Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
14 aug 2018
Monschau Ultrarun nieuwe start
5 aug 2018
Kladno Sri Chinmoy 48 uur
3 aug 2018
Gross Glockner Ultratrail 110 km
26 jul 2018
Dappere renners gaan de snikhete Bokemei Run aan in het Westerpark!
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
* December
* November
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* 25 mei 2005: Nacht van Vlaanderen Torhout 1989 en 1990
* 15 mei 2005: Tour du Parc régional du Pilat: speurtocht voor volwassenen in Frankrijk
* 11 mei 2005: Nacht van Vlaanderen 1987 en 1988: Catalan en Praet
* 11 mei 2005: De hazen en de schildpad
* 10 mei 2005: Nederlands kampioen 24 uur Ubel Dijk vertelt ...
* 10 mei 2005: Uitkijken naar volgend jaar!
* 10 mei 2005: Wijze lessen klinken op de achtergrond
* 10 mei 2005: Adrie van Dijk met vertrouwen naar Friesland
* 8 mei 2005: Parkhaus marathon Dresden Zaterdag 7 Mei 2005
* 7 mei 2005: Een beeld van een marathon
* 5 mei 2005: Jo Schoonbroodt eerste M55 in Maasmarathon
* 2 mei 2005: Torhout 1986 : Jean-Paul PRAET
* 2 mei 2005: Een te vroege en verdomde zomerdag
* 2 mei 2005: Maasmarathon 2005: tropische temperaturen ...
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Mei 2005
 
Ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van Sportvereniging Friesland uit Sint Jacobiparochie en de viering van het 500 jaar bestaan van de Gemeente Het Bildt, werd de Bildtse Jubileum Marathon vanuit Sint Annaparochie op donderdag 5 mei 2005 georganiseerd.
Nu had ik die dag toch vrij en omdat ik te laat was met inschrijven voor de 6 uur loop van Apeldoorn leek het me wel leuk om eens een marathon te lopen “door alle Bildtse dorpen, over de Oudebildtdijken en de Nieuwebildtdijk, met prachtig uitzicht over het mooie vruchtbare Bildtse land” ,aldus de aanbeveling op de site van SV Friesland. Kunnen we onderweg dus eens bekijken waar al die Bildstar aardappelen nou eigenlijk groeien.
De routeplanner geeft aan dat het net geen 230 km rijden vanaf Barendrecht is dus ik probeer wat mensen warm te krijgen voor deze eenmalige marathon en krijg zodoende Robbert (mede clubgenoot van Energie ) en Patrick (collega van mijn werk) mee als bijrijders. Wel zo gezellig om de reistijd te overbruggen en Patrick, die eerst voor de 25 km loop mee zou gaan, besluit onderweg om toch maar in te schrijven voor de marathon, ondanks erg weinig looptraining de laatste maanden.

Het is lekker rustig op deze vrije dag en met gezwinde spoed bereiken we Friesland en we kunnen ons al snel mengen tussen de Sint Anna parochianen en ander aangewaaid loopvolk. In de sporthal schrijven we ons in en daarna rijst weer de onvermijdelijke vraag: wat moet ik aan vandaag? Na een bijna tropisch weekend waarin de Maasmarathon werd gelopen (en heel wat slachtoffers eiste), is de temperatuur weer flink naar beneden gedoken en geeft het kwik een graad of 10, 11 aan. Wat mij betreft ideaal, het is alleen te hopen dat er uit de dikke laag bewolking geen regen gaat vallen want er staat ook een behoorlijk stevige wind en dat zou mijn plannetje om vandaag een rappe marathon te lopen wel in de war kunnen sturen. Korte broek en clima-fit shirt (krijgertje van de R’dam marathon): dat moet het maar worden vandaag. Ik ben trouwens niet de enige met dat witte shirt vandaag, er zijn duidelijk meer Rotterdamgangers die na de drukke stadsmarathon zin hebben in een (bijna) publieksvrije omloop door de polder. Natuurlijk ook weer bekende gezichten maar iets minder dan bij andere wedstrijden: het zal te maken hebben met de 24 en 6 uur loop van aanstaand weekend in Apeldoorn.

Om 11:03 uur worden we dan, na wat heen en weer geschuifel, op zoek naar de juiste startlijn, weggeschoten door de Bildtse versie van Ivo Opstelten. De benen voelen goed, temperatuur is ideaal en we beginnen met de wind in de rug dus km 1 gaat in 4:04. Dat gaat me iets te snel dus even wat gas terug nemen maar na 5 km zie ik 21:40 op mijn horloge staan en dat is voor mijn doen nog steeds vrij rap. Daarna krijgen we wat stukken tegenwind en worden de kilometertijden iets trager, 10 km in 44:20, nog steeds niet slecht, maar gelukkig wel iets behoudender want ik heb geen zin om de motor al na 25 kilometer op te blazen. We lopen over schelpenpaden, fietspaden en langs rustige wegen en komen af en toe door een (Bildts) dorpje. Doordat er toch wel aardig wat wind staat zie je groepjes ontstaan maar ik ben niet zo’n groepsdier en hou het nooit lang uit voor of achter een paar andere lopers. Bij andere lopers blijk ik met mijn lange lijf vaak wel populair want ze proberen zich dan achter me te verschuilen. Een klein beetje het tempo opvoeren doet dan vaak wonderen…
Wat verderop komen we bovenop een hoge dijk en eenmaal linksaf geslagen, 25 km lopers moeten hier rechtdoor, kom ik er achter dat er nog aardig wat marathonlopers voor me zitten. Ik loop een stukje op met 2 andere deelnemers en halfweg staat de klok op 1:33 en nog wat seconden. Het blijft natuurlijk altijd een gok, ik vind het eigenlijk iets te snel en ben bang dat ik het in het 2e deel voor mijn kiezen ga krijgen. Aan de andere kant kan het geen kwaad om gewoon maar eens te kijken waar we op uit komen vandaag. Met een tijd van 3:15 zou ik dik tevreden zijn en dus heb ik nog aardig wat marge over in de tweede helft. Voorlopig voel ik me nog prima en loopt het gesmeerd en kan ik zelfs nog een beetje genieten van de ruimte en de vergezichten in het Friese land.

Op het 25 km punt ligt een gel op me te wachten bij de verzorgingspost. Op dat moment loop ik net op kop van een lange sliert lopers en doordat ik de gel moet wegspoelen met 2 bekers water verlies ik ongeveer een minuutje en ben ik de groep kwijt. Volgende keer dus maar met een veiligheidspeld meenemen want de volgende 7 km zijn het zwaarst en had ik die groep wel kunnen gebruiken. Over een lange rechte dijkweg met lintbebouwing lopen we met een schuine tegenwind richting, wat ik voor het gemak maar de “schapendijk” noem, en daar krijgen we de wind pas echt goed op kop. Het groepje lopers voor me spat langzaam uit elkaar en de één na de ander “dweil ik op”. Dat geeft dan wel weer een goed gevoel. Wat ook een goed gevoel geeft is het keerpunt na de schapendijk: plotseling naar beneden, de dijk af en de wind in de rug na een kilometer of 32. Ik voel dat ik nog wat kracht heb en klok 2 losse kilometers van ongeveer 4 minuut 10. De laatste fase breekt aan, het aftellen gaat een beetje beginnen en het is onvermijdelijk dat ik ga rekenen. Die 3:15 moet er vandaag wel in zitten, denk ik, als ik na 35 km iets onder 2 uur 40 doorkom. Toch niet te vroeg juichen want ik ben al vaker op de laatste 7 kilometer van een marathon helemaal kapot gegaan en zag dan de gewenste eindtijd langzaam maar zeker wegsmelten. Gelukkig staat de wind gunstig het laatste stuk en ik haal nog een enkele loper in en probeer zo krachtig maar toch gecontroleerd mogelijk door te lopen. Tot kilometer 41 gaat dat goed maar precies in de laatste (ruime) kilometer is het eigenlijk op. Ik zou een heel slecht figuur slaan als ze me nu op de cover van de Runner’s world zouden zetten want in plaats van een door endorfine, hemels grijnzend gelaat vertoon ik nu een van pijn vertrokken gezicht van iemand die het serieus zwaar heeft en een groepje mensen die bij een bushalte in St.Annaparochie staan te wachten zien het maar eens aan, schudden het hoofd en denken er het hunne van.

Maar…ik moet niet zeuren want slechts één kilometer van alle 42 is dus echt zwaar en het finishdoek, de speaker, de digitale klok: alle pijn verdwijnt daardoor als sneeuw voor de zon. Het blijkt dat ik 5e ben geworden waar ik achteraf heel verbaasd over ben want ik had het idee dat er nog minstens 20 lopers voor mij zaten. Wat me nog meer verbaast is dat ik 3:06 op de klokken breng en dus praktisch geen verval heb gehad in de 2e helft. Had ik in Binnenmaas op 19 maart een goeie dag, vandaag lijkt het meer op een superdag want tot nu toe was ik maar 1 keer sneller op de marathon (Diever, vorig jaar), en dit is toch al weer nummer 54. Het komt natuurlijk ook weer niet helemaal uit de lucht vallen want de afgelopen 2 maanden ben ik wel weer veel kilometers gaan draaien maar wel met minder de nadruk op snelheid zoals vorig jaar, dus had ik dit nog niet echt durven verwachten.

Daarna begint voor mij het grote wachten. Robbert doet het netjes in 3:48 maar Patrick heeft eigenlijk veel te weinig getraind voor een marathon en net als ik met de auto een zoektocht wil gaan beginnen komt iemand van de organisatie vertellen dat er nog één deelnemer onderweg is. Dat blijkt hem dus te zijn en met een tijd van 5:43 wordt hij afgetekend laatste. Desalniettemin is hij tevreden want zo zegt hij: ik had je toch gezegd dat ik de marathon zou uitlopen, niet in welk tempo. Tja, daar kan ik niks tegenin brengen en als laatste deelnemers verlaten we de parochie van Sint Anna en koersen weer op huis aan.

Conclusie is dat ik een geweldige loopdag heb beleefd. Prima eindtijd en zelfs nog een prijs want de 3e plaats bij M40 leverde me een voedselpakket van de plaatselijke buurtsuper op. Op de organisatie was niets aan te merken, dat kun je wel aan de familie Kooistra overlaten, en ik heb weer eens door en stuk Nederland gehobbeld waar ik nog niet eerder was geweest.

Jan van de Erve
07-05-05
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]