Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
3 feb 2020
Dutch Coast Ultra by Night 31/01/2020, Afscheid.
3 feb 2020
DCURbN JUBILEUM EDITIE
27 dec 2019
BTS 170K Indonesië
27 nov 2019
Kleiner KoBoLT 23/24 november 2019
Verslagen in 2020
* Februari
* 3 feb 2020: Dutch Coast Ultra by Night 31/01/2020, Afscheid.
* 3 feb 2020: DCURbN JUBILEUM EDITIE
Verslagen in 2019
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van April 2005
 
Vliegen happen in Gistel.

Een prachtig weekend zit er aan te komen en er staan heel wat wedstrijden op de rol. Als Antwerpenaar heb ik de keuze uit zondags de 10 miles te lopen of zaterdag voor de 50 km te kiezen. Hiervoor moet ik dan wel naar Gistel rijden. Toch kies ik als Ultraloper voor het laatste. Het is niet de eerste keer dat ik de reis richting kust mag afleggen want in het verleden werd hier al een 6 uurs en een 60 km wedstrijd gehouden. Dus weet ik wat me te wachtten staat.

Na een voorspoedige reis kom ik in Gistel en is het nog wat zoeken naar de start en inschrijving. Leo Pardaens zoekt ook en neemt me mee voor de laatste meters en weldra zien we de Technische school al liggen. Ook hier hebben we de keuze tussen een 10 mijl en de 50 km. Onze keuze was al gemaakt en het verwonderd ons dat er eigenlijk weinig deelnemers aan de start verschijnen. Goed, het is dan wel de eerste editie van deze 50 km, maar een Ultraloper zou hier toch mogen verschijnen, al is het maar om de organisatie met en van Jan Vandendriesche moreel te steunen. Ook omdat hier een ticket voor de finalewedstrijd van de 50 km trophy in Palermo te verdienen is. Je moet hiervoor wel onder de 3,20 uur blijven, een opgave die voor mij te zwaar is. Grote namen zijn wel aanwezig. Mark Papanikitas, zal in strijd gaan met en tegen- Ivan Hostens tegen de Franse concurent Barcza Sandor. Verder zijn er nog de immer sterke Tom Hendriks en Rudy Vercruysse en nog mijn persoonlijke tegenstander Gino Lauwen. Bij de vrouwen staat de overwinning al vast. Ines Jaquemart is aan de startlijn verschenen. Zij loopt nog enkel voor haar ticket richting zonnige zuiden maar moet daarvoor wel onder de 3,50 uur blijven 40 deelnemers voor de 50 km, enkele estafetteploegen en nog wat starters voor de 10 mijl staan aan de meet. Te wachten op het schot. Dat blijft wat uit en we lopen ons nog vijf minuten warm.

Dan eindelijk het teken dat het gaat beginnen. We krijgen een aanloopronde van 2 km voor de voeten gevolgd door zes ronden van 8 km door de West-Vlaamse polders. De estafetteploegen krijgen ronden van 4 km te verwerken zodat we, voor zover dat dan mogelijk is, geen hinder hebben van elkaar. Het sein wordt gegeven en we stormen de opengebroken straat uit. Overal zijn ze aan het werken zo ook hier. Het lijkt wel of we over de Antwerpse Leien mogen lopen. Dan enkele asfaltwegen, die er desondanks wat golvend bijliggen (je merkt het in het begin nauwelijks) en een fietspad dat onverhard ligt en het rondje zit erop.

Nu het echte werk. Vooraan zijn de koplopers weggesneld en zullen we Mark, Sandor en Ivan pas na de meet terug zien. Ik blijf in het spoor van Tom Hendriks, Gino Lauwen en Gert Mertens. Na een halve ronde vinden die laatste twee dat het tempo te laag is en snellen ze van ons weg. We lopen dan toch op 21 minuten per 5 km. Perfect op schema voor de door mij gestelde 3,30 uur. Beide heren lopen snel uit en Tom en ik wagen een gok. Wanneer zien we ze terug? Tom houdt het op het 25 km punt maar ik denk eerder al, en gok op de 20 km. Tom zal in zijn geval gelijk krijgen.De eerste twee ronden lopen we samen te keuvelen en moeten geregeld de mond dicht houden want de vliegen storten zich als het ware recht naar binnen. Ze komen af op het zweet dat zich door de warmte op ons lichaam nestelt. Verder is het een wat eentonig lijkend rondje. Maar door de lengte is het wel goed in te delen. Nu kom je rond het marathonpunt weer over de meet en kan je je eindtijd een beetje bepalen. Na twee ronden kan Tom mijn geklets niet meer harden en snelt van me weg. Toch zal hij later beweren dat hij niet versnelde maar mijn 5 kmtijden blijven tussen de 20,45 en 21 minuten schommelen. Ook die zie ik niet meer terug in deze wedstrijd. Ik lig momenteel op de zevende stek maar neem daar geen genoegen mee. Het gaat best goed, geen last van de benen en zo en het is best wel leuk om eenzaam de rondjes af te malen.
Dan steekt mijn inmiddels bekende probleem weer de kop op. Na 35 km krijg ik weer maagproblemen nadat ik een bekertje cola gedronken heb. Ik loop te kokhalzen over de weg. Net op het moment dat ik om minder dat 50 meter achter Gert loop en op het punt sta hem in te halen. Ik ga bewust niet aan de kant en probeer geforceerd verder te lopen. Het lukt, zij het moeizaam. Dan ben ik Gert voorbij en lig ik zesde. Dat zegt ook de speaker dus mag ik ervan uitgaan dat mijn kans op een goede klassering er nog inzit. De vier koplopers bijhalen kan ik niet, die zijn te hoog gegrepen voor mij, maar ik richt mijn doel op Gino Lauwen. Die is verbazend sterk bezig en het duurt even voor ik hem in de gaten krijg. Althans dat denk ik als ik iemand in het zwartgekleed voor mij uit zie lopen. Mis dus, het is een estafetteloper. Het duurt nog 3 kilometer voor ik Gino te pakken heb. Rond 39 km haal ik hem aan dezelfde drankpost (met hetzelfde euvel) bij. Nu moet ik wel aan de kant om over te geven maar haal de verloren tijd snel weer in. Gino reikt me de hand en ik probeer hem nog mee te krijgen. Het gaat niet zodat hij achter blijft. Ik snel weg en heb in no time een gat van honderden meters geslagen. Als ik het fietspad weer afdraai kom ik even het dorp in en mag ik de laatste ronde ingaan. Tot hiertoe had ik steeds hetzelfde tempo of sneller (nu rond de20 min/5 km) maar nu ik geen direct doel heb, buiten een persoonlijk record lijkt het me moeilijker te gaan.. De tijd zal het later uitwijzen ook. Ik loop de volgende 5 km in 23 minuten zodat mijn P.R. op 3,30 u blijkt staan. Jammer maar helaas. Het zat er niet in.

Nu mag ik als 5e over de meet lopen en mijn eindtijd is dan zo slecht nog niet. Ik rond de 50 km af in 3,33.07 uur. Wat zijn nu drie minuten in een mensenleven? Gino volgt al snel op 3 minuten terwijl Gert minder dan een minuut achter hem ligt. Ook voor hen is het spannend geweest. Nog even mag ik na winnaar Mark op het podium om geïnterviewd te worden (Best gezellig) en een voor een druppelen de finishende deelnemers binnen. Amper drie deelnemers zijn onder de limiet gebleven, Mark Papanikitas(3,01.32u), Sandor Barcza(3,03.12u) en Ivan Hostens (3,14.47 u). Tom Hendriks komt net 7 minuten te kort en ik mis dat ticket met net 13 minuten en zeven seconden. Toch ben ik tevreden. Nu is alle hoop nog gevestigd op Ines Jammer genoeg haalt zij de limiet ook niet en eindigt als 1e dame en 16e overall in een tijd van 3,55.17 uur. Na de wedstrijd is er nog een tombola en gaat bijna de helft van de deelnemers met een prijsje naar huis terug. Voor de eerste editie was deze toch wel geslaagd te noemen. En een grote pluim voor de organiserende ploeg alsmede de speaker die voor iedereen een goed woordje over had en de ambiance er goed in wist te houden.

Rest me nog de vraag, Hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen om de hele wedstrijd droog te houden en het pas te laten regenen als de grote meerderheid al onder de douche stond?

Kloek Patrick
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]