Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
27 dec 2019
Eindstand M&U Cup 2019
Nieuws in 2020
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
* December
* November
* 30 nov 2000: Ultra Trainingweekend 2000
* 26 nov 2000: Nieuwe pamflet De Zestig van Texel is klaar
* 23 nov 2000: Het lijkt wel voorjaar!
* 22 nov 2000: Solo uitvoering Friese Elfsteden
* 20 nov 2000: Zes extra marathons dit jaar!
* 19 nov 2000: Jan Knippenberg, de 'Tarahumara van de Lage Landen' (RW dec 2000)
* 5 nov 2000: El Mouaziz wint NYC Marathon.
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van November 2000
 
Ultra Trainingweekend 2000

In het weekend van 25 en 26 November werd op Texel een trainings weekend gehouden voor de KNAU ultralange afstand atleten. Het weekend was een initiatief van Hanna Knippenberg, de weduwe van de op 23 november 1995 overleden ultraloper Jan Knippenberg. Met als achtergrond om rond Jan’s sterfdag zowel familie als ultralopers bijeen te brengen om zo een weekend in de geest van Jan te creëren.
Vrijdagavond beet Guus Smit de spits af door zijn ultra ervaringen van de tocht Budapest – Wenen te verhalen ondersteund door fotomateriaal. Hierna konden de aanwezigen de tocht van Jan, welke ook beschreven is in zijn boek “De mens als duurloper”, Hoek van Holland - Stockholm op video meebeleven.
Voor de Zaterdag en Zondag had bondscoach Henk Heemskerk het trainings plan getrokken.
Zaterdag morgen stond in het teken van de loopscholing, iets wat ultralopers niet echt waarderen maar toch tot de verplichte kost hoort. Hierna hield Gerrit van Rotterdam een uitvoerige lezing over voeding. Niet alleen de gebruikelijke koolhydraat stellingen verhoudingen en onderzoeken, maar ook zaken als bloedsuiker gehalte, vezel, vet en proteïne inname kwamen aan de orde. Evenals de zin en onzin van bepaalde voeding supplementen.
Geheel in stijl arriveerden Zaterdag morgen Ron Teunisse en Veron Lust, welke vanaf Castricum via het strand naar het logies gelopen waren met als enige onderbreking de veerboot.
De middag was ingeruimd voor een duurloop welke grotendeels door het bos voerde. Zodoende bleef de groep gespaard van de straffe wind en konden de benodigde kilometers op aangename wijze bijeengelopen worden.
Zondag morgen stond een duurloop van 30 a 40 km op het programma. Toen de groep zich in beweging zette liet zelfs de zon zich even zien, dat was dus wel de laatste 5 minuten zon van die dag want al spoedig zorgden de regen en straffe wind dat menigeen met een grimmige blik zijn of haar pad vervolgde. Op de Hoge Berg aangekomen werd enige tijd besteed aan het bezoek van Jan’s graf. Het was voor mij een heel aparte ervaring om met een groep in tights en trainingsjasjes gestoken atleten deze rustplaats te bezoeken. Temeer daar de regen rijkelijk vloeide en de op Texel immer aanwezige wind menigeen deed rillen van de kou. Hierna werd de tocht vervolgd waarbij direct opviel dat weer die wind ook op de terugweg uit de verkeerde hoek kwam.
Voor degenen die op 16 April aan de start van de 60 of de 120 verschijnen was dit weer even een voorproefje van hoe het er op Texel aan toe kan gaan; het weer is onvoorspelbaar, maar de gastvrijheid is enorm.

Tom Hendriks - UltraNed
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
Terwijl een deel van de landelijke top onder de Nederlandse ultralopers aan een lange duurloop in weer en wind over Texel bezig was, en ondermeer het graf van Jan Knippenberg op de Hoge Berg bezocht, draaide op het NIOZ bij de Texelse veerhaven de kopieermachine op volle toeren en spuugde de eerste partij van de definitieve pamfletten van De Zestig van Texel uit. In Winschoten was al een voorlopige versie verspreid, en ook zijn de inschrijfformulieren sinds een maand van de nieuwe website http://www.avtexel.net te halen, zodat de eerste 25 inschrijvingen ondertussen al binnen zijn.
Deelnemers aan voorgaande edities hoeven in principe geen actie te ondernemen: zij krijgen begin december het pamflet en inschrijfformulier weer thuisgestuurd middels een info-pakket van Vakantiecentrum De Krim, één van de trouwste lokale sponsors van De Zestig van Texel. Anderen kunnen die dus printen via http://www.avtexel.net of aanvragen op de adressen onderaan dit artikel. Die adressen worden hieronder tevens vermeld omdat tot onze schrik bleek dat we vergeten zijn het Secretariaat van de loop te vermelden in de grote advertentie in de recente Runner’s World ;-)

Het grote praktische nieuws sinds Winschoten is dat de verbouwing van het NIOZ logeergebouw ‘In den Potvis’ voorlopig is uitgesteld, zodat ultralopers toch gebruik kunnen maken van de 7 slaapzaaltjes (met elk 3 stapelbedden) als ze alleen de nacht voor de wedstrijd op het eiland willen slapen. Het blijkt in de praktijk dat het heel lastig is om 1 nacht te boeken bij de commerciële logiesverstrekkers, zodat de organisatie heel verheugd is dat deze handige oplossing (vlak bij de start van de 60 km) toch weer beschikbaar is. Boekingen via het secretariaat voor de 42 bedden gaan volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ dus belangstellenden onder de lezers wil ik aanraden niet te lang te wachten. Op de zondagavond 15 april voorafgaande aan de grote dag wordt in de Potvis ook weer een pasta party gehouden en geeft UltraNed-redacteur Ton Smeets vervolgens een lezing over ultralopen.

Deelnemers die langer dan 1 nacht op het eiland willen verblijven dienen in verband met een late en dus drukke Pasen hun logies vroegtijdig te regelen! Oudgedienden van De Zestig hebben ongetwijfeld hun voorkeursadressen van voorgaande jaren nog in hun bezit, maar nieuwkomers wordt aangeraden zich in verbinding te stellen met VVV Texel, (0031)(0)222-314741, fax (0)222-310054, email info@texel.net, web www.texel.net. De organisatie heeft het al druk genoeg met de voorbereidingen van de loop zelf en bemoeit zich in principe liever niet met de logies-bemiddeling.

Wat betreft de websites van De Zestig van Texel is het wat verwarrend dat naast de nieuwe site http://www.avtexel.net (met de 2001 info) ook de oude site http://www.jkm.nl/texel/ nog bestaat (met de info van 1999). Die website samen met de Jan Knippenberg Memorial is al sinds geruime tijd ‘slapende’, mede vanwege het feit dat de jeugdige webmaster zich in de eindfase van het vwo bevindt. Onze excuses voor deze situatie maar vat het maar op als symbool voor de verbondenheid tussen beide tweejaarlijkse lopen! Maar hier op UltraNed wordt u de komende maanden op de hoogte gehouden van het laatste nieuws over De Zestig, dus krik de Nedstat score van onze site op door regelmatig te kijken!

Als opwarmertje staat hieronder in het kort de opzet en de geschiedenis van De Zestig, zoals die eerder deze herfst in Marathon Plus nummer 2000-6 is verschenen.
Tot ziens op Texel!

Texel, 26 november 2000Martien BaarsDe Zestig van Texel, 120 & 60 km 16 april 2001

Organisatie: AV Texel
Parcours 60.35 km (incl. 16 km strand/duinpaden)
Parcoursrecords: 60 km Gerrit v Rotterdam 3.57.16, Birgit Lennartz (D) 4.35.57; 120 km Dirk Westerduin 9.23.30, Anke Drescher (D) 10.55.44

De 60/120 van Texel - zoals de loop naar het buitenland toe betiteld wordt – is een officiële KNAU wedstrijd en staat in 2001 ook op de IAU Fixture List. Zowel de 60 km als de 120 km tellen mee voor de Marathon en Ultra Cup 2001.

Een punt tot puntloop met een schitterend maar uitdagend zwaar parcours van ruim 60 km langs allerlei markante punten van het eiland. De meeste onderdelen starten bij het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) op loopafstand oost van de veerhaven, en het eerste deel gaat langs de westkant en is voor de helft onverhard, inclusief twee stukken strand - de Hors en langs De Koog. Het tweede deel langs de waddenkant gaat door Oosterend en Oudeschild en is geheel verhard. De finish is onderaan De Hoge Berg op de wielerbaan bij de sporthal Ons Genoegen in Den Burg. Door de deelnemers aan de eerste edities werd deze prachtige landschapsloop wel ‘de langste Nederlandse cross’ betiteld en na elke editie zijn er ultralopers die vragen of deze zware wedstrijd niet iedere Pasen gehouden kan worden. Gezien de ‘peut werk’, adverteert het kleine AV Texel zelf echter nog steeds met 'De mooiste tweejaarlijkse loop!' De datum is steeds Tweede Paasdag in de oneven jaren, op 16 april 2001 de 6e editie, dan bestaat De Zestig van Texel 10 jaar (1991-2001) ! Ondanks ‘kromme’ afstanden en relatief langzame eindtijden hoort De Zestig nu, al is dat maar eens in de 2 jaar, bij de ‘grote vier’ van de Nederlandse ultramarathons, samen met Winschoten 100 km, Stein 6 uur en Apeldoorn 24 uur: zowel qua aantal ultralopers als qua totaal aantal afgelegde km’s door alle deelnemers gezamenlijk.

De Zestig van Texel kwam na een estafette-proefrondje in 1985 pas in 1991 van de grond, mede door wijlen Jan Knippenberg. Die eerste op 1 april (!) trok meteen 50 sololopers op de 60 km, en kende een boeiend gevecht tussen Wim Akkermans en winnend ultradebutant Aad Butter. Ook in 1993 wist Aad de 60 km te winnen. In 1995 werd die zegereeks nipt afgebroken want hoewel hij de Duitser Thomas Lang van zich afschudde werd hij zelf achterhaald door Gerrit van Rotterdam. Bij de 60 km vrouwen verbond Letteke Broekman haar naam aan Texel: de eerste keren was ze de beste vrouw, en in 1995 werd ze 3e, achter Bettina Reimers en Ria Buiten, die bij haar ultradebuut in de laatste km’s door de Duitse gepasseerd werd. In de 60 km van 1997 soleerden Edward de Ruiter en Birgit Lennartz superieur naar de overwinning. De laatste editie van de 60 km in 1999 kende weer veel strijd, zowel bij de mannen, met Jan Vandendriessche die Veron Lust lostte en maar net het parcoursrecord miste, als bij de vrouwen, waar Linda Valent na gedurig stuivertje wisselen aan het langste eind trok vlak voor Marga Lesterhuis en Lies Heijnen. Die 1999 editie telde inmiddels een ongekend aantal 60 km deelnemers: 154, met veel ultra-debutanten onder de 133 Nederlanders!

Bij de 2e editie in 1993 werd de ultra uitgebreid met 120 km: eerst een ronde tegen de klok, gevolgd door een tweede ronde met de klok mee. Dat ‘dubbele rondje Texel’ was die eerste keer nog een proef maar trok alle publiciteit, met Ron Teunisse als snelste ‘prestatieloper’. In 1995 liep zijn loopvriend Jan Knippenberg de Duitse ex-Rus Valery Klement dol en zichzelf uit de wedstrijd: achteraf bleek dat kanker hem toen al te pakken had, en Jan overleed later dat jaar op 23/11. Ron Teunisse werd zo de eerste echte 120 km winnaar, een klein half uur voor runnerup Wim-Bart Knol. Die speelde in 1997 de plaagrol van Jan Knip twee jaar eerder, maar het duo Dirk Westerduin en Wim Epskamp liet zich niet gek maken en beiden finishten onder het toenmalige parcoursrecord van Ron Teunisse. Anke Drescher was in 1997 de eerste vrouw die op de 120 km startte, met succes. In 1999 was Guus Smit de verrassende winnaar na het wegvallen van alle favorieten, met Roel Keizer 2e en Anke Drescher zowaar 3e.

Voor deelnemers aan de 120 km is de toelatingseis ook in 2001 weer: een ‘recente’ 100 km wedstrijd in < 9.5 uur (voor zowel mannen als vrouwen). De 120 km lopers krijgen zoveel mogelijk een eigen Texelse fietser mee als gids & verzorger. Eigen fietsbegeleiders (ook op de 60 km) zijn toegestaan, met in achtnemen van spelregels.

Afstand Starttijd Startplaats (limiet)Inschrijfgeld tot 17 maart 01 Na-inschr.
120 km 05.05 Wielerbaan (12 uur) f 60 KNAU #), f 80 anderen f 100##)
60 km 10.35 NIOZ (6.5 uur) f 45 KNAU #), f 60 anderen f 75
4 x 15 km 11.35 NIOZ (5.5 uur) team f 90 KNAU#), f 120 and. f 150##)
30 km 1e helft 11.35 NIOZ (3 uur) f 30 alleen prestatieloop f 45##)
30 km 2e helft 14.05 Slufter (3 uur) f 30 idem f 45##)

#) of KBAB, VAL, DUV e.d.
##) Alleen mogelijk na vroegtijdig telefonisch overleg met de organisatie. Nainschrijving op de dag zelf: alleen open voor de 60 km lopers!

Inschrijfadres / Info:
Secr. De Zestig van Texel
Piet Bakelaar
Noordwester 53
1971 HE Den Burg
tel/fax 0222-313843, email pjbakelaar@tref.nl

Info 120 km:
Martien Baars
Duinroosstraat 6
1797 BJ De Koog
tel. 0222-317716, email baars@nioz.nl


 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
De Drents-Friese Wold Runners organiseert op zondag 21 januari 2001 WINTERMARATHON DIEVERBRUG - 42,2 km. tevens 5 - 11 - 16 - 21 - 26 - 32 - 37 km.
Een marathon over en rond vakantie park "Landgoed 't Wildryck" bij Dieverbrug, welke gelegen is in het schitterende natuurgebied het "Drents-Friese Wold". Het parkoers bestaat uit een ronde van 5,25 km over bos- en schelpenfietspaden, soms licht heuvelig, onverharde ondergrond en zeer gevarieerd. Het fraaie afwisselende landschap biedt werkelijk alles wat een veeleisende loper wenst.


verder in voorbereiding:

-Ronde van Diever 28 en 52 km
voorbereiding op de 60 van Texel
tryout voor de Klaverbladlopen
datum zaterdag 24 of 31 maart 2001?

-Klaverbladloop 1: 50 km
-Klaverbladloop 2: 60 km
-Klaverbladloop 3: 70 km
-Klaverbladloop 4: 80 km
voorbereiding op de RUN van Winschoten
datum periode juni tot september 2001


 

 
[ top pagina ]
 

 
 
 
Op vrijdag 8 juni start in Leeuwarden de ultraloop langs de beroemde elf steden.
In het kader van de Elf Steden Hardloopestafette wordt dit jaar voor het eerst ultralopers de mogelijkheid geboden de gehele route (ca.230 km) als ultraloop af te leggen. Zaterdagochtend start om vijf uur de estafette. De ultraloop start de dag ervoor. Tijden etc. nog niet exact bekend, maar het evenement gaat door. Parkoers is uitgezet en gepijld, deelnemers dienen zelf voor begeleiding en verzorging (waarschijnlijk) te zorgen.
De organisatie is in handen van SV Friesland, Jan Kooistra: 0518-491363

Sido Martens
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]