlinge overleg (ook met Bob Knippenberg) en wat wikken en wegen, is nu de volgende oplossing uitgekristalliseerd: vanwege tijdgebrek gaat Wim-Bart Knol pas mogelijk de edities vanaf 2004 organiseren. Het definitieve besluit daarover neemt hij dit voorjaar. En de 'tusseneditie' van 2002 wordt georganiseerd door Ton Smeets. Om zo weinig mogelijk aan het huidige karakter van de JKM te veranderen, blijft de opzet van de 2002 editie gelijk aan die van 2000 (en 1998): dus met de 'hele' (circa 155 km) en met de 'halve' (78 km) JKM. Die starten respectievelijk in Huisduinen (bij Den Helder) en in Santpoort (op de baan van Suomi), en finishen beiden in Hoek Van Holland, de geboorteplaats van Jan.

Over de starttijden (en de limieten) zijn nog geen knopen doorgehakt. De 'hele' JKM startte steeds om 22.00, dat zal waarschijnlijk wel zo blijven. De 'halve' JKM had in 2000 een vervroegde start om 05.00 (vergeleken met 08.00 in 1998), waardoor het makkelijker was vergunning voor terreinwagens op het strand te krijgen. Omdat dan beide wedstrijdonderdelen al voor de drukte het strandgedeelte van Scheveningen voorbij waren. Bob Knippenberg zou in de kerstperiode het draaiboek voor Ton gaan kopiëren. Zodat die de bestaande contacten met Noordkop, Suomi, en verenigingen in het Westland, straks in januari kan gaan hernieuwen. Ook 'supervrijwilliger' Frans van Leeuwen is heel opgelucht dat de JKM behouden blijft en wil zich graag als loopjongen, al is dat weer eens een tijdje op krukken, voor allerlei voorbereidingsklussen lenen.

Over de inschrijfgelden moeten nog besluiten genomen worden. Er zit nog wat start-kapitaal in de kas van de JKM afkomstig van de vorige editie, en wellicht dat ook sponsors van die vorige edities weer bereid zijn om de loop te ondersteunen. Niet alleen Bob Knip maar ook de andere bestuursleden van de Stichting JKM (Hans Leeuwenkamp, Ber Buschman, Henk Sligman) zijn verheugd dat de JKM gered is en willen alles wat in hun vermogen ligt doen om '2002-trekker' Ton Smeets te helpen bij zijn inspanningen.

Er heeft zich al een sponsor aangediend om de kosten van deelname van de 'hele' JKM aan de Marathon & Ultra Cup voor zijn rekening te nemen. Een eerste aanmelding van de wedstrijd bij Cup-organisator Jos Cleemput is enthousiast ontvangen. Zodat gehoopt wordt dat enkele sterke Belgen straks het Hollandse strandleven gaan verkennen. Ook uit Duitsland zijn al diverse blijken van interesse binnengekomen. Dus in de berichtgeving straks hier op UltraNED, en op Ultralopen etc, zal Ton Smeets ongetwijfeld zijn meertaligheid ten toon gaan spreiden ;-)

Lopers (m/v) die zich al vast willen opgeven voor de JKM, kunnen dat doen bij:
Ton Smeets, Peeldijk 11, 6024 BX Budel Dorplein
Tel. (0031) (0)495 - 496 796 Email ton.smeets@ou.nl
(NB Ton heeft nog geen nieuw privé emailadres, het oude van Trouwweb vervalt per 1/1)

Eenieder zeer prettige feestdagen!

Texel, 24 december 2001 (een opgeluchte) Martien Baars (baars-kliphuis@hetnet.nl)


 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]