Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
27 dec 2019
Eindstand M&U Cup 2019
11 dec 2019
Wat te doen in de Kerstvakantie?
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* 16 mei 1999: Roel Keizer wordt in Apeldoorn Nationaal Kampioen 24 uur
* 16 mei 1999: IAU Wereld kampioenschap 100 km op 15 mei 1999
* April
* Maart
* Januari
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Mei 1999
 
 

 
[ top pagina ]
 

 
 
 
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
Belg Paul Beckers wint 24 uur van Apeldoorn
Roel Keizer wordt Nationaal Kampioen

De 20e editie van de CROON 24 uursloop van Apeldoorn werd een mooie overwinning voor de Belgische ultraloper Paul Beckers. Reeds vanaf het startsignaal, dat op vrijdag 14 mei om 14.00 uur werd gegeven, streed Beckers al mee in de voorste gelederen. Na ruim 6 uur nam hij de leiding van de Duitser Wolfgang Schwerk over en hij stond deze tot aan het eindschot op zaterdag 15 mei niet meer af. Zijn overwinning kwam geen moment meer in gevaar.

De tweede plaats werd opgeeist door de Duitser Karl Graf. Graf is geen onbekende in ons land. De Duitser werd op Texel twee jaar geleden tijdens de 60 km van Texel eerste in zijn leeftijdsklasse en dit jaar werd hij tijdens diezelfde wedstrijd tweede.

Een sterke wedstrijd liep ook de Apeldoorner Roel Keizer. Gedurende de hele wedstrijd liep hij in de top-vijf mee. Het werd na 24 uur uiteindelijk een sterke derde plaats overall en een tweede plaats in de M45 op.

De Duitse Julia Alter liep een regelmatige wedstrijd en werd daardoor dan ook winnares bij de vrouwen. De tweede plaats ging naar haar landgenote Margit Fischöder. Onze landgenote Ria Buiten bezette de derde plaats.

Twee Nederlanders gaven de wedstrijd in het laatste uur de nodige kleur. Piet de Peuter en Feike van Driesum streden zij aan zij om een derde plaats in het Nederlands Kampioenschap. De beide kemphanen maakten van het laatste kwartier één lange sprint en besloten na hun laatste doorkomst voor de volgepakte tribunes dat ze de derde plaats maar zouden delen. Direct na de eerste bocht gingen ze heerlijk in het zonnetje zitten en daar wachtten ze het eindschot af.

 

 
[ top pagina ]
 

 
 
 
Door: Ton Smeets

In de aanloop naar het WK 100 km 1999 hoorde je in Nederland veel, maar geen goede berichten. Atleten waren geblesseerd of hadden door blessures een trainingsachterstand. Maar ook onduidelijkheid over de te volgen selectieprocedure. In "De Veteraan", het clubblad van avVN, konden we in de uitgave van april 1999 daar al iets over lezen.

Aanvankelijk had de KNAU een mannenploeg aangemeld bij de vooraanmeldingen van het WK. Toen de ploeg echter ingevuld moest worden met namen, bleek er maar weinig beschikbaar. Dirk Westerduin was de enige atleet die met naam en toenaam op "de lijst" kwam te staan. Tijdens de 120 km van Texel kampte Westerduin echter al met een blessure. Om een lang verhaal kort te maken, dinsdags voor het WK zat Westerduin bij een orthopeed in Belgie. Een ontsteking bij de hiel, minstens een week helemaal niet lopen. En toen was er niemand meer om in het oranje te hullen.

Woensdag vertrokken Wilma en ik naar Frankrijk. Eenmaal aangekomen in Chavagnes, gaat het WK-gevoel leven. De mensen zijn er vriendelijk, ze wuiven naar elke buitenlandse auto, waarmee ze laten voelen dat hun WK ook daadwerkelijk bedoeld is om de hele wereld welkom te heten. Op straat zijn de mensen bezig met de straten te versieren, spandoeken en vlaggen op te hangen, tot in de kleinste steegjes toe. Het WK leeft er op een manier zoals ik dat zelden heb gevoeld tijdens een WK 100 kilometer.

Chavagnes is een plaatsje met drieduizend inwoners. Daarvan zijn er 600 aktief als vrijwilliger bezig in de organisatie, maar ook de overige 2400 zijn duidelijk op de een of andere manier bezig met de wedstrijd die hun Chavagnes op de wereldkaart zou zetten. Het moest allemaal gebeuren op een ronde van 24.324 kilometer, dat vier keer werd gelopen, met als voorafje een plaatselijk rondje om de 100 vol te maken. Langs het parcours liggen nog een tweetal dorpjes met respectievelijk 800 en 1000 inwoners.

Voor en na de wedstrijd kom je tal van mensen tegen. David Blakie uit Canada, de man van Ultramarathon World op internet, is nu geen e-mail adres meer, maar heeft een gezicht gekregen. Met mensen van de IAU wordt gepraat over het EK 24 uur te Uden in oktober 2000, over de 6 uren cup. De FFA komt met zeer praktische en bruikbare tips voor de 6 uren cup. We maken kennis met Frank Kuo en zijn Taiwan-team, dat na 18 uur vliegen met een ontregeld dag-nacht-ritme overdag rust probeert te vinden in het atletengebouw waar ook onder andere Zuid-Afrika en Groot Brittannie huizen.

Nederland is vertegenwoordigd door een forse delegatie uit Winschoten, inclusief de burgemeester en haar man. Zij laten zonder twijfel een goede indruk achter voor een land dat in 2000 het WK mag organiseren. Winschoten lijkt al druk bezig met het WK 100 km in 2000, maar moet tussendoor nog even een EK 1999 organiseren.

Op de dag zelf zien we een geweldige wedstrijd. Sunada, de Japanner die afgelopen jaar het WR tilde naar 6:13'33, laat zien dat hij niet wakker ligt van een magische 6 uur grens. De 50 km passeert hij in 2:53' met een voorsprong van maar liefst 14 minuten op zijn eerste belagers. In de derde ronde gaat Sunada echter helemaal voor de bijl. Hij komt als vierde door. Insiders verwachten dat de Japanner deze morele klap niet te boven zal komen en uit zal stappen. Maar de Japanner houdt stand en profiteerd van de teruval van anderen. De laatste ronde loopt Sunada weer even snel als de nummers 1 en 2 van de wedstrijd; Simon Pride (GBR) en Thierry Guichard (FRA). Op de Rus Korepanov maakt Sunada zelfs 8 minuten goed, waardoor hij uiteindelijk toch nog een podiumplaats weet te bemachtigen. Sunada liep geen tactische race, zoals hij vooraf had aangekondigd; maar van hem kunnen we nog heel wat verwachten op de 100 kilometer, dat is duidelijk. In de mannenwedstrijd bleven 26 atleten onder de 7 uur; een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van de internationale 100 kilometer. Dan te bedenken dat iedereen (behalve Sunada) in de laatste ronde flink moest inleveren; verliezen die opliepen van enkele minuten tot meer dan een kwartier. Wie weet wat ons in de komende jaren nog allemaal te wachten staat.

Bij de vrouwen blijven 12 vrouwen onde de acht uur. Niet lang daarna barst een enorm onweer los, met hagel en veel, heel veel koude regen. De atleten die dan op weg zijn worden op ondraaglijke wijze op de proef gesteld, maar uitstappen ergens in het dunbevolkte gebied rond Chavagnes biedt ook geen oplossing. De lopers moeten zich voortbewegen over een weg waarop de sponzen komen langsdrijven in de stroom van de regen, terwijl de hagel hun hoofd en schouders bekogelt. Ook dat is het lopen van ultramarathons. Na starten in de mist, broeiende warmte en zon volgt voor velen deze wolkbreuk. Een ultramarathon met ideale omstandigheden van start tot finish is een utopie.

Negen dagen later sta ik samen met Wilma op goed 100 meter van de finish te kijken naar de Zevenheuvelenloop (15 km te Nijmegen). Kijkend naar de lopers valt het mij op een gegeven moment op dat er lopers langs komen met een mooie loopstijl voor een 100 kilometer. Als ik Wilma daarop wijs, kijk ik tevens op mijn klokje. Het is 56 minuten na de start van deze 15 kilometer; en het zijn dus lopers die op een tempo van 16 km/uur lopen. Dat klopt dus helemaal, want vandaag de dag moet je de 100 op 16 kilometer per uur kunnen lopen om met de absolute wereldtop mee te kunnen. Zo veel lopers zijn er dan nog niet gepasseert bij de Zevenheuvelenloop. Dan pas realiseer je je hoe hoog het niveau is van de huidige wereldtop 100 kilometer.

Op Ultramarathon World staat meer info en ook de complete uitslag van deze wedstrijd.


 

 
[ top pagina ]