Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
31 dec 2019
Sri Chinmoy Inspiration Marathon zaterdag 25 januari 2020
28 dec 2019
Trailrunning: samen rennen door de Limburgse heuvels (NRC 6 mei 2019)
27 dec 2019
Eindstand M&U Cup 2019
11 dec 2019
Wat te doen in de Kerstvakantie?
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* 26 aug 2009: De honderdste van Els
* 24 aug 2009: Ben Mol gaat 600 ste marathon lopen in Soest
* 23 aug 2009: Reactie op ‘de schande van Rijkevorsel’
* 21 aug 2009: RUN Winschoten zonder NK vrouwen?
* 14 aug 2009: Ultraloop Amersfoort 4 oktober
* 14 aug 2009: Marathon van Leens op 21 november
* 8 aug 2009: Laat je niet kennen, kom 'n rondje rennen...
* 3 aug 2009: Ruud Kok wint de Hondsrug Marathon-10 daagse
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van Augustus 2009
 
Afgelopen zaterdag liep Els Annegarn haar honderdste marathon over een mooie route rond de Ouderkerkerplas bij Amsterdam. Een intiem loopfeestje met vrienden uit Nederland en België. Een groepje liep de hele marathon met haar mee, een aantal andere vrienden hielden Els de laatste kilometers gezelschap. Champagne, hapjes, zang en speeches tot besluit. Ik reed mee met de jongens die de verzorgingsposten onderweg bemanden -- bij vlagen een hele tour om via omwegen voor de auto daar te komen waar de lopers over paden door prachtig landschap gingen.

Een serie foto's die ik maakte staat hier:

http://www.kostverlorenvaart.nl/els/

Jaren geleden maakte ik bijna wekelijks foto's bij (halve) marathons en het was leuk er weer eens bij te zijn, helemaal bij deze honderdste van Els!

Frans Goddijn


Naschrift redactie:

Normaal gesproken publiceren we berichten over het bereiken van 100 marathons niet, maar de foto’s die Frans Goddijn gemaakt heeft zijn erg leuk en geven een goed beeld van hoe Els door haar loopvrienden in het zonnetje is gezet.

De eerste marathon liep Els in Amsterdam in 1998 in een tijd van 3.43. In 2000 pakte ze de draad weer op, maar in 2005 kreeg ze het loopvirus pas echt te pakken. Zij liep dat jaar 20 marathons en 2 50-km wedstrijden. Els liep de meeste wedstrijden in Nederland, hoewel ze oa ook de marathons van New-York, Praag, Helsinki, Rome, Budapest, Antwerpen en Parijs heeft gelopen. In Helsinki liep ze haar PR van 3.35.58 op de marathon. Haar langste afstand was het Rondje van Amsterdam met zijn 61,5 km. Dit jaar liep Els al 3 50-km lopen (Amsterdam, Parijs en Assen). En Els stopt niet bij de 100, want komende zaterdag 29 augustus loopt zij de 50 km lange Monnikentocht.

Kortom op naar de volgende 100!
 
 
[ top pagina ]
 

 
 
 
Ben Mol gaat 600 ste marathon lopen in Soest

Ben Mol gaat 11 oktober a.s. zijn 600 ste marathon lopen in Soest, de Peijnenburg Bosmarathon in de prachtige bossen van Laag Hees. Het heeft er lang om gespannen maar het touwtrekken tussen de organisatie van de Budapest marathon en hoofdsponsor Peijnenburg Koek van de marathon in Soest is in het voordeel van de laatste beslecht.
En dat is goed nieuws voor alle loopvrienden van Ben die bij deze van harte uitgenodigd zijn om hem te vergezellen tijdens deze prachtige natuur marathon. Het wordt geen groepsmarathon omdat Ben veel te hard gaat maar er is na afloop wel een groepstoast om Ben te feliciteren. Ben heeft toegezegd geduldig aan de finish op iedereen te wachten. En dat typeert de sportman die hij is.
600 marathons en ultra’s gelopen in een jaar of 18. En daar zaten een paar gemene stukjes bij. Een memorabele prestatie, zeker gezien in het licht van de medische tegenwind die Ben had voordat hij aan deze inmiddels mooie loopcarrière begon.
De Shakespeariaanse uitdrukking “Ik loop, dus ik leef “ gaat niet alleen op voor William maar geldt zeker ook voor Ben en het is hem van harte gegund. Het gerucht dat Ben de laatste tijd wat minder makkelijk loopt kan ik gemakkelijk ontzenuwen. Dat is grote onzin. De waarheid is dat Lies, het meisje van Ben, hem verboden heeft om nog nieuwe loopschoenen te kopen. Zij vindt het mooi geweest. Ben moet dus zo lang mogelijk met zijn oude loopschoenen zien te doen en daarom slaat hij nu af en toe een weekeinde over en loopt hij zo zuinig. Behalve als hij een fotograaf ziet. Dan schakelt hij soepel naar de hoogste versnelling, demarreert met de snelheid van het licht bij zijn concurrenten weg, snijdt hen de pas af, maakt zich zo breed mogelijk, zet zijn charmante zondagse gezicht op om dan precies voor de fotograaf zijn snelheid terug te brengen tot menselijke proporties om te voorkomen dat de foto onscherp wordt. Maar zodra de fotograaf gepasseerd is laat Ben, bescheiden als hij is, collega lopers beleefd voor gaan. Hoogtepunten zijn er teveel om op te noemen en zijn bij zijn loopvrienden genoegzaam bekend. Insiders weten dat Ben ondanks zijn jeugdige tred de helft van zijn wilde haren kwijt is en de ultra’s niet meer allemaal doet. Maar of Lies hem op korte termijn mee krijgt naar de Bingo-avonden in buurthuis De Laatste Halte valt ernstig te betwijfelen. Er is nog een onzinnig gerucht. Sommige van u hebben onder de douche gezien dat Ben een apparaatje onderhuids heeft laten inbrengen. Een pacemaker wordt er gefluisterd. Ook kletskoek. Het is een babyfoon omdat Lies precies wil weten wat hij uitspookt. Ja, Lies is stapelgek op haar Ben. En naast de boost voor zijn gezondheid is Lies misschien wel het mooiste wat de loopsport Ben heeft opgeleverd. Dat maakt het voor Ben ook makkelijker als hij over een jaar of twintig het lopen een beetje gaat afbouwen. Dan kan hij nog vaker bij zijn Lies zijn en dan kan die babyfoon er ook weer uit.
Dan nog even over Peijnenburg. De onderhandelingen tussen het management van Ben en Peijnenburg zijn stevig geweest. En natuurlijk heeft Ben weer aan zijn collega lopers gedacht. Ben’s management heef het voor elkaar gekregen dat de sympathieke directie van Peijnenburg Koek alle personeel terug heeft geroepen van vakantie om de komende 4 weken in ploegendiensten de klok rond speciale Ben Mol Volkoren Peijnenburg Koeken te bakken zodat iedere finisher op de hele marathon deze speciale koek krijgt. En daarmee heb ik dan gelijk het geheime dieet achter het succes van Ben verklapt.
Geachte lopers, tot 11 oktober in Soest. En mocht u een kleine attentie voor Ben mee willen nemen dan doet u Ben het meeste plezier met een paar oude loopschoenen. Maar niet tegen Lies zeggen hoor!

Met sportieve groet van een loopvriend,

Francis Spoelstra.
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]
 

 
 
 
Hieronder een reactie vanuit onze organisatie Rijkevorsel-Leeft op het door UltraNed gepubliceerde artikel “de schande van Rijkevorsel” van de heren Francis Spoelstra en Johan Engelen. (Zie http://www.ultraned.org/v_item/f4750_2009_07.php)

Zoals iedere organisatie die dergelijk evenement organiseert trachten wij op een positieve manier te leren uit onze onvolkomenheden en zo te bouwen aan een hoger niveau voor elk jaar dat volgt.

Ook vanuit onze verantwoordelijkheid als organisator ten opzichte van alle andere atleten (1040 – 2 = 1038 deelnemers stratenloop en marathon), sponsors, hulpdiensten, medeorganiserende gemeentebesturen en 350 vrijwilligers willen wij onze verantwoordelijkheid opnemen en de waarheid van “de schande van Rijkevorsel” naar buiten brengen.

Vandaar hieronder een weergave van de feiten van 4 juli laatstleden, uitreksel uit wedstrijdverslag door wedstrijdleider.

Omstreeks 20u00 krijgen wij een bericht van onze bezemwagen die assistentie vraagt, onze wedstrijdleider begeeft zich per motor ter plaatse en komt uit bij twee wandelende atleten die de bui al zien hangen en bij het naderen van de motor terug beginnen lopen. De twee atleten de heren Spoelstra en Engelen worden op een waardige en aanmoedigende manier gevraagd naar hun toestand en als enig antwoord krijgen wij te horen dat wij niets van wedstrijdschema’s kennen en dat zij één minuut voor tien over de eindstreep zullen lopen in Rijkevorsel.

Aan beide atleten wordt duidelijk kenbaar gemaakt dat zij de laatste wisselpost in Sint Lenaarts ten laatste om 21h10 dienen te bereiken (op dat moment niet meer haalbaar). Den Belg en den Hollander verklaren zich akkoord met deze afspraak, om hen niet op te houden verlaat de wedstrijdleiding deze twee allerlaatste atleten en gaan ze richting Sint Lenaarts. Alle resterende lopers die richting Sint Lenaarts lopen worden positief opgemonterd en iedereen krijgt dezelfde afspraak als onze twee laatste vrienden, 21h10 Sint Lenaarts halen of stoppen.

21h00 Sint Lenaarts
Loper Jan Van Den Kieboom passeert

21h10 Sint Lenaarts
Wedstrijdleiding beslist dat resterende lopers uitgesloten worden uit koers.

21h20 Sint Lenaarts
De heer Spoelstra en Engelen passeren en er wordt hen officieel medegedeeld dat voor hen hier de wedstrijd stopt en dat zij zich richting pendelbus dienen te gaan. Zij weigeren te stoppen, er wordt hen gemeld dat zij zich nu buiten competitie bevinden en dat zij wel op eigen risico (getuigen in overvloed) de wedstrijd mogen voltooien, zij zullen echter niet opgenomen worden in de uitslag.

De bezemwagen en het Rode Kruis en 3 motoren sluiten zich aan bij de laatste loper die binnen de tijd onze controlepost te Sint Lenaarts passeerde.

21h59 Rijkevorsel
Aankomst Jan Van Den Kieboom

22h10 Rijkevorsel
Sluiting van de tijdsopname


De heren Spoelstra en Engelen werden dus officieel uit koers gezet, maar krijgen toch nog de toelating om het verdere parcours van de marathon te lopen en dit op eigen verantwoordelijkheid. Er werd zelfs nog een sympathieke motorrijder opgeofferd om de twee heren veilig aan de meet te krijgen.

Wat wij ook zeer betreuren is dat de heer Spoelstra zijn botte pijlen richt op het Rode Kruis, de instantie waarmee we al drie jaar na elkaar een perfecte samenwerking hebben in onze marathonorganisatie. Als je officieel uit koers genomen wordt, maar dit bevel totaal naast je neerlegt (woordbreuk door beide heren) is het ook evident dat wij dan voor deze twee heren geen persoonlijke Rode Kruisondersteuning op maat organiseren.

Voetnoot en misschien nuttig om weten dat in het eerste jaar dokter Beaucourt ons gefeliciteerd heeft voor de perfecte onderlinge organisatie.

Namens VZW Rijkevorsel Leeft
Met sportieve groeten,

Dirk Holemans

Rijkevorsel Leeft
http://www.rijkevorsel-leeft.be 
 
[ top pagina ]
 

 
 
 
Tussenstand inschrijvingen

100 kilometer
Voor de 100 kilometer (de basisafstand van de RUN) staat de teller van de inschrijvingen op dit moment op 63. Hopelijk komen er nog een aantal lopers bij. Wat opvalt is dat er in verhouding veel deelname is uit het buitenland. Er komen atleten uit Oekraïne, Denemarken, Amerika, Tsjechië, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen. Hieronder een aantal lopers die het fenomeen Winschoten kennen. Onder hen de winnaar van 2008 Daniël Oralek (CZE), Chad Ricklefs (USA), Jaroslaw Janicki (POL) en bij de vrouwen Anne Cécile Fontaine (FRA) die tijdens de WC 24 uur in Bergamo eindigde als winnares. Bij de mannen 7 lopers met een PR onder de 8.00 uur. Bij de vrouwen heeft Maren Skau (DEN) de snelste tijd, gelopen in 2007, met 8.33.43 uur.
Het Nederlands Kampioenschap (NK) is verbonden aan de RUN. Bij de mannen is het kampioenschap goed bezet. Van de Nederlandse deelnemers zijn er 34 lid van de Atletiekunie en ik hoop dat zij er een leuke, spannende strijd van gaan maken.
Bij de vrouwen is het een ander verhaal, van de zeven vrouwelijke inschrijvers zijn er “slechts” twee Nederlanders, waarvan één geen lid is van een vereniging. De regels zeggen dat er minimaal vijf inschrijvers moeten zijn, waarvan er minimaal drie moeten starten om een NK door te laten gaan. Dit is nu zeker nog niet het geval. Dus mijn oproep: De titel is vacant…………..wie wordt de opvolgster van Ida Verduin??

50 kilometer
Dit jaar naast de open wedstrijd ook selectiewedstrijd voor de IAU 50 km Trophy waarvan de finale wordt gehouden op 31 oktober in Gibraltar. Info hierover kun je vinden via onze site http://www.runwinschoten.nl. De belangstelling voor deze wedstrijd is groter dan vorig jaar. Op deze startlijst overwegend Nederlandse deelnemers. Van de 64 die zich hebben aangemeld komen er zes uit het buitenland, waaronder ook de winnaar van 2008 de Rus Andrey Ivanov. Opvallend in deze lijst is dat er ook een aantal (voormalige??) 100 kilometer lopers op staan, onder andere Jodi Kremer, Lydia Doornbos (komt terug nadat ze twee keer moeder is geworden), Gerry Visser, Simon Pols en Jacob Visser.
Op beide afstanden naast “trouwe” deelnemers ook nieuwe namen. Hopelijk blijft een deel het ultralopen omarmen en groeit het aantal wedstrijdlopers in Nederland. Naar ik hoop blijven er ook mensen lopen die de officiële internationale wedstrijden als een uitdaging en doel zien.

10 x 10 kilometer estafette
Zoals het nu lijkt zal het aantal deelnemende teams gaan in de richting van het aantal van 2008. Zo’n 200 ploegen verwachten we aan de start. Hier veel teams die al eerder in Winschoten waren, maar zeker ook komen we nieuwe teamnamen tegen. De estafette is met uitstek een evenement om samen met collega’s, buren of clubgenoten 100 kilometer af te leggen. Na afloop zijn er in Winschoten voldoende gelegenheden om onder het genot van een hapje of drankje de prestaties door te spreken en de dag gezellig samen af te sluiten.

De STUW (organisatie RUN) zorgt voor vertier op en rond het parcours en de bewoners van straten aan het parcours zullen u met veel enthousiasme begroeten op 12 september.

Zien wij elkaar??

Liesbeth Jansen
( racedirector <at> runwinschoten.nl ) 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]