Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
13 okt 2018
Salomon Ultra Pirineu
7 okt 2018
Self Transcendence 24 uur London
14 aug 2018
Monschau Ultrarun nieuwe start
5 aug 2018
Kladno Sri Chinmoy 48 uur
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
* December
* November
* 27 nov 2008: Verslag eerste Adriaan Tripbos Marathon in Sappemeer
* 25 nov 2008: Zuiderzee Marathon: weer een mooie in de verzameling
* 24 nov 2008: Peter Zuidema tevreden na 6 uur Troisdorf.
* 17 nov 2008: Rondje Guus 2008
* 12 nov 2008: Verslag WK 100km in Tarquinia
* 12 nov 2008: Plat, vals plat en gemeen vals plat.
* 11 nov 2008: Ultramaratona Degli Etruschi
* 8 nov 2008: Dublin Marathon: Een nul nul voor Henk Geilen
* 6 nov 2008: Dwars door Ierland-coast to coast!
* 3 nov 2008: De Berenloop… Terschelling marathon.
* 2 nov 2008: Ireland Coast to Coast
* 1 nov 2008: Lex de Boer en Frouwkje Herder winnen Halloween Marathon in Glimmen
* Oktober
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
* Februari
* Januari
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van November 2008
 
Afgelopen zondag heb ik mijn eerste ultramarathon van 2008 gelopen. De 6 uur van Troisdorf, spreek uit Troosdorf; een plaats 20 km ten zuiden van Keulen. De sfeer in de Duitse trein op de heenreis was zeer uitgelaten, maar dit heeft meer met de aanvangsfestiviteiten van Carnaval 2009 te maken.
De 6 uur maakt deel uit van de Ultracup van de Deutsche Ultramarathon Vereinigung (DUV) tesamen met 5 andere 6 uurs-lopen. Daartoe behoren ook Stein en de Self Transcendence 6 uur in Neurenberg. Het klassement wordt opgemaakt door de 2 beste resultaten in deze 6 lopen simpelweg op te tellen.

Gevolg is dat er 151 ultralopers aan de start stonden. Onder de deelnemers ook lopers die regelmatig in Nederland lopen, alsmede voor mij bekende gezichten van lopers die hebben deelgenomen aan Self Transcendence lopen.
De 6 uur wordt georganiseerd door de MUT, Marathon und Ultra Team. Een vereniging van louter marathon- en ultra-lopers.
De ronde is exact 2500 meter lang en iedere 250 meter staat aangegeven. Het begint op de baan in het Aggerstadion voor de tribune (Jawohl). Dan lopen we langs de kleedruimtes naar buiten. Achterlangs het stadion, hier kan je de speaker nog horen. Dan via een zacht fietspaadje langs het beekje de Agger (Aggerpaadje). Halverwege de ronde belanden we in de buitenwijken van Troisdorf en over asfaltweg keren we weer terug in het stadion alwaar we eerst de verzorging hebben. En dan komen we weer in het stadion komen waar we voor de tribune een U-bocht maken.
De verzorging is uitgebreid en ruim voldoende. De wafels verrasten me, ik dacht dat ze alleen in de Benelux bestonden. Het geheel is met een tent overdekt.

Om 10.00uur werden we weggeschoten. Ik was langdurig aan de knie geblesseerd; dus met veel plezier ben ik vertrokken. Omdat ik de laatste 2 maanden zonder problemen heb kunnen lopen en omdat de 40km test in Berg en Dal 4 weken terug goed is gegaan, heb ik het vandaag aangedurfd. Het zelfvertrouwen was extra groot ivm een snelle 10km loop en 7km loop in oktober. Tenslotte is mijn ervaring dat als het snelle werk goed gaat, dan gaat het duurwerk zeker goed.
Zoals vaker ben ik voorzichtig begonnen. De eerste 2 uur liep ik 21.4km. Het was vochtig weer en af en toe kwam er regen uit de lucht. Dit was ook wat de meteorologische dienst ons had beloofd. Het Aggerpaadje werd helaas een baggerpaadje. Toch blijft dit het mooiste gedeelte van de lus. Gelukkig hield de regen daarna op en werd het daarna zelfs aangenaam weer, ik weet niet of de 15 graden is gehaald. In ieder geval kan ik lopen in korte broek en een dubbele laag boven. Ook werd het Aggerpaadje er weer mooier op!
Ieder uur wandel ik ongeveer 3 minuten, tijd om de knie extra te strekken, tijd voor zeewier, extra vocht etc. Halverwege heb ik precies 32km.

Nu we de helft zijn gepasseerd en het weer is verbeterd , krijg ik de energie om het tempo op te voeren. Graag wilde ik de 65km halen, mijn doel vooraf; En na uur 4 liep ik al boven planning. Weer wat tijd over om te wandelen. Jutta Jöhring die me zag wandelen vroeg of het in orde was, gelukkig wel. Jutta was vandaag slechts aanwezig als toeschouwer: zij heeft 2 weken geleden een 24 uur gelopen. Onderweg groet ik bekenden zodra onze wegen elkaar kruisten. Oa Volker Berka, Martin Schröer, Martin Bayer, Else Bayer, Klaus Schulz, Walter Zimmermann. Hard wordt gelopen door Ulrike Steeger, begeleid door haar man Udo. Net als in september bij onze Self Transcendence 6 uur in Amsterdam komt ze opnieuw over de 70km, dit keer zelfs tot 71.4km. Achter Julia Alter is ze de tweede dame.
De 50km doe ik in 4uur 32min, maar ik voel me nog steeds energiek Sterker nog: het tempo ligt nu boven de 12 km/uur. Het is alweer lang geleden dat ik een ultra heb gelopen met een steeds hoger tempo. Maar ja, ik heb verder nergens last van.
Aan de passages in het stadion merk ik dat ik de 67.5km kan halen met rondes van 12.5 minuten. Omdat de eerste van deze rondes wat harder gaan, kan ik de laatste rondes ietsje rustiger aan doen.
Inderdaad had ik nog 40 secondes over na de bewuste passage. Ik eindig als 22ste met 67km en 623 meter. Veel verder als waar ik tevoren aan heb gedacht. En ik heb totaal geen last van de knieblessure gehad. Wel voor de zekerheid nog naar de massage geweest, maar alles in orde.

Na de loop was ik nog aan het napraten in de gymzaal met voor een goedkope prijs aan drankjes, brood en taart. De winnaar is Marian-Jan Olejnik met 80km en 750 meter. Toevallig zat hij tegenover mij. Hij pakte een thermoskan en daaruit kwam aardappelpuree: Dit is de allerbeste koolhydratenbron. Hij zij dat je als drank het beste bronwater met bruis kan nemen en dan moet je de bruis er juist uit laten lopen. Zo ontstaat mineraalrijk water.
En daar was de prijsuitreiking. Of omdat iemand naast me zo luid aan het praten was of omdat Zuidema moeilijk is uit te spreken op zijn Duits, weet ik niet. Maar toen mijn naam werd genoemd als derde in de categorie Männer 40+, heb ik dit niet gehoord.
Na afloop ontving ik alsnog van organisator Sabine Schäfer de prijs.
Ik heb deelgenomen als teamlid van het Sri Chinmoy Marathon Team. Buiten mij liepen ook Klaus Schulz (organisator ST 6 uur Neurenberg en ST 24 uur Berlijn) en Wolfgang Schwerk mee. Bleek dat wij in de teamklassering als vierde zijn geëindigd, ondanks dat Wolfgang Schwerk na 4 uur (55km) is uitgevallen.

De knieblessure en het daarop volgende krachtsverschil heeft me lang van het lopen gehouden. Ik heb in de tijd fysiotherapie met krachtoefeningen gehad en me vermaakt met zwemmen. Ik moet zeggen dat dat een mooie aanvulling is op het lopen.
Ook door mijn activiteiten binnen het SCMT heb ik gelukkig nooit last gehad van een (mentale) terugval. Misschien ook omdat ik hiervoor was gewaarschuwd. Veel mensen vroegen me hoe lang de blessure zal duren; Ik heb echter nooit een prognose gehoord. Achteraf gezien kan ik zeggen dat ik daar heel erg blij mee ben geweest.
Als laatste in september jl bekeek een bewegingswetenschapper mijn schoenen en mijn lopen. Hij stelde vast dat ik pronerende schoenen nodig heb itt de anti-schoenen die ik toen had. Verscheidene hardloopspeciaalzaken hebben me helaas het verkeerde geadviseerd. Ook waren mijn schoenen reeds versleten, aiaiai.
Sindsdien is het lopen alleen maar beter gegaan.

Ik hoop nog de 6 uur in Heerde te lopen, gevolgd door een rustige loopperiode in januari/februari. En me daarna te richten op de 24 uur in mei. Ik heb daarvoor de keuze uit 3 lopen in 2 opeenvolgende weekends!
Weet ik in ieder geval voor welke datum ik moet trainen!!

Peter Zuidema
 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]