Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
27 dec 2019
BTS 170K Indonesië
27 nov 2019
Kleiner KoBoLT 23/24 november 2019
18 nov 2019
6 hours joensuunightrun
14 nov 2019
Albi WK 24 uur 26 en 27 oktober 2019
Verslagen in 2019
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Augustus 2003
 
Bij deze temperaturen vragen vele lopers zich af wat wel en niet kan. Ik deed een week geleden mee aan de marathon-3-daagse en ondervond de hinder van de hitte, ondanks dat dit niet de rede was waarom ik de derde dag uitstapte. Afgelopen weekend liep ik de marathon van Monschau met een heerlijke vroege, koele start en een zeer warme finish. Wat kan en wat kan niet. Onderstaand artikel vond ik op een Duitse site en heb geprobeerd dit te vertalen om een ieder hier over te informeren. Soms denken we dat we de hele wereld aankunnen met alle gevaren van dien.

Groetjes Henk Sipers http://members.home.nl/ultrasport/index.htm


De poriën van de huid proberen door verdamping van zweet de lichaamstemperatuur te doen dalen. Het waterverlies moet door veelvuldig drinken gecompenseerd worden. Door het zweten verlies je ook mineralen zoals magnesium, maar ook ijzer en andere sporenelementen. Bij droge warmte merkt men minder van het zweten dan in een vochtige omgeving. Bij de hoge temperaturen kan ook meespelen de zon en de stresscombinatie jetlag, voedselverandering, hoogte en zwoel weer.

Trainen:
Drink voor het lopen veel sappen met magnesium, natriumrijk mineraalwater, groentesap en vruchtenthee. Begin de training goed gehydreert. Bij loopbelastingen van langer dan een uur moet je onderweg drinken. Vermijdt koffie en alcohol. Eet mineraalrijk.Draag lichtkleurige kleding, zoals luchtige shirts, korte broek en eventueel een cap met nekbescherming. Wrijf potentiële schuurplekken, zoals onder je armen en tussen je benen, in met vaseline. Bescherm je tepels. Vermijdt directe zonnestraling en ozon, loop s ‘morgens en s’ avonds en vooral op schaduwrijke plekken.

Bij wedstrijden:
Loop maar kort in, en neem drinken mee naar de start. Maak je hoofd en shirt nat met water. Drink van af het begin van de wedstrijd en schudt water over je hoofd. Draag dunne synthetische sokken die niet dubbel gaan zitten. Zoek tijdens de wedstrijd de schaduw op en loop op plekken waar de wind waait. Bij vroege start (koel) kan de eerste helft bewust iets sneller gelopen worden.

Na de wedstrijd:
Vul onmiddellijk na de wedstrijd het vocht te kort aan, vermijdt alcohol, die verzwakt het immuunsysteem en verlangzaamt het regeneratievermogen.

Sinds weken vragen vele lopers zich af of ze wel moeten lopen met dit hete weer. Ook vanwege het feit dat velen zich voorbereiden op een herfstmarathon. Het trekt de meeste naar het zwembad en een alternatieve training wordt gestart. Dat is allemaal prima maar niet iedereen is zo verstandig. Zo worden de omstandigheden snel vergeten en wordt de gezondheid op het spel gezet. Zo kan de training snel met een Kreislaufkollaps (flauw vallen) eindigen.

Genoeg drinken:
Wie beweegt, begint te zweten. De functie van het zweten is het lichaam te beschermen tegen oververhitting. Als het zweten stopt op gronde van vochtverlies, dan ben je er zeer slecht aan toe. Dit moet je vooral voorkomen. Om het lichaam continu door te laten zweten moet je een liter water per uur drinken tijdens de training.

Mineralenverlies:
Zweten heeft ook een klein nadeel, je verliest waardevolle mineralen. Daarom is het verstandig mineraalwater (met natrium) vruchtensap of isotonische drank tot je te nemen.

Opgepast OZONALARM
Bij hoge temperaturen vormt zich door de UV-straling van de zon ozongas. Dit gas irriteert de luchtwegen en kan in de longen ontstekingen van de longblaasjes veroorzaken en zo de ademhaling beïnvloeden. Ongeveer 10-20 % van de bevolking zijn daar gevoelig voor e hebben hevige reacties hierop. Op enkele plaatsen is s ‘middags de kritische waarde van 180 microgram Ozon per kubieke meter overschreden. Waardes onder de 120 microgram kunnen bij deze mensen al een reactie veroorzaken zoals een zware astma-aanval.

Bij welke temperaturen kan men trainen?
Experts raden aan alleen bij temperaturen onder 25 graden Celsius te trainen.

Warmte heeft een negatieve invloed op je prestaties. Wie wel eens heeft deelgenomen aan een wedstrijd tijdens grote hitte, die weet dat hij enkele dingen kan vergeten tijdens deze wedstrijd zoals b.v. een goede tijd. Dit komt vanwege het feit dat het meeste bloed circuleert in de oppervlakkige circulatie en daardoor het spierweefsel niet meer voldoende voorziet met zuurstof en voedingstoffen. De spieren werken dan als bij een sprinter, in het anaërobe bereik. Het gevolg: Het lichaam kan niet de normale prestatie neerzetten.

vertaald van de site http://www.laufen-in-koeln.de

 

 
[ top pagina ]