Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Nieuws actueel
27 okt 2019
Wereldrecord vrouwen van Camille Herron op de 24 uur
26 okt 2019
WK 24 uur over de helft
22 okt 2019
Backyards Ultra's, de nieuwe trend in het ultralopen
21 okt 2019
Uitslagen en wedstrijden weekend 19-20 oktober
Nieuws in 2019
Nieuws in 2018
Nieuws in 2017
Nieuws in 2016
Nieuws in 2015
Nieuws in 2014
Nieuws in 2013
Nieuws in 2012
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* 31 mrt 2012: Van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse zee
* 30 mrt 2012: Jan
* 29 mrt 2012: Pacer gezocht
* 26 mrt 2012: Tussenstand M&U Cup na Lier
* 26 mrt 2012: Ultraloop en Marathon Gilze
* 24 mrt 2012: The participants in the 100 mile race of the JKM
* 22 mrt 2012: Ronde van Aruba 13/14 april 2012
* 19 mrt 2012: Nog 33 nachtjes slapen ....
* 15 mrt 2012: In Bed met Jan Knippenberg
* 13 mrt 2012: Tussenstand M&U Cup na Binnenmaas
* 11 mrt 2012: Geslaagde eerste editie van de Salland Trail
* 9 mrt 2012: De inschrijvers voor de Jan Knippenberg Memorial 2012
* 8 mrt 2012: Wordt Steenbergen 24 uur het leukste hardloopevenement van Nederland?
* 7 mrt 2012: Tussenstand M&U Cup na Stein
* 5 mrt 2012: Nederlandse bestprestaties 6 uur in de verschillende leeftijdsklassen
* 4 mrt 2012: Bram van Rijswijk maakt favorietenrol waar
* 4 mrt 2012: Twintig jaar Zestig van Texel en JKM
* 2 mrt 2012: Voorbeschouwing 6 uur van Stein
* Februari
* Januari
Nieuws in 2011
Nieuws in 2010
Nieuws in 2009
Nieuws in 2008
Nieuws in 2007
Nieuws in 2006
Nieuws in 2005
Nieuws in 2004
Nieuws in 2003
Nieuws in 2002
Nieuws in 2001
Nieuws in 2000
Nieuws in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
NIEUWS van April 2012
 
Op 31 maart werd voor de 35e keer de Ardense trail Crêtes de Spa gelopen. Maar in 2012 werd er voor de eerste keer een ultratrail gelopen van ruim 50 km. Op de website wordt zowel over 53,3 als 50,5 km gesproken. Nou ja de juiste afstand is bij een trail van minder belang. Het gaat om de wedstrijd zelf, om de beleving en om de hoogtemeters. De deelnemers moesten onderweg 1.800 hoogtemeters overbruggen, inclusief twee skipistes: de Thier des Rexhons in Spa zelf en de Mont des Brumes in Stoumont.

De wedstrijd werd hardgemaakt door de Belgen Thomas Beirnaert en Sven Francet en de Nederlander Thomas Dunckerbeck. Beirnaert won in een supertijd van 4.03.08, Dunckerbeck werd tweede in 4.16.57 en Francet werd derde in 4.23.10. Francet werd nog bijna van het podium gelopen door de Nederlander Ralf Preibisch die 4.23.40 liep. We kennen Ralf allemaal als een begenadigd 50 km wegloper, maar op een niet te lange en lastige trail kan Ralf met zijn snelheid dus goed meekomen.

Bij de vrouwen won de Nederlandse Tineke van den Berg in een knappe tijd van 4.47.11, ruim voor Chantal van der Geest in 5.14.16 en de Belgische Christiane Blaise in 5.41.05. Chantal kennen we allemaal van haar overwinning in de 60 km van Texel afgelopen jaar, maar Tineke is voor de meesten een nieuwe naam. Ze liep afgelopen jaar een marathon van 2.58.11 in Amsterdam en kwam samen met Ronnie Duinkerken naar het trailweekend dat afgelopen januari door MudSweatTrails en Ultraplatform werd georganiseerd. Daar bleek dat zij een enorm talent had voor het trail lopen, ze liep zonder problemen met de snelste groep mee. Voordeel voor haar is dat ze veel ervaring heeft in het mountainbiken, net als Thomas Dunckerbeck. Super dat Tineke in haar eerste ultra trail meteen al haar talent laat zien, dat belooft wat voor de toekomst.

De link naar de uitslag is te lang voor Ultraned, vandaar dat ik een link doe naar het forum van Ultraplatform waar een verwijzing naar de uitslag staat http://forum.ultraplatform.nl/viewtopic.php?p=4600 In totaal 242 lopers haalden de finish, waarvan de laatste net binnen de 9 uur.


Henri Thunnissen

NB. De wedstrijd was uiteindelijk 51 km lang. De route die over een landgoed liep werd op het laatst omgelegd, omdat de organisatoren geen toestemming kregen om over het landgoed te lopen. Tineke van den Berg schreef een uitgebreid verslag over haar belevenissen wat op de website van MudSweatTrails staat: http://www.mudsweattrails.nl/cretes_de_spa_2012 Aanbevolen! 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]
 

 
NIEUWS van Maart 2012
 
Iedere keer verzin je weer iets anders, over de Rocky Mountains, dwars door heel Oostenrijk, Parijs – Amsterdam en vorig jaar van Italië naar huis. En nu dus van water naar water langs de Pyreneeën. Hardlopen is leuk en om het nog leuker te maken plak je er een mooie locatie aan vast, liefst waar je nog niet geweest bent zodat je met plezier iedere dag uitkijkt naar waar je benen je die dag heenbrengen.

Ná start en finish uitgekozen te hebben kijk ik op http://www.fietsvakantie.eu/ en zie precies welke fietsroutes er zijn voor de mooiste en rustigste wegen en weggetjes en bestel de kaarten die nog veel leuke achtergrond informatie geven. Het is dan ook eigenlijk een fietsvakantie maar dan hardlopend. Dit keer is het voor het grootste deel de “Katharen-Basken” route geworden tussen San Sebastian en Marseille.

Het principe blijft voor mij hetzelfde, per dag tussen de 40 en 60 km hardlopen. Overnachten op een camping of “wild” als er niks in de buurt is of er is gewoon een heel mooi plekje. Eten bestaat uit brood, in dit geval stokbrood en “warm” eten worden de kant en klaar blikken die ik met een lepel leegschep. De afwas bestaat dan uit welgeteld één lepel. Tussendoor onder het lopen pak ik wel iets van een muesli reep of zo. Drinken doe ik allerlei frisdranken door elkaar. Verfrissend met veel suiker en gewoonlijk na een kilometer of 30 begin ik met cola. Thuis raak ik geen frisdrank en al helemaal geen cola aan, nooit! Maar bij een ultra loop drink ik niet anders.
Dit keer loop ik weer alleen, Peter Suijkerbuijk heeft zijn kinderwagen op marktplaats gezet en een tweede maatje zoals Peter vind ik vast niet meer. Maar goed, ik heb vaker alleen gelopen en dat lukt nu ook wel weer. Het is dus duidelijk dat er geen begeleiding is en alle bagage zoals kleding, tent, slaapzak, eten en drinken ed in een kinderwagen voortgeduwd wordt tijdens het lopen. Wel één van de beste kinderwagens ofwel babyjoggers die er te krijgen zijn en wel de “Chariot Couger”. Zie foto waar ik vorig jaar nog met Peter Suijkerbuijk onderweg was van Italië naar huis. (Noot redactie: helaas kunnen we geen foto’s plaatsen).

Waarom….ja natuurlijk, er moet wel een doel zijn want hoe leuk het ook lijkt, het blijft wel zwaar en echt helemaal voor de lol is het ook weer niet. Het is echter wel één van de mooiste manieren om goed getraind te verschijnen aan de start van de 24 NK in Steenbergen.

Voor geïnteresseerden wordt er een blog bijgehouden onder een apart “kopje” op de site http://avhera.nl/

Peter Rietveld
 
 
[ top pagina ]
 

 
 
 
Lopend door het duin, over de vlakten en heuvels, dacht ik: ik schrijf over Jan, mijn grote vriend. Vrienden waren we. We wisten dat, zonder het ooit uit te spreken. Vlak voor zijn dood konden we eigenlijk nergens meer over praten.

Vriendschap is iets zeldzaams. Ik heb me ook wel eens zwaar vergist. Vriendschap totdat de ‘vriend’ vond dat ik niet meer paste in wat hij in zijn hoofd had. Achteraf blijft spijt, spijt dat je ooit vertrouwelijk bent geweest. Je vraagt je af: is het vriendschap geweest? Waarschijnlijk niet. Vriendschap is onbaatzuchtig, zonder voorwaarden. Je wordt geaccepteerd zoals je bent. Jan was zo. Het deed er eigenlijk niet toe waar je het over had of wat je zei, je hoefde niet op je woorden te letten, je kon jezelf zijn. We begrepen elkaar, hadden ruzie en vergaven elkaar. In no time was alles weer goed, alsof er nooit wat was voorgevallen. Vele kilometers liepen we – bij nacht en ontij, in alle weersomstandigheden – en nooit raakten we uitgepraat. We vulden de ruimte met ons geouwehoer.

Eens had ik met de IKON-radio al praktisch een vaste afspraak om dat gepraat van ons live op de radio uit te zenden, vanaf twaalf uur ’s nachts, terwijl wij zouden lopen door de duinen. Om een of andere reden liet de radioman met wie ik de afspraak op zijn initiatief had gemaakt, niets meer horen en dus is het nooit doorgegaan. Misschien maar goed ook. Nu zweeft alles in de eeuwige lucht, gelijk aan de Keltische sagen van Oud-Brittanië.

Zo’n dertien jaar geleden, krachtig en jong waren we nog, liepen we in een sneeuwjacht. De temperatuur was overdag tien graden onder nul. Het was de strenge winter van ’85 of ’86. We liepen vele kilometers. ’s Morgens om zes uur waren we begonnen in het donker. Hij klaagde, zoals altijd. Maar toen het in de namiddag alweer donker werd en we behoudens enkele stops nog steeds liepen, zag ik zijn ware kracht.
In de buurt van het Noordzeekanaal bij de Hoogovens draaiden we weer tegen de felle noordenwind in. Ik was kapot en leeg en zei tegen hem er volledig door te zitten. We moesten nog zo’n vijftien kilometer. Hij stelde me voor achter hem te gaan lopen. Zijn fragiele lichaam brak de wind, wapperend om me heen. Zijn schuifelpas, vlak bij de grond, leek nog uren voort te kunnen gaan. Toen besefte ik wat een legendarische loper hij was en ik wist dat zijn beste wedstrijden de trainingen waren.

Een half jaar voor zijn dood, de laatste keer dat we samen liepen. Vanaf zijn huis bij de vuurtoren van Texel naar mijn huis in Castricum. Op Texel, langs de Hoge Berg, het oerlandschap, de keileembult, het oudste stukje Noord-Holland. Het lag er al toen de Noordzee tienduizend jaar geleden nog een toendra was, een steppegebied waar – zoals hij vertelde – jagers zwierven en de Hoge Berg waarschijnlijk als uitkijkpost diende.
Hij was moe en de koude maartse wind vergezelde ons met hagelbuien, nadat we vanaf de boot de kop van Noord-Holland hadden getrotseerd. Op de Hondsbosse Zeewering stilstaand, zei Jan dat hij niet goed kon inademen en dat hij dat al een tijd had. Ik reageerde: ‘Ja, maar jij hebt ook altijd wat. Laten we doorgaan, we koelen zo af.’ Ik voelde me onderkoeld, keek naar Jan met zijn broodmagere 62 kilo bij 1.86 en dacht: jij hebt het nog kouder. We zwoegden voort.

Toen de dubbele ronde van Texel: 120 kilometer, tweemaal om het eiland, tweede Paasdag 1995. Vanaf de start om vijf uur ’s morgens stormde Knip weg, om nog een stoutmoedige poging te wagen en de arrogante, tot Duitser genaturaliseerde Rus te forceren tot een tempo van veertien á vijftien kilometer per uur. In de Slufter haalde ik hem in. Hij leek gebroken en ik zei: ‘Jan, probeer nog wat mee te gaan’. En toen, alsof hij het voorvoelde, zei hij: ‘Ga door, Teun, vanaf nu zul je het alleen moeten doen.’

Na afloop, in de sporthal in Den Burg leek hij geknakt. Het was achteraf gezien al een afscheid. Dat laatste gesprek over die jagers bij de Hoge Berg was de laatste keer dat we samen spraken. Daarna spraken we niet meer, we babbelden wat. Maar echte vrienden die samen spraken, kunnen alleen nog maar zwijgen als het afscheid nadert. En dus keken we samen uit zijn raam naar Vlieland en de Waddenzee en het duin en de vele zandpaadjes, waarlangs we gingen, vele, vele kilometers, en we zwegen.

Nu ligt hij, mijn grote vriend, samen met de toendrajagers begraven op het kerkhof op de Hoge Berg.

Ron

Noot van de redactie. Met dank aan Carel Schrama voor de suggestie om deze column van Ron Teunisse hier nog eens op Ultraned te publiceren in de aanloop naar de 10e Jan Knippenberg Memorial. De column is oorspronkelijk verschenen in Runner’s World (april 1999) en later ook opgenomen in De koerier die nergens bij hoort, het boek waarin alle pennenvruchten van Ron gebundeld zijn. Een zeer begerenswaardig hardloopboek dat bij elke sportliefhebber in de kast zou moeten staan. Het boek is trouwens nog steeds verkrijgbaar, zie http://www.ronteunisse.nl

Volgende week donderdagmiddag 5 april vind op RTV-Noord-Holland een interview plaats met Ron Teunisse en Mikel Knippenberg. Het programma begint om 17:15 (Noordhollands Diep). 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]
 

 
 
 
Voor het pacerteam van de Rotterdam Marathon op 15 april is men nog op zoek naar een pacer voor 3u15'.

Kandidaten kunnen zich aanmelden bij Ramiro: ramiro@wpsportmedia.nl

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ]