Ga naar de startpagina

Het laatste nieuwsGa naar de verslagenBekijk de komende evenementen in de kalenderGa naar de uitslagenGa naar het discussie forumTrainings tipsLinks naar andere pagina'sMeest gestelde vragen

Verslagen actueel
27 nov 2019
Kleiner KoBoLT 23/24 november 2019
18 nov 2019
6 hours joensuunightrun
14 nov 2019
Albi WK 24 uur 26 en 27 oktober 2019
2 nov 2019
Ultra Raid der Catharen
Verslagen in 2019
* November
* September
* Augustus
* Juli
* Juni
* Mei
* April
* Maart
Verslagen in 2018
Verslagen in 2017
Verslagen in 2016
Verslagen in 2015
Verslagen in 2014
Verslagen in 2013
Verslagen in 2012
Verslagen in 2011
Verslagen in 2010
Verslagen in 2009
Verslagen in 2008
Verslagen in 2007
Verslagen in 2006
Verslagen in 2005
Verslagen in 2004
Verslagen in 2003
Verslagen in 2002
Verslagen in 2001
Verslagen in 2000
Verslagen in 1999
AltaVista
Zoek:
Discussies
Het web


 
VERSLAGEN van Maart 2009
 
Andere mensen vinden het meestal belangrijker dan ikzelf: het aantal marathons en ultra's dat ik heb gelopen. Ik houd me er niet zo mee bezig. Ik loop wanneer ik er zin in heb, wanneer een loopje me leuk lijkt. En niet omdat ik dan weer eentje kan bijtellen.
Maar nu ben ik ineens aan mijn 50e officiële ultra toe. Dat vind ik wel een mooi getal, 50, maar niet echt bijzonder. Er zijn mensen die dit in 1 à 2 jaren bij elkaar lopen. Ik heb er bijna 10 jaar voor nodig gehad. Ik vind mezelf een bevoorrecht mens dat ik dit kan en mag doen en heb dan ook geen behoefte aan speciale startnummers of festiviteiten voor de zoveelste marathon of ultra maar in dit geval wil ik best een klein privé-feestje vieren. Bij feestjes hoort nl. gebak, bij gebak denk ik al snel aan Limburgse vlaaien en laat er nou net Limburgs Zwaarste georganiseerd worden op het moment dat ik nr. 50 wil gaan lopen. Toeval bestaat dus nog wel.

Limburgs zwaarste, of zoals sommigen zeggen: Limburgs Mooiste is, als je niet verkeerd loopt 71,790 km. Dat is een prima beloopbare afstand. Dat vond Willem Mütze ook en daarom heeft hij voor de gein wat heuveltjes in het parcours opgenomen want van bovenaf heb je een beter uitzicht. In totaal mogen we dus 2234 meters klimmen en natuurlijk ook weer dalen. Dat maakt het al heel wat uitdagender. Ook had Willem zijn oog laten vallen op een leuke trap bij Landgraaf. Het was even puzzelen maar ook deze werd in het parcours opgenomen. En zo mochten wij dus ook nog 525 traptreden beklimmen. In de verre omgeving speurde hij nog even verder en, jawel, er waren nog veel meer leuke trappetjes! Ook daar mochten wij van genieten. Boffen wij even.

In de sporthal is het een gezellige boel. Wilma Vissers is zo aardig om mijn startgegevens te halen en te laten zien hoe je bananen moet eten. In Zwitserland doen ze dat toch anders dan in Nederland.
We krijgen een reisbeschrijving, een mooi geplastificeerd startnummer en de noodtelefoonnummers van Annemarie en Willem mee. Ik ben opgevoed met de regel 'als grote mensen praten houd jij je mond' dus wanneer Willem voor de start begint met het uitleggen van de spelregels van vandaag ben ik stil. Niet iedereen heeft dezelfde opvoeding gehad en een aantal mensen praat lekker door. Ik versta dus weinig van de uitleg van Willem.

Het is een prachtige lentedag, zelfs ik heb het niet eens koud. Vrijwel vanaf het begin komen Selim en ik bij elkaar te lopen en dat zullen we de gehele dag blijven doen. We willen vandaag allebei hetzelfde: lekker lopen, je niet druk maken om de klok en genieten van het mooie Limburg. Soms lopen we in een wat grotere groep maar dat blijkt toch niet zo handig te zijn. Het lijkt wel of niemand dan meer oplet en dan loop je al snel verkeerd. Met zín tweeën gaat het iets beter hoewel je ook dan goed moet blijven kijken naar de lintjes die de route aangeven. Soms lopen we zo gezellig te kletsen dat we dat niet doen en daardoor komen wij op plekjes waar de andere lopers niet geweest zijn. We hadden natuurlijk kunnen weten dat Willem ons niet over een brede asfaltweg zou laten lopen wanneer er ook een mooi scheef zandpad is. Maar wij hebben wel mooi een extra stukje heuveltraining gedaan. Gelukkig roept Jos Akkermans ons terug. Ineens lopen er een man/vrouw of 20 voor ons die ons nu hebben ingehaald. We moeten er wel om lachen: 20 plaatsen gezakt in het eindklassement!
We hadden ook kunnen weten dat we niet over een vlak pad moesten lopen wanneer je over een mooie heuvel kunt. Ineens staan we op een driesprong en is er geen lint meer te zien. Ik vraag aan een groep tegemoetkomende fietsers of zij nog lopers hebben gezien. Nee, al een hele tijd niet meer. Ai, dan zijn we hier dus ook niet goed. Gelukkig zien we algauw de linten weer hangen aan de achterkant van een boerderij.
En dan zijn er ook altijd nog de grappenmakers die het leuk vinden om de linten weg te halen. Zelfs in Limburg. En daar kan ik dan weer niet om lachen. De routebeschrijving geeft gelukkig snel weer duidelijkheid. Al deze inspanningen kosten natuurlijk veel energie en ook daar heeft Willem rekening mee gehouden: eten en drinken is er in overvloed. Cola, sportdrank, Fanta, koek, cake, pudding, yoghurt en natuurlijk Limburgse vlaai, ik heb het allemaal gehad.
Ondanks dat ik schoenen aan heb die een ½ maat te groot zijn voel ik heuvelaf al snel dat mijn tenen dit niet leuk vinden. Het klimmen gaat prima, het dalen is een aanslag op benen en tenen. We hebben geen haast en gaan dus de steile stukken wandelend omhoog. Hardlopen kost alleen maar onnodig veel kracht en het gaat nauwelijks sneller. De vlakkere stukken lopen we wel lekker door, zo ook de laatste 10 kilometers. Selim heeft hiervoor nooit verder dan 63 km gelopen en krijgt dus een mooi afstands-PR. In totaal lopen we denk ik zoín 75 km als ik de extra stukjes meereken. Maar dat is totaal niet belangrijk, we hebben een prachtige tocht gemaakt.
We krijgen ook nog eens een mooi diploma en een appelgroene handdoek met je eigen naam erop. Dit, samen met 4 blaartjes, 134 fotoís en 9 uur en 10 minuten vakantiegevoel maken dat ik met veel plezier terug kan kijken op een fantastische dag.

Was het nou Limburgs zwaarste of mooiste? Zwaar was het zeker maar ik noem het mooi Limburgs Lekkerste. Of, zoals iemand onderweg opmerkte: na al dit lekkers ben jezelf Limburgs zwaarste.

De fotoís van de Limburgse flora en fauna, mooie vergezichten en mooie blije gezichten zijn hier te zien: http://picasaweb.google.com/JannetLange/LimburgsZwaarste2132009#

Jannet Lange
(jannet.lange provider hetnet.nl ) 

 
[ top pagina ] - [ Kalender info ] - [1-2-3 Uitslagen ]