Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
19 feb 2020
25e Dirix Zes Uren en 50 km Ultraloop Stein op 1 maart
11 feb 2020
Zestig van Texel ontloopt de Paasdrukte van 2021
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
Nieuws in 2020
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* 28 feb 2007: Definitieve deelnemerslijst 6u Stein
* 27 feb 2007: Eenmalige marathon over afsluitdijk
* 27 feb 2007: Tokyo-marathon 2007
* 26 feb 2007: Grand Trail de BOUILLON
* 24 feb 2007: Nieuwe loop- en sporttijdschriften
* 22 feb 2007: Van Berg tot Berg Race 1991
* 18 feb 2007: “Voorlopig heb ik genoeg zand gezien” (Zestig van Texel 2001)
* 14 feb 2007: Micha Havreluk NIET verkozen tot sportman van het jaar te Genk
* 14 feb 2007: Marc Papanikitas verkozen tot sportman 2006 van Mortsel
* 14 feb 2007: Tweede editie HAN-KAN Marathon in aantocht!
* 14 feb 2007: Jubileumuitgave Mergellandmarathon 09.09.2007
* 12 feb 2007: De kilometer-index van 2006
* 8 feb 2007: Het begin: 24-uurs estafetteloop Epe (1978)
* 6 feb 2007: De Roelofarendsveense Oranjeglazenhuissluismarathon
* 5 feb 2007: De beste 10 Nederlandse prestaties van de laatste 5 jaar
* 4 feb 2007: Stand Marathon- Ultracup 2007 na marathon Apeldoorn
* 3 feb 2007: 12e Meuleberg Recycling zes uren ultraloop Stein
* Januari
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Maart 2007
 
Bron: Kennemer Runners, Nieuwsbrief 47, 7 mei 2005, pag. 5

Toen ik naar Nederland kwam (eind 1998), heb ik bij een van de eerste hardloopwedstrijden waar ik aan mee deed een brochure over een wedstrijd “de Zestig van Texel” gekregen. Daarin stond een kaart met een uitgestippeld parcours rond Texel, een eiland dat ik wel kende. Ik was in die tijd bezig met een plan om mijn eerste marathon te lopen (Londen 1999) en zeker nog niet aan zo’n uitdaging toe. Maar er was iets speciaal aan een parcours dat een rondje over een eiland maakte en ik heb die brochure thuis bewaard.

Eind 2004 na mijn tweede Zeeuwse Kust Marathon (het beste marathonparcours dat ik tot zover in Nederland heb gelopen), toen ik door mijn oude hardlooppapieren aan het kijken was, vond ik de oude Texel brochure. De Zestig van Texel, een wedstrijd die alleen elke twee jaar gehouden wordt, zal in 2005 gelopen worden. Misschien kan ik meedoen? Zal ik proberen Nico te overtuigen om ook mee te doen? Na twijfelen, overleggen met Nico (hij vond het prima voor mij) en genieten van een aantal glazen wijn bij het Kennemer Runners diner, was de beslissing gemaakt. Ik heb me de volgende dag ingeschreven.

Nu moet ik trainen. Ik heb een boek over ultralopen van de bibliotheek geleend. Daarin tussen de schema’s en statistieken was een gouden tip, “om een ultraloper te worden moet je leren langzaam lopen”, dat moet kunnen. De training gaat goed tot ik een hamstring blessure oploop bij de 30km wedstrijd in Schoorl. Ik moet uit de wedstrijd stappen. Drie weken lang heb ik bijna niks gedaan daarna heb ik nog maar vier weken tot het startschot, genoeg tijd om op te bouwen tot een 2½ uur lange duurloop het weekend voor Pasen. Het moet lukken.

Op Tweede Paasdag om half elf sta ik op de startlijn met 200 andere zenuwachtige hardlopers. Twee van de echte ultralopers heb ik gezien: die beginnen ‘s morgens om half vijf en lopen twee ronden, honderd en twintig kilometer! Het weer is bewolkt, het is 10 graden er is niet veel wind, perfect voor hardlopen. Vanaf de start langzaam beginnen, niet vergeten de wedstrijd begint pas na de marathon afstand! Wij beginnen dichtbij bij de veerboothaven, eerst vier kilometer west daarna de duinen in en het strand op. Prachtige natuur, een lepelaar vliegt over ons, overal zijn wilde ganzen en lammeren in de weiden.

Lopen op het strand is zwaar, het enige hardzand grenst aan de zee maar om daar te lopen helpt het als je linker been 5 cm langer dan je rechter is. Na twaalf kilometer gaan wij van het strand af en door het bos, na vijftien kilometer terug door de duinen en langs het strand richting de Slufter. Wij klimmen de hoge duinen op achter de Slufter en volgen de duinpoldergrens richting de vuurtoren op de noordpunt van Texel. Het halfwegpunt, de dertig kilometer is voorbij en wij keren terug naar het zuiden. De lucht is nu heel donker en het begint hard te regenen, er is tegenwind. De tweede helft van het parcours is anders dan de eerste. De ondergrond is nu verhard en het parcours volgt de zeedijk. Ik heb het moeilijk en wordt ingehaald door een aantal hardlopers. Is dit de bekende man met de hamer? Ben ik lichamelijk klaar voor de finish zo als gewoonlijk bij een marathon? Na vijfenveertig kilometer gaan wij landinwaarts door het mooi dorpje Oosterend, daarna terug de zeedijk op. Ineens voel ik me beter en richting Oudeschild begin ik mensen in te halen. Ligt de dip van 40 km alleen tussen mijn oren? Vanaf Oudeschild is het nog maar vier kilometer tussen kleine weiden van de Hoge Berg tot de finish in Den Burg. Ik voel me heel stijf, de energie is op maar mijn tempo is nog steeds goed. Na 5 uur 3 minuten en 52 seconden haal ik de eindstreep. Erg tevreden strompel ik richting de douches. Is ultralopen iets voor mij? Weet ik nog niet. Maar de Zestig van Texel nog een keer lopen in 2007? Ik hoop het wel.

Simon Luckett
(evmsl provider xs4all.nl)

Nawoord Martien Baars. Simon werd bij zijn debuut 30e bij de mannen overall op de 60 km van Texel. Zijn voorbereiding vormt natuurlijk niet de optimale manier voor zo’n tocht. Maar het geeft wel aan dat sommige lopers een verborgen talent voor de lange afstand hebben! Simon is een Engelsman die tegenwoordig in Haarlem woont. Hij stuurde mij de volgende ‘loopbaan’.
Ongeveer 25 jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen toen ik als student oriënteringslopen ontdekte. Het doel van de sport is met een kaart en kompas de snelst mogelijke route over een bepaald parcours te vinden. Om te beginnen vond ik het voldoende om alleen wandelend de route te zoeken, maar om meer competitief te zijn moest ik hardlopen leren.

Na mijn studieperiode heb ik voor mijn werk de wereld rond gereisd en tijdelijk in een aantal verschillende (sub)tropische landen gewoond. Toen ik in Egypte werkte heb ik mijn partner (een Nederlandse) ontmoet. Wij deden beiden mee met een groep buitenlandse hardlopers die elke week in de woestijn bij Cairo liepen. Onze groep liep altijd bij voorkeur buiten de stad omdat een half uur lopen in het centrum te vergelijken was met het roken van 20 sigaretten. Om een lange duurloop te doen in de zomer liepen wij vaak heel vroeg met een start net voor de zon opkwam.

Met mijn partner verhuisde ik 8 jaar geleden naar Nederland en heb in 1999 mijn eerste marathon gelopen in Londen. De laatste twee jaren heb ik elke jaar een marathon of vijf gelopen, allemaal in Nederland. Mijn voorkeur is voor mooie, zware en interessante parcoursen zoals de Zeeuwse Kustmarathon en Terschelling. Maar ik loop graag ook af en toe een sneller parcours. Als marathonloper vond ik twee jaar geleden de stap in afstand naar de Zestig van Texel niet te groot. Maar je moet wel verstandig lopen. In tegenstelling tot de voorbereiding voor mijn debuut op Texel is mijn training dit jaar tot zover prima gegaan en ik verheug mij op 9 april. Mijn hoop en doel voor dit jaar is op een hogere finishpositie dan 2005 (de eindtijd vind ik minder belangrijk), maar ik weet heel goed dat alles anders kan lopen. Het belangrijkste voor mij blijft om te genieten van het meelopen in zo’n goed georganiseerde wedstrijd door de prachtige natuur van Texel.


Voor de organisatie van De Zestig is het nuttig om te lezen dat de inspanningen om pamfletten van De Zestig van Texel uit te delen, kunnen lonen. Kennelijk zijn er lopers die niet alleen een pamflet aanpakken maar dat ook nog trouw jaren bewaren! Dat uitdelen gebeurde in het verleden eigenlijk alleen om de twee jaar bij de Halve Marathon van Egmond. Want daar loopt de potentiële doelgroep van Texel: lopers die het niet om de snelle eindtijd gaat maar om de uitdaging en de charme van een lastig maar mooi parcours waar een stuk strand in zit. Dit jaar is er geen papieren pamflet geproduceerd en was het uitdelen in Egmond ook niet meer zinnig want De Zestig van Texel was al volgeboekt.
In het verleden werd dat ogenschijnlijke ondankbare werk van het uitdelen van pamfletten in Egmond gedaan door Ann Daman-Anker en haar buurvrouw Gerda van Eekelen. In de jaren dat Ann op Texel woonde, was ze organisatorisch heel actief in de Texelse sportwereld. Ze was 15 jaar lang het hoofd catering van de grote (catamaran) Ronde om Texel. En ze zat 15 edities lang in de organisatie van de Kwart Triathlon Texel (1983-1997) en voerde het secretariaat van de eerste twee edities van De Zestig van Texel in 1991 en 1993.
Anns’ levenspartner Wim werkte bij de PEN electriciteitscentrale annex waterfabriek (waar van zeewater zoetwater werd gemaakt) in Oudeschild. Die dure methode om water te maken werd in de tachtiger jaren gestopt (en het water kwam voortaan via een pijp door het Marsdiep). In het jaar 1993 werd de PEN-centrale geheel gesloten (en ging ook de electrische stroom via een onderzeese kabel van de ‘overkant’ komen). Gevolg: Wim werd overgeplaatst naar de vuilverbranding in Alkmaar, en Ann & Wim Daman verhuisden naar Broek op Langendijk. Het vertrek van het stel was voor sportend Texel een spijtige aderlating. Heel tekenend bood Ann aan om dat uitdelen van Zestig-pamfletten in Egmond te blijven doen, voortaan met haar nieuwe buurvrouw Gerda.
Het duo Ann en Gerda is ook bekend als lieve opvang van lopers aan de finish van De Zestig, terwijl Wim en buurman Kees zich dan inspannen in de estafette van de Zestig van Texel. Ditmaal hebben ze zelfs een ‘oud-Texels’ team geformeerd met Ingrid van Lubek en Niels van Arkel - de echtgenoot van de triatlete (ze zijn afgelopen januari ‘stilletjes’ getrouwd). Op verzoek van de organisatie loopt Ingrid één van de eerste etappes om op tijd klaar te zijn om ’s middags mee te helpen bij het masseren van de gefinishte ultralopers. 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]
 

 
NIEUWS van Februari 2007
 
Hieronder de definitieve deelnemerslijst.

Bij de heren zal om de winst worden gestreden door Marc Papanikitas (winnaar editie 2006) en Tomasz Chawawko (winnaar editie 2004 en 2005) en tevens wereldrecordhouder met 92.199 meter met als belangrijke outsiders Ivan Hoste en Lucien Taelman !

Bij de dames is de grote favoriete de Duitse Birgit Schonherr-Holscher (Europees kampioen 100 km) en Marion Braun.

De Steinse Manon Wenmekers (winnares Spa-Olne-Spa en mergellandmarathon 2006) zal proberen het Nederlands record te verbeteren van Joke Keuning dat eveneens gelopen werd in Stein 2001 met 70.998 meter

Met vriendelijke groet,

Han Frenken

Voorzitter Stichting Ultraloop
Postbus 7
6170 AA Stein (Lb)
T: 046-433.94.51
F: 046-433.98.81
E: ultraloop@taxifrenken.nl
W: http://www.taxifrenken.nl

Deelnemerslijst

Nr Voornaam Achternaam Woonplaats Land Categorie Nation. Geslacht

1 Marc Papanikitas Mortsel BEL M35 BEL M
2 Tomasz Chawawko POL Heren POL M
3 Ivan Hostens Handzame BEL M40 BEL M
4 Taelman Lucien Waregem BEL M45 BEL M
5 Patrick Delait Stein NED M35 BEL M
6 Renaat Moyson Merchtem BEL M45 BEL M
7 Wim Epskamp Hoofddorp NED M50 NED M
8 Math Roberts Sittard NED M40 NED M
9 Philip Verdonck Beveren BEL Heren BEL M
10 Tom Hendriks Hoofddorp NED M50 NED M
11 Florian Reus Würzburg GER Heren GER M
12 Paul Beckers Oostmalle BEL M40 BEL M
13 Geert Stynen Turnhout BEL M35 BEL M
14 Jan Nabuurs Stevensbeek NED M40 NED M
15 Jan-Albert Lantink Borne NED M45 NED M
16 Leo Pardaens Pellenberg BEL M60 BEL M
17 Rudolf Alexander Schoen Bonn GER M50 GER M
18 Hans Thijssen Alphen NED M50 NED M
19 Thijs van Heugten Weert NED M50 NED M
20 Hein Bodelier Landgraaf NED M55 NED M
21 Carel Schrama Santpoort-Noord NED M45 NED M
22 Hennie van Velzen Honselersdijk NED M40 NED M
23 Jeroen Renes Maarsbergen NED Heren NED M
24 Micha Havreluk Genk BEL M55 BEL M
25 Chris Dhooge Zaffelare BEL M35 BEL M
26 Wim van Veldhuizen Maarssen NED M50 NED M
27 Jos Hopman Eindhoven NED M65 NED M
28 Jürgen Schmidt Eschweiler GER M45 GER M
29 Ad Suijkerbuijk Steenbergen NED M45 NED M
30 Theo Verboort Gemonde (n.-Br.) NED M40 NED M
31 Uwe Schwensfeier Haltern am See GER M50 GER M
32 Bob Stultiens Weert NED M40 NED M
33 Karl-Heinz Becker Dorsten GER M50 GER M
34 Henk Doorten Assen NED M40 NED M
35 Marco Stijnman Haarlem NED M40 NED M
36 Helmut Hardy Aachen GER M45 GER M
37 Thomas Niessen Eschweiler GER M45 GER M
38 Hans Juergen Salewski Straelen GER M55 GER M
39 Ubel Dijk Drachten NED M50 NED M
40 Mattin Becker Arnsberg GER M45 GER M
41 Peter Ickert Niederkrüchten GER M40 GER M
42 Henri Wolters Hantumhuizen NED M55 NED M
43 Lothar Smolka Rheinmünster GER M55 GER M
44 Gerd Helmut Diestler Kaarst GER M45 GER M
45 Michael Krause Dorsten GER M45 GER M
46 Günter Meinhold Hemer GER M55 GER M
47 Cedric Proot Aartrijke BEL M50 BEL M
48 Guus van Veen Wassenaar NED M35 NED M
49 Ben Mol Almere NED M55 NED M
50 Helmut Pesch Eschweiler GER M60 GER M
51 Rudy van der Heijden Grave NED M35 NED M
52 Cor van der Hoek Brummen NED M50 NED M
53 Beine Joerg Bad Oeynhausen GER M40 GER M
54 Bernd Mohr Koblenz GER M35 GER M
55 Willy Jonkers Helmond NED M40 NED M
56 Hugh Hunter Remagen-Bandorf GER M45 GBR M
57 Jakob Henckel Deventer NED M40 NED M
58 Ruud Jakobs Siebengewald NED M40 NED M
59 Markus Theissen Aachen GER M40 GER M
60 Jacques Vandewal Dilsen-Stokkem BEL V40 BEL M
61 Jos van Heijningen Meeden NED M45 NED M
62 Stephan Isringhausen Bochum GER M40 GER M
63 Simon Pols Duivendrecht NED M50 NED M
64 Theo Kuijpers Westerbeek NED M60 NED M
65 Wolfgang Braun Simmerath GER M50 GER M
66 Patrick Leysen Minderhout BEL M45 BEL M
67 Peter Kuijpers Apeldoorn NED Heren NED M
68 Jelle Bolte Rotterdam NED M40 NED M
69 Peter Suijkerbuijk Steenbergen NED M50 NED M
70 Eddy van Boven Schoonaarde BEL M50 BEL M
71 Walter Bouwen Itegem BEL M40 BEL M
72 Rudy van Daele Sint-Niklaas BEL M40 BEL M
73 James Fulkerson Watergang NED M60 NED M
74 Leon Dautzenberg Dilsen-Stokkem BEL M55 BEL M
75 Peter. Spirk Bocholtz NED M40 NED M
76 Raymond Bosman Dilsen-Stokkem BEL M60 BEL M
77 Ghislain Dops Lanaken BEL M50 BEL M
78 Volker Berka Bonn GER M60 GER M
79 Donné Bodelier Landgraaf NED Heren NED M
80 Frank Berka Hamburg GER M35 GER M
81 Pier Hulsmans Zonhoven BEL M60 BEL M
82 Jean Houben Nattenhoven NED M45 NED M
83 Volker Spanier Erkelenz GER M45 GER M
84 Lex de Boer Avenhorn NED M55 NED M
85 Wolfgang Michollek Köln GER M45 GER M
86 Pedro Huntjens Urmond NED M35 NED M
87 Gino Casier Wilrijk AntwerpenBEL Heren BEL M
88 Jelle Brouwer Baarn NED M35 NED M
89 Jean-Pierre Merken Dilsen-Stokkem BEL M45 BEL M
90 Adrie van Dijk Paterswolde NED M50 NED M
91 Victor Mennen Slek-Echt NED M40 NED M
92 Yvan Vanpraet Eernegem BEL M45 BEL M
93 Walter Zimmermann Marktheidenfeld GER M50 GER M
94 Wim Callens Hulste BEL M40 BEL M
95 William Verdonck Beveren-Waas BEL M60 BEL M
96 Jan Willem Dijkgraaf Epe NED M50 NED M
97 Manfred Ludwig Korschenbroich GER M65 GER M
98 Marc Meirlaen Oudenaarde BEL M45 BEL M
99 Harald Wandt Bergneustadt GER M55 GER M
100 Jean-Antoin van de Rijzen Huijbergen NED M35 NED M
101 Martin Schröer Essen GER M50 GER M
102 Hans Hoffs Arnhem NED M50 NED M
103 Ronny Vanbelle Lichtervelde BEL M40 BEL M
104 Herman Jakobs Oostrum NED M40 NED M
105 Holger Winkler Eschweiler GER M45 GER M
106 Jan Suijkerbuijk Moerstraten NED M40 NED M
107 Teun Bogaard Hoofddorp NED M50 NED M
108 Jörg Heisig Duisburg GER M35 GER M
109 Jürgen Titze Troisdorf GER M40 GER M
110 Wolfgang Olbrich-Beilig Köln GER M35 GER M
111 Patrick Bisschops Dilsen BEL M35 NED M
112 Roger Kempinski Bemelen NED M35 NED M
113 Ulf Jacobsen Rykkinn NOR M55 NOR M
114 Wim Boonhof Baarlo NED M50 NED M
115 Gernot Hauke Niederkassel GER M65 GER M
116 Bernd Juckel Grevenbroich GER M55 GER M
117 Dave Maertens Bent BEL Heren BEL M
118 Johan Bundervoet Sleidinge BEL M55 BEL M
119 John Bouwens Alphen aan den RiNED M50 NED M
120 Ton Epskamp Amstelveen NED M50 NED M
121 Frank Hoffmann Schlangenbad GER Heren GER M
122 Peter Knein Everswinkel GER M40 GER M
123 Marc Quadflieg Maasmechelen BEL M45 BEL M
124 Edwin Lenaerts Genk BEL M40 BEL M
125 Peter Vickus Dillendorf GER M40 GER M
126 Wermer Peters Everswinkel GER M40 GER M
127 Detlef Kretschmer Niedernhausen GER M40 GER M
128 Roland Riedel Oberhausen GER M40 GER M
129 Willy Helfenstein Grevenbroich GER M45 GER M
130 Raf Inghelbrecht Eernegem BEL M40 BEL M
131 Norbert Koschlitzki Duisburg GER M40 GER M
132 Jürgen Spitzer Solingen GER M50 GER M
133 Peter Ludden Essen GER M40 GER M
134 Borkur Arnason Reykjavik ISL Heren ISL M
135 Peter Meier Alpen GER M35 GER M
136 Frank. L.M. Schut Roderwolde. NED M55 M
137 Bernhard Steidl Kamp-Lintfort GER M40 GER M
138 Dr. Dieter Mons Hennef/Sieg GER M50 GER M
139 Ed van Beek Olst NED M45 NED M
140 Alain Ponchelet Flawinne BEL M40 BEL M
141 Andre Weinand Rheinbach GER Heren GER M
142 Helmut Hahn Erkrath GER M45 GER M
143 Mathias Hölscher Wetter GER M35 ZWI M
144 Ralf Huebner Duisburg GER M40 GER M
145 Tom Fedler Berlin GER M40 GER M
201 Birgit Schönherr-Hölscher Wetter GER V35 GER V
202 Manon Wenmekers Nattenhoven NED V35 NED V
203 Marion Braun Simmerath GER V45 GER V
204 Anja Samse Menden GER V40 GER V
205 Petra Knops Maastricht NED V45 GER V
206 Karin Klepker Herten GER V40 GER V
207 Gerry Visser Borne NED V40 NED V
208 Jutta Jöhring Essen GER V35 GER V
209 Sylvie Honnet Aachen GER Dames FRA V
210 Nellie van der Made Assen NED V50 NED V
211 Jenni de Groot Leeuwarden NED V40 NED V
212 Margot Baars Houten NED V45 NED V
213 Marion Meesters Santpoort-Noord NED V45 NED V
214 Cornelia Bullig Hilden GER V45 GER V
215 Barbara Becker Dorsten GER V45 GER V
216 Regina van Geene Veldhoven NED V50 NED V
217 Sabine Strotkamp Sinzig GER V40 GER V
218 Daniela Ahrberg Bad Oeynhausen GER Dames GER V
219 Karin van Eck Deventer NED V45 NED V
220 Sabine Kellers Dorsten GER Dames GER V
221 Arjanne van Heijningen Meeden NED V35 NED V
222 Dora Vandewaetere Ichtegem (EernegeBEL V40 BEL V
223 Vicky Berg Dortmund GER Dames GER V
224 Barbara de Fries Stolberg GER V50 GER V
225 Martina Hausmann Würzburg GER V45 GER V
226 Astried Jaedeke-Laureyns Maasmechelen BEL V40 BEL V
227 Zeynep Orman Schermbeck GER Dames GER V
228 Susanne Dr. Ewens Dorsten GER V35 GER V
229 Suzanne Maes Maasmechelen BEL V50 BEL V
230 Marga Güldenberg Eschweiler GER V55 GER V
231 Simone Quinkenstein Waltrop GER V35 GER V
232 Iris Jaschky Troisdorf GER V45 GER V
233 Bärbel Krapp Düsseldorf GER V45 GER V
234 Barbara Mönnichs Essen GER V40 GER V
235 Dagmar Liszewitz GER GER V
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]
 

 
 
 
Op zaterdag 28 april wordt er over de 75 jarige Afsluitdijk een marathon gelopen. Organisator SV Friesland laat de loop over 42 kilometer en 195 meter starten bij het gemeentehuis van Hippolytushoef. De finish ligt bij het gemeentehuis in Witmarsum.

,,Ik heb contact gehad met beide gemeentes en die reageerden enthousiast. We hebben voor deze datum gekozen, omdat er dan geen andere marathons in het Noorden zijn'', aldus bestuurslid Jan Kooistra van organisator SV Friesland, de grootste atletiekvereniging van Friesland.

Het gaat om een eenmalige marathon. Er is ook een loop over 30 kilometer, met een start bij het Monument, een halve marathon en 10 Engelse mijlenloop. Ook wordt het mogelijk om de marathon als estafette te lopen.Kooistra heeft geen idee hoeveel deelnemers hij kan verwachten. ,,Wij zijn nog in onderhandeling met diverse instanties, onder meer Rijkswaterstaat, over de prijzenpot en het kostenplaatje voor de organisatie. Er komen geen dikke prijzen, maar de lopers krijgen wel een speciale herinnering.'' 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]
 

 
 
 
Eindelijk was het zo ver: mijn laatste marathon zou gelopen worden in Japan op 18 februari 2007. Een land waar ik sinds mijn jeugd iets mee heb. Chronologisch gegroepeerd verschoof de aandacht voor Japan naar achtereenvolgens de algemene geschiedenis en Zen (jaren-60), cultuur (jaren-70), de monocultuur tijdens Tokugawa (jaren-80), de taal (jaren-90) en de afgelopen jaren was ik drie keer in Japan om te schaatsen, mijn dochter te bezoeken, veel te bekijken waarover ik gelezen had en laatstelijk om in Tokyo mijn "marathoncarriere" af te sluiten. Dit zou ik in ieder geval onthouden.

Mijn laatste marathon was ook tevens mijn eerste massamarathon. De eerste in Tokyo. Er zijn wel heel wat marathons gelopen in Tokyo, maar die waren niet van mijn kaliber. In Japan wordt goed en veel gelopen, maar de marathon wordt als wedstrijd normaal niet met langzaam voetvolk opgevuld.Daar hebben ze weer andere evenementen voor. Nu Tokyo zich opnieuw kandidaat stelt als organisator voor de O.S. , voelde men klaarblijkelijk de behoefte aan te schuiven bij gerenommeerde massamarathons als Chicago, Berlijn, New York, etc.

Organisatorisch zat alles wel prima in elkaar, maar er waren ook beginnersfouten. Zo werd via de media kort voor de datum pas de discussie gevoerd over hoe het nu moest met de toiletten. Dat dat in Apeldoorn niet echt een probleem is, neemt niet weg dat dat het in Tokyo wel is. Een breed parcours langs vele toeristische hoogtepunten met elke 30 meter een agent die heel goed op iedereen lette. Vegetatie was onderweg even schaars als makrelen in mijn afwasbakje, dus toch wel even een probleem. Uiteindelijk bleek er bij de start toch een rij dixies beschikbaar, maar het plensde gans de dag en voor ieder hokje had je gemiddeld 40 wachtenden voor je. Verdere details zal ik weglaten....

Al even chaotisch verliep het vinden van het juiste startvak. Links en rechts werden ons aanwijzingen toegetoeterd, liefst drie door elkaar, hetgeen mijn basiskennis van de taal danig op de proef stelde. Mijn dochter was een goede tolk, dus uiteindelijk lukte het wel. Zij liep met haar vriend de 10 kilometer, in deze marathon een bijnummer. Gedrang bij de afgiftewagens voor de kleding was er ook en er bleken ook nogal wat foute taxaties te zijn gemaakt aangaande ruimte en lopers die elkaar verdrukten door in verschillende richtingen een route te forceren.

Na een half uur staan in de stromende regen kwam de verlossing d.m.v. het startschot. Een lullig begin na een goede voorbereiding met een haalbaar tijdsdoel van 3.45. Uiteindelijk werd het 4.11 en ondanks dat het mijn langzaamste losse marathon ooit was zat ik daarmee nog bij de betere helft in de uitslag. Enfin, toch jammer. Ook anderen verloren tijd met verstijfde ledematen, gebrek aan sanitair en de dichtheid van de massa. Verder was het in Tokyo goed lopen.

Er liepen een stuk of tien Nederlanders mee, waarvan ik alleen Simon Pols kende. Hij liep hier in voorbereiding op Texel. Ook hij liep langzamer dan gepland en kwam uit op 3.54. Na afloop hebben we nog even samen zo'n overheerlijke bonendonut met suiker genuttigd. Als (ex-) ultraloper voorkom je natuurlijk dat je slecht herstelt zodat je niet als Armstrong achter een boodschappenkarretje hoeft te schuifelen na de finish.

De rest van mijn tijd in Tokyo heb ik goed besteed. Veel gezien, gezellig gelogeerd en veel mensen ontmoet. Graag was ik nog even naar Taiwan gevlogen om Dirk Westerduin op te zoeken, maar daar was het allemaal te kort voor.

Thuis bleek het bos er nog te staan. De training is hervat, een soort olifantengevoel bekruipt me ook: die lopen ook van de kudde af het bos in als hun einde nadert. Dat laatste laat hopelijk nog op zich wachten. Nu volgt een andere fase. Zonder marathons. Ik las over Ulrich: groot gelijk, recreant of topper, ergens houdt het op.

Jitze Weber, Haaksbergen
(matte-jitze provider hetnet.nl) 
 
[ top pagina ]